„Тиранин, върви си!“ – песен на десантчици срещу Путин става химн на протестите

Десантчиците изпълняват песента си за Путин на протестния митинг на 4 февруари в Москва. Снимка: ридус

Протестната песен на руски десантчици срещу руския премиер Владимир Путин има всички шансове да се превърне в химн на опозиционното движение в Русия. Изпълнена и качена от Михаил Вистицки и Станислав Баранов в интернет, тя вече е гледана в различни варианти от над 2 млн. души до момента.

Най-популярната протестна песен в Москва днес не е творение на професионални музиканти, а на грубовати мъже със сини барети – необичайни герои на мирното движение, което оспорва властта на силния в Русия, отбелязва АП. Простата, но лесно запомняща се песен, бе изпълнена и на митинга на опозицията в Москва, когато много от десетките хиляди руснаци в тълпата все още не знаеха думите й наизуст.

http://www.youtube.com/watch?v=2aVlR_Oe3v0
На минусовите температури протестиращите обаче припяваха на текста, резюмиращ умората, възмущението и нетърпението към Путин, който възнамерява да продължи 12-годишното си управление, като спечели президентските избори през март:

„Осем години президент, сега пак си кандидат,
погледни ни в очите и прекрати своя мандат.“

и

„Ти си точно като мен – човек, а не бог.
Аз съм точно като теб – човек, а не балък.“

Михаил Вистицки – 45-годишен ветеран от елитните въздушно-десантни войски, написал текста „от сърце“ само за половин час, след като участвал в една от големите демонстрации против Путин през декември м.г. Михаил смяташе, че протестното движение се нуждае остро от една песен, от свой химн, заяви за АП Станислав Баранов, автор на музиката.

Във видеоклипа те изпълняват песента с още трима „бойни другари“. „Не сме професионална група, просто изразяваме нашето недоволство. Свиря калпаво на китара, ще ме е срам да изпълнявам песента без момчетата,“ обяснява Вистицки, днес управител на малка строителна фирма.

На сцената в събота към десантчиците се присъединиха и някои от най-уважаваните културни дейци на Русия. Ролята на артистите в протестното движение е изключително важна, понеже те не са дискредитирани, за разлика от политиците, заради бившите им постове в правителството, подозрения за корупция и прочее, заяви политологът Станислав Белковски. По думите му „естетическите методи за привличане на протестиращите са по-ефикасни от политическите.“

Според кореспондент на радио „Свобода“ на митинга в подкрепа на Владимир Путин, състоял се също вчера в Москва, е имало участници, които са дошли заради обещано им заплащане от 500 рубли (около 25 лв).След края на прояват обаче на хората от тази своеобразна масовка дълго време не искали да им платят парите.

Трябвало да се чака на студа повече от договорените два часа и не всички в крайна сметка успели да ги получат, разказва кореспондентът, който също се записал за участие и успял да си получи парите. Записването ставало съвсем открито – на сайта Massovki.ru, твърди журналистът. Всеки знаел името на т.нар. си бригадир, чрез когото ставало отчитането на участието. Имало и няколко автобуси, с които били докарани участници.

Ето и целия текст на песента на десантчиците на руски:

Если ты гражданин, если ты президент,
Для тебя есть закон, для тебя есть запрет —
Из казны не воруй и не лги никогда,
Будь открытым для всех, отвечай за слова.

Восемь лет президент, ты — опять кандидат,
Посмотри нам в глаза и закрой свой мандат.
Доверяли тебе, а ты врал много лет,
Применяя во всём свой гэбэшный секрет.

Припев:
Ты — такой же, как я, человек, а не Бог,
Я — такой же как ты, человек, а не лох.
Не дадим больше врать, не дадим воровать.
Мы — свободы десант, с нами Родина-мать.

Ты — обычный чиновник, не царь и не Бог,
Для тебя человек — тупой бандерлог.
Цвет ленты свободы — для всех позитив,
И лишь для тебя — презерватив.

Я смотрю на тебя, на портреты твои.
Ты нам врёшь до сих пор, как медведи твои.
Мы устали смотреть на позор всей страны,
С нищетой деревень — рядом замки твои.

Развалил оборонку и армию сдал,
На солдат положил, офицеров послал.
Мы тебе не простим все заслуги твои.
Мы требуем мирно: «Тиран, уходи!».

Руската опозиция готви нови протестни действия съобщи АФП. Пак ще излезем, посочват организаторите на шествието на страницата си във „Фейсбук“ под снимка на участници, които пускат бели балони в небето по време на вчерашната проява.

Един от организаторите – бившият депутат Владимир Рижков – заяви, че нова акция, може би тип „флашмоб“, вероятно ще има на 26 февруари – седмица преди изборите. Големият митинг ще е на 11 март, тъй като изборните измами на президентските избори ще са страшно много, добави той.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.