Журналисти и медии, защо лъжете?

Публикуваме отвореното писмо на Николай Колев-Босия без да сме съгласни с всички изложени тези и факти, но то съдържа оценки и въпроси, каквито липсват в медиите.

Николай Колев Босия в предаването „Горещо“. Снимка – от екрана

Обръщам се към всички вас с въпроса:

Защо лъжете и заблуждавате българските граждани?

Защо пишете, че в с. Бисер, община Харманли, са загинали при наводнение от скъсана язовирна стена 8 български граждани, а двама се водят изчезнали?
Тези хора бяха убити. Убийците са правителствата на страната. В случая за това пряка отговорност за убийството трябва да понесат министър-председателят и кабинетът. На всичко отгоре той и подчинените му отидоха при пострадалите и убитите, за да им изкажат съболезнования и да им кажат колко са добрички и колко парички и храни ще им дадат. Наглостта е неописуема! Учудва ме, в някаква степен, че хората най-овчедушно ги приеха и не разпознаха в тях убийците си.

В същото време вие, медиите, непрекъснато пърхахте около премиера и министрите и самоотвержено ги обслужихте в старанието им да се изпишат като добрички. Най-наивно ги питате кой е виновен и кой ще понесе последствията. Не се намери нито една медия, която да зададе истинския въпрос: „Защо убихте невинните хора?”

Защото това е откровено убийство. Стената не може да се скъса за един ден. Стената е била пропукана и опасна от години. За тези години трябваше да се вземе бързо решение кой е собственик на язовира и да се застави незабавно да го ремонтира. Ако ремонтът е невъзможен да се източи язовира и да не се пълни никога. Ако се реши, че няма време за ремонт хората трябваше да бъдат евакуирани.
Нищо от това не беше направено.

От няколко години се води мърлява преписка чий е язовира – на военните или на общината. Този въпрос се решава за пет минути. Но тези пет минути не бяха използвани и така се стигна до това убийство. А това съвсем не е първото убийство на български граждани от изпълнителната власт. Съдебната власт прикрива престъпленията, а вие,медиите ги оневинявате окончателно. С това съвсем ясно показвате кой плаща и поръча музиката. Това, което правите сега е да се оригвате от преяждане.

Повече от 20 години пиша и говоря за липсата на водна стратегия и разпарчосване на водоемите у нас. С водоемите се занимават:
1. Напоителни системи
2. Басейнова дирекция
3. Язовири и каскади
4. НЕК
5. МОСВ

При това положение за реален контрол не може да се говори. Точно за това и нещата се намират в такова състояние. В съветския жаргон това се нарича „Круговая порука”. Всички са застанали в кръг и всеки сочи с пръстче съседния до него за виновник.

България е бедна на водни ресурси, а водата става все по-стратегически продукт. Някой да е помислил за това? Някоя медия да е направила дори и лека забележка на което и да е правителство досега? Някой да се е досетил, че има „Напоителни системи”, но реално напояване-няма? Някой да се е сетил, че по време на хвърлянето на хайвера на рибите в язовирите турбините на язовирните електроцентрали работят яко и водата в язовирите спада ежедневно, като при това хайверът на рибите остава на сухо? Не! Медиите мълчат и се оригват!

България е бедна на водни ресурси, но ние раздаваме водата от реките на съседите си безплатно и без да я използваме От водите на Струма и Места гърците пълнят 4 големи язовира, от които поливат чак в Пелопонес зеленчуковите си градини, а доматите и краставиците продават на нас. А нашите домати плесенясват на витрините и сергиите. Защо мълчите? Защо не попитате мърлявите ни политици-бандити защо става така?
Защо бяха построени големи язовири на река Арда? Каква полза има от тях?
Никаква!

Те бяха построени изключително по военни съображения. По времето на Студената война водата от трите язовира „Кърджали”, „Студен кладенец” и „Ивайловград” трябваше да спре турската армия, докато дойде Съветската армия да ги изгони. За тази цел в язовирните стени имаше заложен ядрен фугас с мощност от половин мегатон тротилов еквивалент. И никой не казваше какво ще стане с българските граждани по пътя на водата. Същото, което стана и сега.

Повече от 20 години се опитвам да убедя изпълнителната власт да се построи един язовир на  р. Малък Искър. Мястото е изключително удобно. Цената ще е ниска, а ползата-голяма. Оттокът на реката позволява язовирът да бъде около 160 милиона куб. метра.Това ще позволи на градовете Враца и Монтана да дадат питейна вода на гражданите си, да произвеждат над 30 мегавата електричество, да поливат до Дунава и да дадат поминък на западналия край. Ходих при няколко министри на регионалното развитие. Водих с мен и професори от УАСГ, които на място закарах със собствената си кола, за да видят терена. Всички те бяха съгласни, че мястото и условията позволяват строителството на един много полезен водоем на ниска цена. Намерих и чужд инвеститор.

Последно ходих при Валентин Церовски. Той изобщо не се заинтересува от язовира, а директно попита какво ще получи той. Казах му, че и той ще получи и му залепих един шамар. След което си тръгнах с убеждението, че у нас министър може да стане само нагъл бандит.

Нека поне една медия, с малки изключения от интернет сайтовете, да събере критичните си статии по тези въпроси и да напише само заглавията по тази тема. Опасявам се, че ням да се появи нищо. Защото нищо не е казано и писано по този въпрос. Защото българските медии обслужват властта или олигарси, а не обществото. По този повод аз си създадох един термин за журналистите, които обслужват горепосочените.
Затова ще се обръщам към вас с него.
КОПЕЛЕГИ!

07.02.2012 г.
София

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.