Тексаски магнат раздава богатството си, финансира републиканците

Ройтерс

Тексаският милиардер Харълд Симънс обеща да раздаде поне половината от богатството си, преди да умре. Това е добра новина за болниците, младежките центрове и балетните компании, които се ползват от щедростта му – без да споменаваме Републиканската партия.

80-годишният магнат от Далас е сред най-енергичните дарители, които се възползват от новите правила, налагащи малко ограничения за средствата, отпускани на политически групи от богаташи и корпорации.

Въпреки че никога не се е кандидатирал, Симънс може до голяма степен да определи курса на президентските избори през 2012 г. само като отвори чековата си книжка.

Това няма да бъде прецедент – негова фирма предостави през 2004 г. 3 милиона долара на групата „Ветерани от бързоходните катери в защита на истината“ (Swift Boat Veterans for Truth) която помогна за подриване на позициите на кандидата на Демократическата партия Джон Кери, като атакува досието му на участник във Виетнамската война.

Запознатите с начина на мислене на Симънс смятат, че той, като преуспял със собствени усилия бизнесмен, е мотивиран от нетърпението си към правилата на правителството и практическия интерес да защити холдинговите си дружества.
„Компаниите, които създаде и управлява през последните години, са оплетени във връзки и бюрокрация“, заяви Джон Нанси, автор на „Златното момче: Историята на Харълд Симънс“.

Симънс няколко пъти отказа да говори за Ройтерс. Той не бе открит за коментар и в сряда. Пионер в кредитното изкупуване, Симънс притежава около 9,6 милиарда долара, с което се нарежда на 33-о място по богатство в САЩ според списание „Форбс“. Симънс и съпругата му Анет са предоставили 5, 8 милиона долара през изминалата година на републикански кандидати и техните каузи. Холдинговата му компания Контран Корпорейшън е отпуснала допълнително 3 милиона долара.

Общо 8,8-те милиона са малко по-малко от 10-те милиона долара, които магнатът на казина Шелдън Аделсън и съпругата му дадоха на група, свързана с кандидата на Републиканската партия Нют Гингрич.

За разлика от Аделсън обаче, Симънс не рискува всичките си средства. Симънс отпусна 5 милиона долара на „Американски кръстопътища“ – „супер политически комитет за действие“, създаден от републиканския стратег Карл Роув, за да получи контрол в Белия дом и Конгреса на изборите през ноември. „Контран“ даде още 2 милиона долара на групата.

„Контран“ беше най-големият поддръжник на кандидатурата на губернатора от Тексас Рик Пери, с 1 милиона долара дарение за политическия комитет за действие „Направете ни отново велики“, създаден в подкрепа на кампанията.

Самият Симънс даде 100 000 долара на „Американци за Рик Пери“, друга свързана група, но по-късно даде 500 000 долара на „Да спечелим нашето бъдеще“, политически комитет, който подкрепя съперника Нют Гингрич в момент, когато кампанията на Пери се проваляше в социологическите проучвания.

Политическият комитет за действие на „Контран“ отпусна дарения за 5000 долара, законовият максимум, на кандидатите от Републиканската партия Мит Ромни и Тим Поленти.

Това е често срещан подход в Тексас, където дарителите обикновено харчат пари, за да си гарантират достъп. „Много от големите дарители в Тексас се обзалагат с кампаниите така, както възрастни дами играят на бинго. Имат няколко наредени карти и ги разиграват едновременно“, заяви Кал Джилсън, професор по политология в Южния методистки университет в Далас.

Симънс беше един от най-големите поддръжници на Пери по време на губернаторския му мандат в Тексас, когато компанията му „Уейст Контрол Спешълистс“ ( „Waste Control Specialists“) се опитваше да създаде печелившо бунище за ядрени отпадъци в слабонаселената западна част на щата. Пери се опита да елиминира местен щатски представител, който се противопостави на разширяването на проекта.

Говорител на компанията изтъкна големите дарения на Симънс за републиканците като доказателство, че той не се цели в Пери заради някакви специални услуги. „Всеки конгресмен, който минава през Тексас, спре в офиса му и има буквата „Р“ в името си, ще получи пари“, заяви през септември Чък Макдоналд, говорител на „Уейст Контрол Спешълистс“.

В миналото Симънс наруши законите за финансирането на предизборните кампании. Той плати 19 800 долара на Федералната избирателна комисия през 1993 г. В правен спор с две от дъщерите си през 1997 г., той призна, че е дал най-малко 110 000 долара повече от позволеното, като използвал имената им. Една от дъщерите му заяви, че той й дал 1000 долара за всяко подписано от нея празно писмо за отпускане на средства.

Симънс отрече извършването на нарушение и заяви за „Далас Морнинг Нюз“, че отпуска средства на кандидатите, защото депутатите и бюрократите могат да вземат решения, които да влияят върху компаниите му.

Даренията на Симънс не са ограничени само в политическата сфера. Той и съпругата му обещаха през март да дадат повече от половината си богатство на благотворителни организации, с което да се присъединят към усилията на инвеститора Уорън Бъфет – известен привърженик на президента Барак Обама от Демократическата партия.

Симънс обеща над 177 милиона долара за проучвания за здравеопазването в Югозападния тексаски университет в Далас и обеща още 50 милиона долара за Паркланд Хелт енд Хоспитал Систем – обществена болница в Далас.

Благотворителната му фондация подкрепя много различни каузи, включително някои, които могат да разгневят консерваторите. През 2010 г. фондация Харълд Симънс отпусна 75 000 долара за радио-телевизионни организации, 2500 долара за „Планирано Родителство“ и 25 000 долара за „Обществена кампания“ – базирана във Вашингтон организация, която има за цел драматично да намали ролята на големите пари на специално заинтересовани лица в американската политика.

Дъщерята на Симънс, Серена Конъли, също отпуска много средства на политическите кандидати на Демократическата партия. Миналата година тя даде 47 250 долара за кандидати и каузи на Демократическата партия, включително на президента Барак Обама, сочат данни на Центъра за отговорна политика, който следи финансовите потоци и лобирането в предизборните кампании.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.