Журналистът Иван Бакалов: Борисов един ден ще бъде съден

Има достатъчно основания премиерът да бъде изправен пред съда, но никой не го закача засега, твърди авторът на „В сянката на Борисов“

Иван Бакалов. Снимка: e-vestnik

От месец октомври 2011 г. на българския книжен пазар се появи една книга, за която българските медии, с малки изключения, мълчат. От заглавието й, читателите най-вероятно сами ще се сетят защо – книгата се казва „В сянката на Бойко Борисов“. В нея авторът, журналистът Иван Бакалов, се опитва да провери някои неизвестни или по-малко известни факти за Борисов, да отсее кое е слух, кое е теория на конспирацията, и на кое може да се вярва. Както пише Бакалов – около Борисов има твърде много въпроси и малко отговори, напластени са митове и легенди, заедно с това и очевидни скандални обстоятелства.

Книгата насочва вниманието към отношенията на Борисов с медиите, връзките му с мафиотски групировки от близкото минало и днешната ТИМ, със сръбската мафия, с определени бизнес интереси и кръгове, включително с банкерката Цветелина Бориславова – жената с която живее официално до 2010 г. и с която е съдружник в различни фирми, с хора като шефа на Лукойл България Валентин Златев, с вече бившия президент Георги Първанов и с елита на бившата комунистическа партия, част от който е кланът Живкови (виж тук повече за книгата).
Предстои книгата да излезе и в превод на английски.

Книгата „В сянката на Борисов“

Иван Бакалов е работил като журналист във вестниците „Сега“, „24 часа“, „Новинар“ и др. Редактор е на електронното издание e-vestnik. Автор е на книгите „Заговорите против Живков“ и „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ“.

– Защо решихте да напишете тази книга?

– Медиите премълчават много от неприятните неща в миналото и в настоящето на Борисов. В книгата съм събрал повече или по-малко известни факти, които са заметени под килима от медиите. И сега много хора, като четат книгата, казват – „А, не съм знаел за това“. Например дори факти като този, че другарката на премиера Цветелина Бориславова едва е оцеляла в бомбен атентат през 1998 г. Или, че фирма, в която тя, Борисов и Румен Николов – Пашата са участвали, е уличена в нелегално производство на цигари. И т. н.

Ако медиите бяха свободни, нямаше да напиша тази книга – всичко щеше да се появи в тях. Събрал съм, каквото може да се събере за Борисов, за да го видят хората на куп. Разбира се, много е останало извън книгата. Има материал за още една, но изисква много усилия да се проверява.

Други причина да напиша книгата, е, че преди това излезе една друга – „Тайният проект Бойко Борисов“, наречена „политически трилър“, която е в стил теория на конспирацията. Съдържа някои верни факти, но е пълна конспирация. Не може за тоя човек да има само една такава книга. Плюс една шеговита, написана от сценаристите на „Шоуто на Слави“.

– За много читатели е малко изненадващо вашето твърдение, че Борисов има дълго политическо бъдеще? Анализатори смятат, че няма да спечели втори мандат, че ще бъде забравен като много други с лидерски партии тук… Защо смятате така?

– Той ще има дълго бъдеще, дори да не стане премиер в следващия мандат. Но може и отново да стане, с някаква коалиция, само че няма да изкара пълен мандат. Или, ако някаква сложна коалиция поеме управлението без ГЕРБ в следващия парламент, възможно е тя да падне бързо и Борисов да се върне на бял кон като премиер. Както Берлускони, но няма да е за толкова дълго. Борисов е бил 4 години главен секретар на МВР и на първите страници на вестниците, бил е 4 години кмет. Ще изкара и 4 като премиер. Вече се насища обществото от него. Все пак Борисов ще остане в политиката задълго като фактор. И след десетина години ще бъде съден, както осъдиха с огромно закъснение бившия френски президент и кмет на Париж Жак Ширак. Дори сега има поне две публично известни неща, за които могат да съдят Борисов, но прокуратурата не смее да го закача. Например записите на неговите разговори. За подобен натиск върху свой подчинен бившата данъчна шефка Мургина я осъдиха на 4 години затвор. За тези разговори на Борисов има свидетели, никой не е разпитал шефа на митницата Танов, служителите от ДАНС и МВР, които са слушали тези записи на компютрите в системата. Не е разпитан от прокурори и онзи бивш служител на ДАНС, който напусна и обяви пред „Шоуто на Слави“ (то няма друго предаване, в което някой да се осмели), че записите са истински. Никой в прокуратурата не си мръдна пръста за това. А само гледаме в новините как Берлускони постоянно го разкарваха на разпити в съда и прокуратурата. Между двамата има сходство при начина на общуване чрез медиите, но Берлускони е образован човек, завършил е право в Милано, медиен магнат и капиталист, управляващ различни бизнеси от години. Нашият е слабо образован пожарникар, завършил милиционерското училище на комунизма, бивш бодигард, участвал в бизнес с мутри. Дори възпитанието му липсва, както се вижда постоянно в изказванията му.

– Как тогава си обяснявате резултатите от изборите? Протести, публични освирквания на премиера, а ГЕРБ постигна убедителна победа, взе дори президентството?

