Янукович сближава Украйна с НАТО повече от „оранжевите“

в. Независимая газета

В най-скоро време Украйна и НАТО ще представят съвместен план за действия, гарантиращи сигурността по време на тазгодишното Европейско първенство по футбол – Евро 2012. Осъществяването на проекта, несвързан с военната сфера, ще подобри имиджа на алианса в очите на украинците далеч повече от всички пропагандни програми, задействани навремето от бившия президент Виктор Юшченко. Киевски експерти признават, че днешният лидер Виктор Янукович, макар и утвърдил извънблоковия статут на страната, през последните две години е направил много повече за сближаването й с НАТО от формално прозападната „оранжева“ власт.

Молбата на Украйна към НАТО да подпомогне действията й за гарантиране на сигурност по време на европейския футболен шампионат бе отправена преди година, когато генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен пристигна на посещение в Киев. През пролетта на 2011 г. заявката бе оформена официално, а през лятото експерти от НАТО посетиха Украйна за преценка на евентуалните заплахи. Украински дипломат поясни за „Независимая газета“, че специални части на НАТО се използват по традиция по време на мащабни международни прояви – от големи съревнования до коронации, сватби и погребения на първи държавни лица.

„Имаме нужда и от съвети във връзка с организацията – предстои да посрещнем стотици хиляди фенове от чужбина, хора твърде активни и емоционални. И от чисто техническа помощ – например специално оборудване, с което да следим ситуацията, включително от въздуха, и да предотвратим нежелано развитие на нещата“, каза събеседникът на вестника.

Той обясни, че в НАТО са формирани най-добрите възможни антитерористични подразделения, които ще се справят с евентуалните заплахи: „За разлика от много други страни в Украйна няма проблем, свързан с вътрешен тероризъм. Трябва обаче да изключим възможността за внос на тероризъм отвън“.

По думите на дипломата, във всички градове на Украйна, където ще се провеждат мачове от европейското първенство, миналата година са били създадени специални антитерористични центрове, включващи експерти от ред структури – Службата за сигурност на Украйна, министерствата на вътрешните работи, на извънредните ситуации, на здравеопазването и т. н.

Ръководителят на украинската мисия към НАТО Игор Долгов потвърди неотдавна пред Интерфакс-Украйна, че страните са разменили предложения за сътрудничество по време на Евро 2012 и подготовката на окончателно споразумение вече приключва.

Експертите в Киев са единодушни, че този проект ще подобри имиджа на НАТО в очите на украинците, чието предимно негативно отношение към алианса не можа да бъде преодоляно през управлението на Юшченко. Според Наталия Немиливска, директор на натовския Център за информация и документация в Украйна, хората в страната често се повеждат по съветската митология, без да знаят как стоят нещата на практика. Военният компонент не е на челно място в съвместните проекти. Страните се насочват главно към размяна на научни данни, консултации в сферата на кибернетичната и енергийната сигурност, борбата срещу тероризма и разпространението на оръжията за масово унищожаване, ликвидирането на последиците в случай на извънредни ситуации.

Както се разбра тези дни, от идната година Украйна планира да участва в антипиратските операции на НАТО. А Игор Долгов посочи, че в рамките на програмата за сътрудничество с НАТО Киев още от тази година ще подготвя специалисти за националната армия на Афганистан – артилеристи, сапьори, инженери и летци за военната авиация. Всички тези сфери на сътрудничество и много други ще се дискутират по време на предстоящата тази година мащабна конференция Украйна-НАТО. Заместник-външният министър Павло Климкин вече обяви, че „проявата ще има голямо значение и за председателството на Украйна в ОССЕ през 2013 г.“.

Освен това, държавното ръководство ще може да обсъди програмите за сътрудничество с НАТО през май, когато алиансът е насрочил среща на върха в Чикаго. Украинските дипломати са сигурни, че Виктор Янукович ще получи покана, а след форума и съвместните действия във връзка с Евро 2012 отношенията между Украйна и пакта ще преминат на качествено ново равнище.

Игор Козий от киевския Институт за евроатлантическо сътрудничество заяви пред „Независимая газета“, че за две години, откакто е президент, Янукович е съдействал за сближаване на Украйна с НАТО далеч повече от Юшченко. Експертът отбеляза, че Киев продължава курса към европейска интеграция, поет от предишната власт, но се е отказал да членува в Северноатлантическия съюз.

„Изискванията към Украйна от страна на НАТО и от страна на Евросъюза всъщност съвпадат. Става дума главно за политически и икономически реформи, обусловени от необходимите вътрешни преобразования, чрез които страната ни да стигне стандартите на западните си партньори. Това е в интерес и на обикновените хора. Често пъти обаче украинската власт провежда реформи само привидно и това не променя стандартите на живот“, посочи Козий.

Нарастващото сътрудничество между Украйна и НАТО коментира за нашия вестник и Сергий Згурец от Центъра за изследване на армията, конверсията и разоръжаването. Според него, екипът на Янукович няма да преразгледа извънблоковия статут на страната, за да не дразни Русия. При все това постепенното сближаване с алианса след време ще позволи въпросът за влизане на Украйна в НАТО да се върне в дневния ред.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.