В Унгария бедни се топлят със стари банкноти

Франс прес

Унгарци получават брикети от стари банкноти. Снимка: зуум

От четири години унгарската централна банка превръща своите стари банкноти в брикети за отопление, предназначени за най-онеправданите социални институции в страната – жест, особено високо ценен в настоящия период на сибирски студове.

„Това е изключително полезен акт на милосърдие, много съществена помощ за нашата фондация, тъй като благодарение на брикетите можем да спестим част от разходите си за отопление“, обяснява Христина Харасти, директор на Фондацията на аутистите в Мишколц (Североизточна Унгария). Икономията възлиза на 50-60 хиляди форинта (180-200 евро) на месец, което е значителна сума във време на криза, допълва тя.

Камион от логистичния център на централната банка в Будапеща е стоварил онзи ден към четири тона брикети във фондацията, която заедно с Асоциацията на децата инвалиди във Вестьо (Югоизточна Унгария), е избрана да се топли цяла зима „с форинти“.

От септември миналата година банката доставя ценния си товар веднъж месечно и смята да продължи да прави това до настъпването на пролетта през март. Последната доставка беше очаквана с особено нетърпение заради връхлетелия от седмица Унгария сибирски студ, взел 16 жертви.

Тъй като брикетите са с висока енергийна стойност, е достатъчно към тях да се добавят малко дърва и стаите стават доста топли, казва Кристина Харасти. Ръководената от нея фондация – една от най-старите в страната, базирана в поизостаналия град Мишколц (на 180 км от столицата), се грижи за стотина деца, а помага и на възрастни аутисти.

„Проучваният ни показаха, че отоплителните свойства на брикетите, произведени от стари банкноти, са сходни с тези на лигнитните въглища“, подчертава директорът на логистичния център на банката Барнабаш Ференци. Те могат да изгарят в котли за смесено гориво, уточнява той.

В началото употребяваните банкноти чисто и просто били изгаряни, а после центърът се снабдил с машина за пресоването им в брикети. Работниците първи започнали да ползват този източник на отопление, а преди четири години Барнабаш Ференци предложил да се правят дарения на социални институции.

Всяка година унгарската централна банка изтегля от обращение около една четвърт от всички банкноти заради износване и печата същото количество за замяната им. „Това се равнява на около 200 милиарда форинта (800 милиона евро) или 40-50 тона брикети годишно, уточнява директорът на центъра.

За направата на един-единствен брикет с тегло около килограм са необходими близо 5 милиона форинта (17 000 евро). Банкнотите първо минават през машина за нарязване и раздробяване, а после купът хартия се пресова без да добавят химикали.
Мерките за сигурност в логистичния център са сурови – служителите в него носят работни комбинезони без джобове…

Институциите, които ще ползват даренията, се избират чрез търг. Тази година за такава помощ са кандидатствали двайсетина социални домове, посочва Ференци. Едно от условията, които поставя пред кандидатите банката – гарант на стабилността на цените и страж на бюджетната дисциплина – е те да нямат дългове към държавни учреждения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.