11 февруари – Европа се вдига срещу ACTA

За събота, 11 февруари, е насрочен общоевропейският протест срещу Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Междувременно стана ясно, че Германия няма да подпише документа, предаде ДПА, като се позова на източник от германското правителство. По-рано Берлин беше дал принципно съгласие да подпише споразумението, което бе подписано от 22 страни членки на ЕС през януари.

В София сборният пункт на участниците в протестното шествие е пред пилоните на НДК. Началото е обявено за 11:00 ч. Шествието ще се проведе от НДК по бул. „Витоша“, след това по бул. „Княз Александър Дондуков“, а после по бул. „Цар Освободител“ до Народното събрание.

От 8:00 до 14:00 ч. се забранява престоят и паркирането на паркинга на площад „Народно събрание“. От 12:00 до 14:00 ч. при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР ще се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Цар Шишман“ между ул. „Аксаков“ и пл. „Народно Събрание“.

Алтернативна форма на протест предлага нова група във „Фейсбук“. Кампанията, озаглавена Дарете кръв. Спрете ACTA!, призовава желаещите да дарят кръв – като символ на споделянето между хората, и да се снимат, а после да качат снимката в социалната мрежа. Дарявайки кръв, вие ще помогнете както на напълно непознат – също както споделяме идеи или съдържание, коментира блогърът Боян Юруков, един от поддръжниците на кампанията.Българските евродепутати от ГЕРБ и от БСП ще гласуват против ратификацията споразумението, съобщиха от двете партийни централи. Ратификацията в Европейския парламент е предвидена за юни. „Позицията на евродепутатите от ГЕРБ е за отстояване на свободното ползване на глобалната мрежа. Докато не се изчистят съмненията, че в желанието си да защитим правата върху интелектуалната собственост,жертваме правата и интересите на потребителите на интернет, не може да става дума за ратификация на АСТА в сегашния й вид.

Споразумението е неясно в тази си част и Европейската комисия не успя да убеди европейската общественост в ползите от АСТА“, посочват евродепутатите от ГЕРБ. Те отбелязват, че са първите заявили своята позиция против ратификацията на АСТА във вида, в който споразумението е подписано от Европейската комисия.

От Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент също заявяват, че няма да подкрепят споразумението и ще отстояват политическите и гражданските свободи на интернет потребителите.

От групата на социалистите ни в ЕП заявяват, че за спазване на закона, включително и за защитата на авторските права, но смятат, че споразумението не бива да бъде прието, тъй като текстовете, свързани с ролята на интернет-доставчиците са твърде неясни и оставят въпросителни относно прилагането на разпоредбите.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.