Биволъ и Wikileaks: Близък приятел на Борисов е посредничил за „пустинните“ хеликоптери

Николай Гигов е заподозрян от американците в трафик на оръжие и амфетамини

Бойко Борисов и Николай Гигов на тенис

Кураж на хората! Проблемът е, че хеликоптерите „Кугър“, за които дадохме толкова пари, нямат системи срещу обледяване и рискът да паднат, като излетят, е много голям. Машините могат да се издигнат до не повече от 60 метра височина и не могат да летят бързо – над 60 метра температурата е много ниска и може да се обледят и да паднат … Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята и лятно време да ходим до морето с тях“ – така премиерът Борисов коментира на 6 февруари 2012. г. логистичните проблеми със спасяването на бедстващи от наводнение в харманлийското село Бисер.

Сделката за френските хеликоптери е осъществена с посредничеството на оръжейния търговец Николай Гигов. В американски дипломатически доклад изтекъл в Уикилийкс на Гигов е дадена следната характеристика:

¶5. (Секретно//не за чужденци): Николай Гигов е бизнесмен с огромни връзки, чиито законни бизнес интереси, освен Delta G, включват застраховане и частни охранителни предприятия, както и собственост в софийския футболен клуб Локомотив. Има сериозни съмнения, че е замесен в сделки с търговия с оръжие с бившата Югославия в нарушение на ембаргото на ООН, и може да е имал текуща роля в трафика на амфетамини. Има семейни връзки със Сърбия и демонстрира на висок глас антипатия към мюсюлманите. Чрез комбинация от лични връзки и щедри политически дарения, Гигов включва в кръга на „най-близките си лични приятели“ някои от най-могъщите хора в България, като президента Първанов, вътрешния министър Петков и кмета на София Борисов. Наскоро той използва тези връзки като местен представител на Европейската компания за аеронавтика и космос, EADS, помагайки на европейския консорциум да спечели обществената поръчка за снабдяване на българската армия с хеликоптери Eurocopter. Той е работил с General Dynamics за снабдяването на Афганистанската национална армия с български оръжия и муниции и ни е подсказал, че се интересува да бъде представител за Бойнг (Boeing) или Локхийд (Lockheed) при очакваната обществена поръчка на Министерство на отбраната за изтребители… (Пълен превод на грамата в края на статията).

Докладът, подписан от Алекс Караянис е с най-висок гриф на секретност. [06SOFIA1686]. От него става ясно още, че Гигов се е старал да се хареса на американците като ги е предупредил за намеренията на Египет да купи българско оръжие.

Миналата година Биволъ публикува превод на статията на френския журналист Александър Леви, в която се разглежда подробно темата за българо-френските оръжейни сделки:

Прецедентът с хеликоптерите Cougar

Американската дипломация редовно изказва притеснения за прозрачността на процедурите за покупка на военна техника в България, най-вече когато американците не печелят търговете. Така през 2005 г. американският конструктор Сикорски е отхвърлен след като българското правителство решава да купи 18 хеликоптера (12 Cougar и 6 Panther) за 400 милиона долара от филиала на EADS Eurocopter. Американският посланик навремето Джеймс Пардю пише тогава писмо до българският министър на отбраната Николай Свинаров, за да протестира срещу условията на провеждане на търга. Процедурата е окачествена като „предрешена“ в телеграма изпратена на 31 януари 2005 във Вашингтон [05SOFIA187]. Той настоява държавният секретар по отбраната Доналд Ръмсфелд да повдигне въпроса пред българския си колега и изказът е доста суров: „Вашето решение да придобиете машините от Eurocopter е резултат от манипулиран и непрозрачен търг“, препоръчва той като „езиков изказ“ на Ръмсфелд. Аферата Cougar не безпокои единствено американския посланик. Години по-късно, съмнения за корупция и политически натиск още витаят над тази сделка, която сериозно тежи на бюджета за отбрана. От 18 хеликоптера предвидени първоначално, България получи само 12, а повечето все още не са платени. През 2011 г. страната има само четири Cougar в състояние да летят, тъй като поддръжката на тези машини се оказа твърде скъпа, както и тяхното въоръжение. Във военните среди казват често, че поради този необмислен разход България все още не се е снабдила с модерни изтребители, което пък обяснява допълнително гнева на Вашингтон. Към днешния ден София още не е определила своя избор на изтребители, въпреки интензивното американско лоби, което не престава да работи, за да хвали качествата на F-16 и F-18 втора употреба.

Статия от Александър Леви, Western Balkans Превод: Биволъ

Герой на опасни новини…

Гигов е един от „героите“ на сайта „Опасните новини“; който беше затворен от ДАНС през есента на 2008 г. Там беше публикувана статия за комисионните получени от оръжейни търговци и политици от сделката с корветите. От изявления на официални лица стана ясно, че в сайта се съдържа както класифицирана информация, така и неверни, манипулативни твърдения. Въпреки настоятелните въпроси на пресата до момента не е известно кое точно в публикациите се явява класифицирана информация. Намеците на висши военни за комисионни и материални облаги в сделката, направени пред американски дипломати, по-скоро потвърждават изложеното в статията озаглавена:

75 млн евро прибра Николайчо Гигов за френските корвети. Станишев и Първанов също се облажили

Превод на грамата:

S E C R E T SECTION 01 OF 02 SOFIA 001686

SIPDIS

NOFORN

SIPDIS

DEPT. FOR PM, EUR/NCE

E.O. 12958: DECL: 12/19/2016

TAGS: ETTC PARM PTER EG BU

ТЕМА: БЪЛГАРИЯ: ТЪРГОВЕЦ НА ОРЪЖИЕ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ ЕГИПЕТ „ЛОВУВА“ MANPADS (преносими системи за противовъздушна защита)

REF: A. SOFIA 1119

B. SOFIA 1204

C. STATE 146913

Класифицирана от Шарже д‘афер Алекс Караянис по причини 1.4 (b) и ((d)).

