Проблеми в рая на Малдивите

ДПА

Правителство заседава под вода
Членове на правителството на Малдивите тренират под вода за специално подводно заседание за опасността от глобалното затопляне. Снимка: АП/БТА

Раят се разкрива за летовниците, когато самолетът им вече е над Малдивите: разпръснати из синьото море острови, украсени от палми плажове, а под водата се виждат впечатляващите коралови рифове.

След кацането си на главното летище те веднага биват превозвани с хидроплани или малки корабчета до острова, който искат да посетят. Но малцина някога стъпват на острова, на който е разположена столицата Мале с нейните грозни жилищни блокове. Именно тук опозиционни активисти принудиха президента Мохамед Нашид да подаде оставка.

В качеството си на първи демократично избран президент на тази намираща се в Индийския океан островна държава, Нашид въплъщаваше надеждите на мнозина, когато зае поста през ноември 2008. Тогава той наследи Мамун Абдул Гаюм като държавен глава на малката мюсюлманска страна с население от около 400 000 души.

Когато напускаше поста, Гаюм беше най-дълго задържалият се на власт политически лидер в Азия, а по време на 30-годишното му управление Нашид е бил арестуван и измъчван. Той даде ясно да се разбере, че възнамерява да остави след себе си различно от това наследство. “Не искам да управлявам страната с твърда ръка. Оттеглям се“, заяви в телевизионно обръщение Нашид. Вицепрезидентът Мохамед Уахид Хасан, подкрепян от Прогресивната партия на Малдивите на Гаюм, веднага пое управлението.

Именно срещу харизматичния Нашид, който измести Гаюм след изборите през 2008 и беше смятан за въплъщението на промяната, бяха насочени скорошните протести, а не срещу правителството му, смятат наблюдатели.Вследствие на това не се очаква Уахид да въведе значителни промени и определено няма да поеме курс към ислямизация на ваканционния остров. Новият държавен глава в продължение на години е работил за Детския фонд на Обединените нации UNICEF и е смятан за човек с прогресивно западно мислене.

Опонентите на властта на Нашид отдавна се мобилизираха. Макар че ислямистките партии не са парламентарно представени, опозицията превърна религиозните въпроси в един от основните мотиви за своите атаки. Техните популистки критики срещу масажите в курортите подтикнаха Нашид да забрани така наречените уелнес пакети, предложени от туристическия сектор в началото на годината.

Сметна се, че това действие би имало негативен ефект върху сектора, който е основният източник на приходи за страната, както и че Нашед е стигнал твърде далеч. Мнозина от опозиционните лидери са собственици на хотели, а именно управлението на Гаюм започна да рекламира островите като туристическа дестинация.

Забраната на пакетите “уелнес“, която беше широко отразена в световните медии, бързо беше отменена. Но миналия месец чашата за опозицията преля, когато беше арестуван скандален съдия (който наредил освобождаването от затвора на опозиционен политик, обвинен от правителството в клевета).

Протестите се засилиха, а във вторник полицията се разбунтува, като много от нейните служители преминаха на страната на протестиращите. Армията отвърна със сълзотворен газ и след възникналия хаос по улиците Нашид подаде оставка, заявявайки, че “в настоящата ситуация така е по-добре за страната“.

Туроператорите започнаха да отменят полети, а много правителства посъветваха гражданите си да не пътуват към островите. Въпреки това според сведенията туристите не са били засегнати в хотелите си от разигралата се в столицата политическа драма.

В отговор на въпрос от един от хотелите бе коментирано, че е имало възражения от летовници, които планирали да почиват там. Сред гостите обаче нямало особено безпокойство, а министерството на туризма излезе с изявление по въпроса, в което се казва, че “тези събития по никакъв начин няма да засегнат или провалят“ вече договорените почивки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.