Путин залага капан на опозицията

„Изхвърли Путин от каруцата – да й олекне на Русия“ – лозунг от големия протестен митинг на 4 февруари в Москва. Снимка: ридус

Предложението на руския премиер и кандидат-президент Владимир Путин за коалиционно правителство най-вероятно има предизборен характер, пише „Независимая газета“ под заглавие „Капан за опозицията“.

На среща с млади юристи в сряда Путин спомена, че ако спечели президентските избори на 4 март, може да покани свои политически опоненти в изпълнителната власт, напомня вестникът. Лагерът на т. нар. системна опозиция посрещна твърде предпазливо това предложение, а радикалната опозиция изобщо изключва възможността да го приеме. Според експерти поканата на премиера цели да обезоръжи политическите му противници, посочва изданието.

Истинско коалиционно правителство в Русия може да има само след нови избори за Държавна дума. Сегашната ще бъде разпусната още тази година, твърди руският политолог Глеб Павловски. Той очаква новите парламентарни избори да бъдат организирани от временен технически кабинет, формиран „след 4 март“.

Междувременно Путин се стреми „да издърпа политици от опозиционните партии – предлагат им се длъжности срещу отказ от политическа дейност. Това е обикновена покупка на политици, за да бъдат превърнати в чиновници“, допълва аналитикът.

Според наблюдателя Алексей Мухин обаче „няма дим без огън“ и Путин може да включи днешни опозиционери в своя кадрови резерв. „Някои може да се озоват дори в правителството. На постове без особени пълномощия. И които не са обвързани с големи парични потоци, съответно не будят голям интерес у партията на властта. А Путин ще каже: „Обещах и го направих“, прогнозира експертът пред „Независимая газета“.

„Защо властта подкрепи и оглави протестите срещу самата себе си?“, пита се „Новие известия“. През януари Путин заяви пред студенти, че преди време съзнателно не е променил конституцията, което би му дало възможност да се кандидатира за трети пореден президентски мандат, припомня всекидневникът. „Искам у нас да се структурира гражданско общество“, обясни премиерът. Вестникът вижда тук „внезапно признание, че е съавтор на днешните антипутински протести“.

След първия масов митинг в Москва срещу измамите на парламентарните избори през декември „коренно се променят отношенията между властите и т. нар. опозиция“, пише той. Руските власти и лично Путин подкрепят изявите на опозицията, включително чрез контролирани от тях медии, и старателно я предпазват „от всевъзможни вътрешни свади“, твърди изданието, като се аргументира с примери.

Ако е вярна версията, че антипутинските протести се подкрепят и до голяма степен се организират „отгоре“, властите решават с това едновременно няколко задачи от актуалния политически дневен ред. Първо, осигуряват на обществото възможността „да изпусне парата“ и с това легитимизират предстоящите президентски избори – западът вече не може да обвини Путин, че „потиска гражданските свободи“.

Второ, Кремъл и правителството поддържат опозицията недееспособна, като й отнемат „образа на врага“. Трето, руската власт за пореден път надиграва някои отвъдокеански „доброжелатели“, като си гарантира комфортна и правдоподобна победа фактически за тяхна сметка, коментира всекидневникът. Лидерите на опозицията също печелят от властовата подкрепа. Губещи остават само хората, наричани от тях „офисен планктон“ и „интернетски хамстерчета“ – 90 на сто от участниците в протестното движение, добавя „Новие известия“.

Прокремълската младежка организация „Млада гвардия“, създадена от управляващата партия „Единна Русия“, ще конкурира на президентските избори водещите социологически агенции в Русия ФОМ и ВЦИОМ, информира „Известия“. Чрез проекта „Аз съм за честни избори!“ организацията ще провежда предизборни анкети и екзитполове в изборния ден, ще следи и за нарушения при гласуването, заявява за всекидневника лидерът на „Млада гвардия“ Тимур Прокопенко, депутат от Думата. За разлика от „официалните“ ФОМ и ВЦИОМ проектът на „младогвардейците“ ще действа открито, вместо да съобщава само резултата, уверява той.

Лидерът на избирателско сдружение Андрей Бузин и представители на ФОМ и ВЦИОМ отбелязват пред „Известия“, че „Млада гвардия“ няма достатъчно опит в социологическите проучвания, а в Русия има „достатъчно професионалисти“. Останалите три парламентарни партии, опозиционни спрямо „Единна Русия“, посрещнаха изцяло отрицателно инициативата и отхвърлиха възможността да сътрудничат с „Млада гвардия“, отбелязва изданието.

Водачът на младежкото крило на „Справедлива Русия“ Дмитрий Гудков кани „Млада гвардия“ в знак на сътрудничество да посети опозиционния протест и „да сложи нашите искания на масата на своите началници“. „Как да си сътрудничим с хора, които лъжат?! Вижте резултата от изборите през декември“ – победата на „Единна Русия“, реагира Вадим Денгин, лидер на младежите либералдемократи. „Те искат да привличат свои опоненти, за да крият далаверките си зад паравана на сътрудничество“, заявява депутатът комунист Руслан Гостев.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.