Съсипването на Гражданска защита и безхаберието + фотогалерия

Мъж се мъчи да помогне на давеща се крава да излезе от водата край Капитан Андреево. Снимки: Impact Press Group

Картината с уязвимостта на страната по отношение на извънредни ситуации (бедствия, аварии и катастрофи) е дори още по-драматична, отколкото си представяме (Б. р. – виж тук още Скъсаната язовирна стена – Безхаберието – все същото, даже по-зле).
Общо е мнението, че сега управляващите нямат КАПАЦИТЕТ да управляват гражданската ни сигурност.

Една от основните причини е съсипването на Гражданска защита. Тя бе натикана под шапката и манталитета на пожарната, бе подложена на шоково пенсиониране, рязко съкращаване, системно трансформиране на щатове, безпардонно понижаване в ранг и длъжност, брутално отрязване на кадрите й от управленски позиции – с изискването кандидатът за всеки по-висш от редовия пост да е работил поне 3 години в системата на МВР, при условие, че никой от Гражданска защита няма как да има подобен стаж.

Мъже се мъчат да извадят от водата давеща се крава край Капитан Андреево. Снимки: Impact Press Group

Мъже се мъчат да извадят от водата давеща се крава край Капитан Андреево. Снимки: Impact Press GroupСело Бисер, 2 дни след пороя. Снимки: Impact Press GroupПът край Свиленград, залят от водата, после замръзнал. Снимка: Христо Русев, Impact Press GroupПът край Симеоновград, залят от придошлите води на река Марица. Снимка: Иван АтанасовМъж се мъчи да помогне на давеща се крава да излезе от водата край Капитан Андреево. Снимки: Impact Press GroupМъж се прибира в дома си в квартал на Свиленград. Снимки: Impact Press GroupСело Бисер, 2 дни след пороя. Снимки: Impact Press GroupСело Бисер, 2 дни след пороя. На вратата се вижда задницата на удавено прасе. Снимка: Иван АтанасовСело Бисер, 2 дни след пороя. Хората влачат с въжета трупове на издавени животни. Снимка: Иван АтанасовСпасители измъкват жители на квартал в Свиленград. Снимки: Impact Press Group

Нека добавя, че пожарникарите (да ме извинят редовите самоотвержени пожарникари) действат „на пожар”, реактивно, когато се случи. Докато гражданската сигурност е преди всичко про-активна дейност – превенция, ранно сигнализиране, управление на риска, защита на критичната инфраструктура.

За жалост, на сегашната власт освен КАПАЦИТЕТ й липсва и такава КУЛТУРА на мениджмънт на сигурността. Тази КУЛТУРА се базира на науката, на системното обучение, на четенето на много книги за съвременно управление, на знанието – за рисковото общество и неговата мрежовизация, при които координирането измества командването/командоренето (сковаващо мисленето, за сметка на сляпото подчинение), а децентрализацията взема връх над централизацията (парализираща местната самоинициатива, за сметка на бягството от отговорност).

Трагичното е, че сега МВР, лишено поради методите и средствата на неговото хаотично, импровизиращо, о-ПИАР-ено управление, не може, не знае и не разбира как да се справя с извънредни ситуации.

Вече уволнени специалисти от Гражданска защита са установявали доскоро слаби места и пукнатини в язовирни стени и бентове, сигнализирали са по вертикала и хоризонтала, имали са планове за евакуация и спасяване. Ако такива специалисти имаше в околността на сполетялата ни тези дни трагедия, последиците щяха да бъдат далеч по-милостиви.

Но много кадърни и опитни професионалисти от Гражданска защита са вън от системата, прогонени, обидени, излишни и непотърсени. А колко ли още язовирни стени са надвиснали над нас със своите огнища на напрежение и концентратори на дефекти… Изхвърлени от системата на Гражданска защита специалисти са докладвали също така за проблеми в различни язовири – повредени изпускатели, неработещи помпи, подрити основи.

Бойко Борисов и Цветан Цветанов пред камерите в наводненото село Бисер. Снимка: от тв екрана

Мой приятел ми каза, например, че за един от тези язовири, чийто изпускател е повреден, са представили на министъра информация за състоянието, експертиза какво трябва да се направи и план-сметка от 300 000 лв, но, както пее Высоцкий – „В ответ тишина”. Така там всичко се крепи на косъм – на благосклонността на Съдбата и на най-сериозната гаранция за нашата сигурност: „Дано ни се размине!“. У нас безхаберието е винаги евтино на брашното и скъпо на триците…

Наистина, как да не бъде емоционален човек, когато постоянно се натъква на крещящо драстични факти, които – без всякаква политизация – съвсем обективно свидетелстват, че на сегашната власт наистина й липсват КАПАЦИТЕТ и КУЛТУРА за управление на сигурността във времена, когато извънредните ситуации стават постоянно наше ежедневие и когато а-нормалността се превръща в една нова и качествено различна нормалност.

От сайта на Николай Слатински.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.