– Ами в Плевнелиев хората виждат по-добрия кандидат, БСП не можа да извади нищо по-добро от Калфин. И разликата между тях в гласовете не беше толкова голяма. Имаше и трети – Меглена Кунева, но се видя как няколко месеца обслужващите Борисов жълти вестници я направиха на нищо, изкараха я едва ли не наркодилър и т. н.

И гласът за Плевнелиев не е автоматично глас за Борисов и ГЕРБ. В това отношение премиерът се лъже, като казва, че „Който и да бяхме издигнали, щеше да стане президент“. Както обикновено, той си противоречи – малко преди изборите каза, че неговият кандидат бил Цветанов, а Плевнелиев бил по-независим. Защо не издигна Цветанов тогава?

Положението с Борисов напомня случая с Мило Джуканович в Черна гора и с Иво Санадер в Хърватия. И двамата там бяха лидери без конкуренция. Джуканович 10 години премиер и президент. Но започнаха да го наричат премиера на мафията, краля на контрабандата на Балканите, още докато беше на власт. Подаде оставка, защото започна да става напечено. Сега чак излезе негов съветник и каза, че той е управлявал контрабанда за 1,5 млрд. евро годишно.

С Иво Санадер е подобно – два мандата премиер, на средата на втория подаде оставка. Стана напечено, тръгна да бяга в чужбина и го арестуваха. До неотдавна още беше в предварителен арест. Чака го съд.

България не прави изключение на Балканите с този тип лидер.

– Твърди се, че в момента в България няма алтернатива на Борисов. Така ли е?

– Ще дам примери от близкото минало. Преди да падне червеният премиер Виденов, също нямаше алтернатива. Собствената му партия се мъчеше да го накара да направи промени в правителството, а той се инатеше. Недоволството изтика като алтернатива Иван Костов – компрометиран към онзи момент министър от две правителства.

Когато на свой ред падаше синият премиер Костов, също нямаше алтернатива. Изведнъж се появи цар Симеон, направи партия 2-3 месеца преди изборите и помете и СДС и БСП. И тогава медиите бяха против царя.

Сега с Борисов ще стане подобно. Най-неочаквано ще се оформи алтернатива на Борисов от хора, които са добре известни, но в момента никой не се сеща. Нарочно не искам да споменавам имена.

– Наскоро след като книгата Ви излезе от печат, един от обвинените по делото „Килърите“ каза пред съда, че известни наши мафиоти и сръбският наркобарон Сретен Йосич са се уговаряли да купят на Борисов висок пост във Вътрешно министерство. Мислите ли, че има нещо вярно в това?

– За това се носеха слухове отдавна – че за поста на Борисов в МВР е платено. Не съм го включил в книгата, не може да се докаже. Подсъдимият е бивша охрана и шофьор на Бай Миле – виден гангстер от СИК, убит като на кино заедно с още 5 души. Неговият шофьор каза още пред съда, че разрешителните за охраната на Бай Миле по онова време са издадени от фирмата на Борисов „Ипон“. Това няма как да е лъжа – лесно се проверява. Но никой не провери, а такава документация може да се прочисти. Подсъдимият каза още, че Борисов е отговарял за канал за амфетамини към Турция. Тази подробност за амфетамини първо я прочетох в секретна грама на американския посланик Джон Байърли, която се появи в „Уикилийкс“. Цитирал съм я в книгата. Съвпада, нали?

Показанията на подсъдимия бяха цитирани само в 2-3 интернет сайта. Вестниците и големите телевизии се направиха, че няма такова нещо. Всеки да си прави изводите.

Случаят с Борисов е скандален, медиите го обслужват сляпо. У нас може да се говори за контролирана демокрация като при Путин в Русия. Но български анализатори, политолози и др. обслужват властта и заблуждават чуждите наблюдатели в контактите си с тях, че Борисов е талантлив политик, който се учи и т. н. Те легитимираха като политик и като десен един човек, който не е това, за което го представят.

– Има ли страх при управлението на Борисов?

– Да, при управлението на Борисов настъпи страх. Това има много тежки последствия дори за икономиката. Навсякъде има някакви схеми, които обвързват бизнеса. Малките и средни фирми фалират. Хората губят инициатива, активност. Това е връщане към времето на тоталитарната държава, когато хората бяха командвани и им беше забранена всяка инициатива. Свободата е най-движещата сила в едно общество. Борисов посегна на свободата, злоупотребява с властта си и нарушава принципите на демократичната държава.

– А вас страх ли ви е? Заплашвали ли са ви?

– Ние, журналистите, трябва да даваме пример, да показваме, че не се страхуваме. Иначе страхът се разпространява повече върху обществото. Например на премиерата на книгата в Яйцето не дойдоха някои хора, просто, за да не ги видят там. Борисов праща съгледвачи, има такива случаи. А на премиерата на книгата се бяхме събрали към 70 души, по едно време на вратата се показаха двама униформени полицаи и огледаха. Някой ги е пратил да видят, да не стане нещо… Смешно е – премиера на книга.

Един колега в една редакция неотдавна ми направи забележка – „Тук за Борисов не се говори така“. Сякаш живеем още в живково време.

Със съкращения от novinite.bg, виж тук пълния текст, също и тук на английски.

ИнтервюМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.