По повод младежите от 70-те и 80-те, които са „за“ шистовия газ

Момент от протестите срещу шистовия газ в София. Снимка: Евелина Маринова, Фейсбук

Опитвам се да разбера разделението, което настъпи в българското общество по повод мораториума върху шистовия газ. Интересна ми е не толкова позицията на официалните политици и няколкото „експерта“, защитаващи фракинга. Интересна ми е позицията на обикновени хора, които в коментари се обявяват „За” проучването и добива на шистов газ. Обикновено те са активни хора, по правило дясно мислещи и по презумпция недолюбващи ролята на Русия в България (за което имат своите легитимни основания).

Разговарях с такъв човек, в чиято демократична убеденост не се съмнявам. Той е публична личност и публично се обяви „За” проучването и добива на шистов газ в България. Най-искрено исках да разбера аргументите му. Оказа се, че освен основателното подозрение на младеж от 70-те и 80-те години към руската политика, другата му основна аргументация е, че българите са прости и лесно манипулируеми ПО ПРИНЦИП. Следователно – протестиращите срещу фракинга са такива.

Питах го дали е чел материали за фракинга, преди да си формира мнение. Отговори, че не е негова работа да чете специализирана литература, но и НЕ ВЯРВА, че протестиращите са чели. Отказа и да се запознае, ако аз му пратя, поради липса на време. Вярва, че щом технологията се прилага в САЩ, то тя не може да е толкова вредна.
Казах:

„Добре, след като аз съм се запознала с въпроса и съм си формирала мнение, аз нямам никакъв проблем публично да заявя – Осъзнавам най-страшното, в което ни обвинявате, а именно, че чрез протестите си работим за интересите на Русия. Отказвам обаче да приема обвинението, че ми се плаща за това. И в пълното съзнание, че забраната за добив на шистов газ на този етап може да е икономически неизгодна за България (което също е спорно, ако се отчитат дългосрочни перспективи), аз слагам на кантар от една страна по-евтин газ и от друга чиста вода и почва, и избирам чиста вода и почва.
А ти съответно можеш ли публично да заявиш, че в пълно съзнание с позицията си „За” добив на шистов газ, приемаш риска от замърсяване на подземните питейни води и почвата?“

Той отказа да се ангажира с такъв отговор и отново отказа да чете документи със същия аргумент – щом се прави в САЩ, значи не е толкова опасно…

Питам – какво прави една такава позиция обоснована и демократична?! Само фактът, че се поддържа от хора, които са мислели демократично за стандартите на 70-те и 80-те години достатъчен ли е?
Защо тези, иначе добронамерени и свободолюбиви хора, хора които сега са на водещи позиции в обществото, говорещи езици, добре образовани, пътували по света – защо тези хора не могат да прогледнат за новите реалности в света?! Да, страшно е да си енергийно зависим от Русия, половин Европа е така. Но какво ги прави толкова нечувствителни към околната среда?

Защо не могат да осмислят новите глобални заплахи и новата основа за сигурност, независимост и шанс за демокрация – а именно – да съхраним базисните си ресурси, ресурси, които гарантират оцеляването ни. Тези хора са до такава степен обсебени от правата, които са имали техните връстници на Запад през 70-те и 80-те години, а те са били лишени от тези права – да се изразяват свободно и да слушат рокендрол например, че ДНЕС сякаш нямат капацитета да приемат концепцията за правата на децата и още неродените.

Правата на консуматорската личност тук и сега са запълнили целия им капацитет за загриженост. Чудя се – по какво такава позиция и тази генерация се различава от това, в което ни обвиняват – а именно – че протестиращите срещу фракинга сме в най-добрия случай някакви ограничени и необразовани фанатици (еко-фанатици).

По какво мнението им, че сме купени от „Газпром”, или че сме PR-агенти, се различава от параноичната позиция на крайните националисти за намесата на Световната конспирация във всичко?

По какво фанатичната им омраза към руснаците се различава от фанатичната омраза на друга група българи към турците и евреите?

Защо не могат да си дадат сметка, че и тяхната позиция е мотивирана от комплекса на обезправения и мразещия, а не от загрижеността на свободния човек?…

Скъпи младежи от 70-те и 80-те години! Ние признаваме вашата борба за личностни и политически права от предходните десетилетия. Благодарение на нея, ние – вашите деца и наследници от новото хилядолетие имаме правото свободно да заявим нашите права за чиста храна, вода и въздух.

Ако вие сте се борили за политически права, моля ви – не отричайте нашата борба за право за оцеляване на нашите деца и ваши внуци!

А в това право няма интереси на десни, леви, американци, турци, евреи, руснаци, иранци, китайци… има право на съществуване на човеци, които зависят от ресурсите на земята да ни поддържа като индивиди. Не мога да се съглася, че правото на оцеляване е по-маловажно от цената на газта през следващите 5 години.

Текстът не е писан като статия, пуснат е във Фейсбук

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.