Стръв за шараните на брега на гьола „Белене“

Иво Инджев

Днес, 5 февруари, след срещата му с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в София, се потвърдиха предположенията ми за тактиката на премиера Борисов да „разиграе“ хазартно шистовия газ (сякаш му е бащиния) като опит да се представи за еднакво смел защитник на националните интереси пред Русия и САЩ. Ден преди парламентът да осъществи послушно част от плана му, рискувах със следната прогноза:

Шистовият мораториум цъфти като гербер върху бунището на АЕЦ „Белене“

By Иво Инджев, януари 16, 2012 ⋅

ГЕРБ подготвят почвата за окончателното решение (да не се бърка с аналогичния термин от нацистка Германия, под който се подразбира тоталното унищожаване на евреите) по въпроса за също така несъществуващия проблем, какъвто е добивът на шистов газ у нас: неродният проект АЕЦ „Белене“. Умилостивяват сибирския тигър, като му подхвърлят залъгалка с мораториума върху нещо, което ужасно го дразни, макар да го няма в реалния свят, за да отвлекат вниманието му и да го изтъргуват спрямо задаващия се неизбежен отказ на България (не на Борисов, на ГЕРБ и т.н.) от заробващия страната ни ядрен проект в Белене.“

След като указанието на Борисов за забраната и проучванията и добива на шистов газ беше изпълнено, добавих:

Без фракинг, но със смокинг, ушанка и валенки

Иво Инджев, януари 19, 2012

Най-вероятно, както вече писах, предстои на Борисов, след две години и половина увъртане, да откаже окончателно на Русия незащитимия от икономическа гледна точка проект АЕЦ „Белене“. Ето защо той сега подслажда горчивия хап с едно действие, от което мед капе на сърцето на Кремъл.

Едновременно с това премиерът разчита, че ще може да обяви себе си за строг, но справедлив управник, който не се колебае да постави на място и американците ( от „Шеврон“), и руснаците. Ще държи речи от рода: “ Не се поколебах да защитя интересите на България срещу „Шеврон“, сега го правя и с „Росатом“, с което пък ще се опита да тушира воя на руската Пета колона. И ще изисква да сме му благодарни- да го преизберем като доказан патриот, макар истината за АЕЦ „Белене“ е , че той просто не може да обоснове нейното построяване и ще трябва да откаже по принуда.

На предстоящото събитие с оповестяването на позицията му за АЕЦ „Белене“, което трябва да се случи следващия месец по собствените му думи, е подчинена и тази шистова пешка, жертвана в шахматната партия.

Някой ще каже: браво на Борисов, хитро го е измислил, голям тактик е! Обаче стратегическата задача на България не е да се мазни на Русия и да й прави подаръци за умилостивяване на нейния имперски нагон, а да се държи като достоен член на ЕС и НАТО, който очаква да бъде уважаван заради принципната си позиция за европейско развитие на България (заявена като основна цел от самия Борисов чрез названието на партията му). Хитруването на всевластния ни премиер, който жертва с лека ръка български козове за постигане на лична политическа изгода, може да заблуди неинформираните му последователи, но не и всички станали (тук и по света) вкупом“.

Смея да твърдя, че прогнозата ми получи потвърждение от думите на Борисов днес в присъствието на Хилари Клинтън, заявявайки ( докато тя кимаше в знак на съгласие), че АЕЦ „Белене“, ако бъде построена, може да бъде закрита много скоро заради остарелите технологии. А освен това – би подписал договора за проекта, ако можело да се докаже неговата ефективност. Условното наклонение не остави съмнение: явно няма да има такъв подпис.

По липса на друг начин да бъде накаран Борисов да си каже истината за пожертваната възможност България да узнае дали има шанс да забогатее от добив на газ – пожертвана с лека ръка като противоотрова срещу очаквания руски бяс от провала на проекта АЕЦ „Белене“, публикувам коментара на един сайт, рупор на официалната правда. Обърнете внимание само как му създават на Борисов образа на боец срещу… американския натиск, какъвто не личи по абсолютно нищо да му е упражняван (освен ако като форма на „натиск“ се приеме казаното от Хилари Клинтън, че ще помагат на България за енергийната й независимост и за целта още другата седмица в България ще пристигне нейният съветник по енергийните въпроси Ричард Морнингстар).

