Шпионин и полиглот ще управлява Румъния

в. Гъндул

Михай Ръзван Унгуряну. Снимка: от тв екрана

Бъсеску управлява Румъния чрез служби. Един от големите „секретни“ на Румъния – толкова секретен, че се стигна дотам да го знае цял свят – получи снощи статута на секретен премиер. Решението на г-н Бъсеску да постави на премиерския пост шефа на Службата за външно разузнаване Михай Ръзван Унгуряну потвърждава, че живеем в страна на черния хумор.

С почти садистично удоволствие президентът Бъсеску хвърля напред един шеф на службите, съзнавайки „емоционалното“ влияние, което предложението му ще има сред населението. Това е ненужно предизвикателство към онези, които го обвиняват, че управлява чрез службите.

Това е една абсурдна игра на един „war junkie“, на един човек, който е пристрастен към адреналина и който намира успокоение само в разгара на политическата война. И не на последно място – това е напразно жертване на един млад професионалист, който нямаше нужда от това издигане точно в момента, в който корабът се пълни с вода през всички процепи.

Не казвам, че г-н Унгуряну не би се класирал за премиерската длъжност. Всъщност, дискретността – основното му качество, наистина ценно в страната на хората, които говорят много – би го класирало за всяка една държавна позиция.

Струва ми се много по-надежден един човек, който говори малко („мълчи и действа“, както казва народът), отколкото някой, на когото не му млъква устата. Не си спомням някога да е стъпвал накриво, нито като шеф на Службата за външно разузнаване, нито когато беше титуляр в министерството на външните работи от страна на Националнолибералната партия.

Но след това напредване г-н Унгуряну няма да бъде оценяван от никого така, както би било нормално – през призмата на компетентността му, а от гледна точка на принадлежността му към кастата на „синеоките момчета“, за които президентът Траян Бъсеску има толкова трогателни спомени.

Няма да има значение фактът, че г-н Унгуряну е ръководил Службата за външно разузнаване, а не Секуритате, няма да има значение, че тази служба има в днешно време други очи от комунистическата полиция на Николае Чаушеску. Единственото нещо, което ще се казва за него, е, че „идва от службите“, а „службите са с Бъсеску“.

И така, какъв сигнал иска да изпрати Траян Бъсеску? Мислех, че сме във война с кризата, а не с Иран, мислех, че ни трябва един технократ, който да няма цвят, мирис и вкус, който да е в състояние да води дискусии с ръководителя на мисията на МВФ в Румъния Джефри Франкс, а не един специалист по разузнаване.

Може би г-н Бъсеску, притиснат в ъгъла не само от уличните протести, но и от все по-застрашаващото мърморене в собствената му партия, е поискал да отправи мощно послание: това са моите верни момчета, също толкова верни, колкото и Емил Бок, но много по-опасни. Внимание, народе: Бъсеску минава на служба!

Кой е Михай Ръзван Унгуряну

Франс прес

Директорът на Службата за външно разузнаване Михай Ръзван Унгуряну (43-годишен), който бе номиниран вчера за премиер, е историк, полиглот и през 2004 г. бе най-младият министър на външните работи в историята на Румъния. „Шпионската общност е съставена от много интелигентни, много адаптивни и мобилни хора. Те безспорно са част от елита“ на румънското общество, бе заявил той в интервю през 2011 г.

Роден на 22 септември 1968 г. в Яш, Североизточна Румъния, съвсем близо до границата с Молдова, самият Унгуряну има блестящ път на развитие. Той е доктор по история и учи в престижния британски университет Оксфорд между 1992 и 1993 г.

След това на 36-годишна възраст този полиглот, който говори свободно френски, английски и немски, става през 2004 г. най-младият министър на външните работи в историята на Румъния по време на първия мандат на президента Траян Бъсеску.

Букурещ подготвя тогава влизането на страната в ЕС, което става през 2007 г.
Но скандал с премиера либерал Калин Таричану по повод румънци, задържани в Ирак, го кара да подаде оставка през 2007 г.

Този дискретен мъж с късо подстригана коса и малки очила е назначен тогава начело на Службата за външно разузнаване, където успява да сложи край на скандалите, подкопаващи институцията.

По ирония на съдбата името на Унгуряну е било споменато за първи път в медиите през 90-те години, когато той е бил обект на незаконно следене от Службата за вътрешно разузнаване.

Успоредно с поста си в Службата за външно разузнаване той продължава да преподава съвременна история на Румъния в университета в Букурещ.

Начело на Службата за външно разузнаване той следи наред с останалото и развитието на световната икономика – една решаваща област за новия премиер, който бе номиниран в момент, когато Румъния точно излезе през 2011 г. от двугодишна рецесия благодарение на драконовски мерки за икономии.

„Реформите ще продължат, моят принос се състои в умението ми на добър администратор“, заяви Унгуряну малко след като бе номиниран от президента Бъсеску.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.