Младият кабинет на Унгуряну заслужава шанс

Зиаре.ро

Михай Ръзван Унгуряну. Снимка: от тв екрана

Кабинетът на Михай Ръзван Унгуряну не е перфектен, не е съставен от ангелчета и калугерки. Всеки от избраните демократ-либерали има зад гърба си подкрепата на някое крило на партията.

В списъка са Александру Назаре – дясната ръка на досегашния транспортен министър Анка Боаджиу, и Клаудия Богичевич – дългата ръка на Георге Фалка, един от местните лидери на Демократично-либералната партия (ДЛП). Не липсва и прехвърлящият се от партия в партия Габриел Берка, любимец на председателя на Сената Василе Блага.

Не се отървахме нито от министъра на отбраната Габриел Опря, нито от унгарските барони. Най-големите подозрения са около Кристиан Петреску, фаворит за министерството на регионалното развитие и туризма, чиято съпруга е сключила чрез селекция, а не чрез търг, три договора за юридически консултации на стойност 1,5 милиона евро с Националната компания на магистралите.

Вероятно идеалният вариант би бил правителство от технократи, изцяло чужди на подобни връзки и подозрения. Но ако вземем предвид действителността на румънския политически живот, толкова жалка, колкото е, кабинетът на Унгуряну представлява една голяма крачка напред, на първо място защото от него липсва тази, която досега изглеждаше недосегаема и несменяема – Елена Удря. Цената на отстраняването й беше премахването на целия стар министерски състав на демократ-либералите, но и фактът, че не си тръгна сама дори не е лоша вест.

И така, имаме списък с млади хора (между 31 и 44 години, средната възраст на кабинета е 36 години), много от тях със забележителни CV-та и образование, дори докторати, в чужбина по модела на премиера, който има магистратура в Оксфорд, без предишен министерски опит и без тежки подозрения за злоупотреби с държавни пари.

Повтарям, не са като калугерки в манастир, но мисля, че в сравнение с румънската политическа оферта, като цяло, имаме приемлив вариант от млади и образовани хора, които заслужават да покажат какво могат. Сравнението между Богдан Драгой (абсолвент с отличие на университета Тафтс Флетчър в Бостън със специализации по международни отношения и икономика) с досегашния финансов министър Георге Яломицяну е емблематично за разликата между предишния и следващия кабинет.

Мислите ли, че опозиционният Социал-либерален съюз (СЛС), поставен в ситуацията да състави правителство, ще има по-добра оферта? Обзалагам се, че големите им барони не биха приели за нищо на света да се откажат от министерските кресла. Без спазмите на отчаянието вероятно и ДЛП нямаше да направи такова нещо. Ще бъде много по-лесно за Михай Ръзван Унгуряну да държи юздите на този екип, отколкото, ако бароните бяха в него.

Следователно, новият кабинет има компетентност отвъд най-оптимистичните очаквания и мисля, че за общественото мнение най-голямо значение има това, че става въпрос за нови имена и лица, които още не са се опетнили. Ако екипът функционира, ДЛП ще може да събере електоралните плодове на този ход. Но и рискът от провал е голям. И не става дума само за индивидуалния провал на всеки министър, а и за провала на екипа, а на хоризонта се виждат вече тъмни облаци. И най-черният от тях е този на популизма в една година на избори.

Две партии от управляващата коалиция говорят вече открито за увеличаване на заплатите и пенсиите. Националният съюз за прогрес на Румъния (НСПР) е по-нюансиран и само предлага тази мярка, Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) обаче я поставя като условие, за да подкрепи кабинета. И това не е единственото условие на ДСУР, както заяви лидерът на партията Келемен Хунор, който даде за примери откриването на медицински факултет в Търгу-Муреш, продължаването на работите по автомагистрала Трансилвания и развитието на инфраструктурата.

Но отвъд примерите, целият списък съдържа вероятно и по-деликатни въпроси като статута на малцинствата. И откъм ДЛП ще дойде със сигурност подобен натиск. Той вече съществуваше, но засега демократ-либералите имаха по-належащи грижи, свързани с поделянето на функциите. Остава да се види как и доколко ще се справи с този натиск Михай Ръзван Унгуряну.

Тъй като не очаквам бароните да се откажат от държавните пари така лесно, премиерът ще има нужда от бдителността, дълго упражнявана в Службата за външно разузнаване, за да спаси колкото се може повече от тези пари. Да се надяваме поне че парите от резервите, колкото са останали, ще бъдат в много по-сигурни ръце.

Кабинетът на Унгуряну ще плава във възможно най-развълнуваните води и във вътрешен план, и в контекста на международната криза. Това не е абсолютно най-добрият вариант, но е относително добър и заслужава със сигурност да му бъде даден шанс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.