Обърнете внимание също: от сайта, стопанисван от журналиста Бареков и платен от същата банка, в която държавните фирми си държат парите с благословията на властта, са били готови с коментара си за „американския натиск“ някакъв си час след официалните изявления на Хилари Клинтън и Бойко Борисов, излъчени пряко но БНТ в 15.00 часа. Ето на това му се казва експедитивност на пропагандата, която обаче така се е престарала, че чак се издала.

Bnews: неделя, 5 фев 2012 г. 16:00 ч.
Шистово лоби
САЩ натиска за газ, Бойко: Природата на първо място!
Ива Капкова

Българската природа и запазването й и за следващите поколения е на първо място, едва след това идва финансово-икономическите ползи, отсече премиерът Бойко Борисов пред държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която дойде очевидно да лобира за „Шеврон“.

Българската природа и съхранението й за следващите поколения са на първо място, едва след това идват финансово-икономическите ползи.
Докато българите не бъдат убедени в безопасността на технологията на американската компания „Шеврон“ за търсене и добив на шистов газ, мораториумът остава. Тази позиция защити премиерът Бойко Борисов пред държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която дойде очевидно за 5 часа у нас, за да лобира за родната си фирма.

Стана ясно още, че в стремежа си да убеди народа ни, че добивът на шистов газ не е опасен, САЩ ще изпратят най-добрите си специалисти по опазване на околната среда, които да ни внушат нагледно колко безопасни и модерни са техните технологии за опазване на природата. Докато те не ни убедят, мораториумът за проучване и добив на шистов газ няма да бъде вдиган, отсече Бойко Борисов пред медиите в присъствието на Клинтън.

Тя пък от своя страна подчерта, че двете страни сме партньори в опазването на красивата българска природа и когато щатските специалисти ни демонстрират на място най-модерните си технологии, ще се убедим в това. Че САЩ са непреклонни в енергийния си интерес на наша земя свидетелства и фактът, обявен от държавния секретар, а именно – още идната седмица Клинтън командирова в София специалния си пратеник Ричард Морнингстар за разговори на правителствено ниво по темата за енергийната независимост и ефективност.

Премиерът пък отвърна, че търсим енергийна диверсификация във всяка една област и това вече се случва в производството на електроенергия с производството на ток от ВЕИ, но отново повтори тезата си, че природата и прагматичното отношение спрямо всеки енергиен проект са водещи за България, което важи и за ядрената енергетика.

„Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години“, заяви министър-председателят, като даде за пример АЕЦ „Белене“. Той обяснил на Хилъри Клинтън, че за там нещо се обмисля да се прави, тъй като вече сме похарчили маса пари – 1,3 милиарда долара.

Странно, че освен темите за енергетиката и ситуацията с ескалацията на насилие в Сирия, бяха подминати изобщо за пред медиите въпросите за отпадането на визите за българи, както и проблема с Иран. Клинтън не спести ред похвали за напредъка на страната и успехите на правителството, като изтъкна особено и постиженията на провоохранителния сектор, обяви ни за страната с най-ниска безработица и данъци, и изказа адмирации за нашите войници в Афганистан, които били сред най-добрите и храбрите.

„За мен е чест да се върна в тази красива страна. Обещавам на българския народ, че САЩ ще бъде винаги с вас“, бяха част от емоционалните й думи, прочетени пред медиите. Без отговор остана въпросът, зададен от американски журналист, защо за България е толкова важно да има икономическа и политическа независимост от Русия 20 г. след края на социализма.

Преди срещата с премиера, вицепремиерите и министрите на икономиката и отбраната Клинтън се видя и с президента Плевнелиев, а от Министерския съвет се отправи за разговор с млади ромски лидери, по думите й, като не забрави да похвали кабинета именно за стъпките към интеграцията на циганите у нас.“

Иначе казано, ако се вярва на пропагандата на ГЕРБ, лошата г-жа Клинтън е дошла да лобира за още по-лошата „Шеврон“ (и не могла да устои на чара на Цветанов, поради което „не спестила“ – просто не могла да се удържи – похвалите в тази област), но добрият патриот Борисов опазил природата ни от американските попълзновения. И не отстъпва като спартанец на Термопилите!

Това твърдение, помнете ми думите, ще ни бъде припомнено от същата пропаганда, а и от самия Борисов, когато се наложи да обосновава спасителното бягство на България от руския атомен камък на шията ни, който ни тегли на дъното на „гьола“ в Белене. И колкото повече шарани захапят тази въдица, толкова повече ще крепят на власт вдъхновителя и вожда на тази престъпна схема: да жертваш национален интерес в една област, за да обосновеш отказа си от едно безумие, каквото е АЕЦ „Белене“.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.