1. (S) ОБЩ ПРЕГЛЕД: По време на среща с един от политическите офицери в посолството, на 18 декември, влиятелен и добре осведомен български търговец на оръжие ни каза, че наскоро е отказал поръчка от Египетското министерство на отбраната за български преносими системи за противовъздушна защита (MANPADS), защото считал разпространението им за риск. Той предупреди, че изглежда, че египтяните смятат тази поръчка за спешна и вероятно ще потърсят MANPADS на други места на Балканите. Посолството има основание да подозира мотивите на източника да сподели тази информация с нас, а ние нямаме начин да проверим достоверността й. КРАЙ НА ОБЩИЯ ПРЕГЛЕД

2. (S) На 18 декември Николай Гигов поиска среща с политическия офицер в офиса на неговата фирма – компанията за търговия с оръжие Делта Груп (Delta Group, по-известна като Делта-Джи – „Delta G“). Целта беше да ни информира, че наскоро е получил голяма поръчка от Египетското министерство на отбраната. Бил приел част от поръчката – за танкове Т-2, но твърди, че е отклонил поръчката на министерството за 150 системи MANPADS Стрела. Гигов май не знае за американско-българското споразумение MANPADS, което е класифицирано и в двете страни на ниво „секретност“. Той настоява, че е отказал на египтяните по собствена инициатива, понеже се породили съмнения заради вида на поръчаните ракети и спешността, с която министерството ги е поискало.

3. (S) Гигов докладва, че недоумявал защо Египет би поръчал остарелите ракети Стрела (той не посочи специфичен модел). „Ако това е държавна поръчка, попита той реторично, защо да не купят нещо по-добро – системите Игла или Мистрал, или някой Стингер“ Военните самолети са доказано ефективни в неутрализирането на Стрела, каза Гигов – единственото за което стават е да свалят някой пътнически самолет“. Гигов открито предположи, че оръжията може би са били предназначени да бъдат пренасочени на друго място. Когато му беше зададен конкретният въпрос дали поръчката е дошла от Arab International Optronics, фирма-собственост на Египетското министерство на отбраната, която в миналото е купувала MANPADS от България (reftels), Гигов започна да увърта, преди да повтори, че поръчката е дошла от министерство на отбраната.

4. (S) Гигов каза, че такива сделки обикновено се придвижват бавно, но отново подчерта, че имал чувството за спешност от страна на Египет точно за тази поръчка. Египтяните не били описали изрично сделката като спешна, каза той, но честите телефонни обаждания и последвалите съобщения го навели на мисълта, че точно за това става дума. Той докладва още, че след като отказал частта от поръчката свързана с MANPADS, египетското военно аташе се свързало с него да му иска обяснения.

Предистория:

5. (S/NF) Николай Гигов е бизнесмен с огромни връзки, чиито законни бизнес интереси, освен Delta G, включват застраховане и частни охранителни предприятия, както и собственост в софийския футболен клуб Локомотив. Има сериозни съмнения, че е замесен в сделки с търговия с оръжие с бившата Югославия в нарушение на ембаргото на ООН, и може да е имал текуща роля в трафика на амфетамини. Има семейни връзки със Сърбия и демонстрира на висок глас антипатия към мюсюлманите. Чрез комбинация от лични връзки и щедри политически дарения, Гигов включва в кръга на „най-близките си лични приятели“ някои от най-могъщите хора в България, като президента Първанов, вътрешния министър Петков и кмета на София Борисов. Наскоро той използва тези връзки като местен представител на Европейската компания за аеронавтика и космос, EADS, помагайки на европейския консорциум да спечели обществената поръчка за снабдяване на българската армия с хеликоптери Eurocopter. Той е работил с General Dynamics за снабдяването на Афганистанската национална армия с български оръжия и муниции и ни е подсказал, че се интересува да бъде представител за Боинг (Boeing) или Локхийд (Lockheed) при очакваната обществена поръчка на Министерство на отбраната за изтребители.

Коментар:

6. (S) Смятаме, че с насрочването на тази среща Гигов искаше да спечели нашето благоразположение, но по никакъв начин не можем да проверим фактите в тази история. Той ужасно силно желае връзка с посолството – или с търговски цели или може би като опит да изчисти репутацията си. Може просто да пуска слухове за да ни убеди в добрите си намерения, обаче не възможно и да се отхвърлят твърденията му. Както показват reftels, Египет е традиционен клиент за българските MANPADS и подробностите с които Гигов представя въпросната поръчка биха били много амбициозна измислица.

7. (U) XXXXXXXXXXXX

КАРАЯНИС

От сайта Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.