М-Тел са пъргави, но само когато искат да ти приберат някоя сума

Искам да опровергая всички, които имат забележки към М-Тел – това е една много пъргава компания, която работи перфектно. Но само тогава, когато има интерес да вземе каквато и да е сума от своя клиент – настоящ или бивш.

Реших да прехвърля телефонния си номер от М-Тел в друга компания. През септември миналата година подадох молба, уведомиха ме, че прехвърлянето може да се извърши само когато се заплатят всички сметки към стария оператор.

На 1 октомври в офиса на М-Тел на ул. „Скобелев” № 54 в столицата заплатих до стотинка посочената от служителката сметка – по лизинг за получен апарат, текуща сметка и неустойка за предсрочно прекратяване на договора с оператора. След два дни прехвърлянето към новата компания беше факт.

Но раздялата ми с М-Тел не приключи.

През ноември (21.11.2011 г.) получих „Покана за плащане” изпратена от „Фронтекс Интернешънъл” АД – дружество, специализирано в събиране на забавени клиентски сметки, упълномощено от Мобилтел ЕАД.

Оказа се, че на 2 октомври, ден след като съм изплатил всичко, каквото искат от мен, има издадена нова фактура от М-Тел на стойност от 31.60 лв.

Свързах се на посочения телефон с представител на „Фронтекс Интернешънъл” АД и обясних, че съм заплатил всичко казано от мобилният оператор. Не съм нарушил никакъв договор със стария оператор и вече работя с друг, нов. Уговорихме се да направя справка в офисите на Мобилтел ЕАД за новата сума. Направих и това – в офиса на пл. „Славейков”. Оттам ми беше издадена разпечатка с посочената вече сума и нищо друго.

Отказаха да ми дадат подробна разпечатка за проведените – според тях – разговори в периода между прехвърлянето на телефонния номер между стария и новия мобилен оператор, отказаха да приемат и моя жалба. На въпроса ми какво да направя по-нататък последва вдигане на рамене.

Междувременно от офиса на „Фронтекс Интернешънъл” АД продължиха  да звънят ежедневно на домашния ми телефон с настояване незабавно да заплатя последната фактура към М-Тел. Обясних им, че съм заплатил всичко, което ми е казано и е извършено прехвърляне на номер от един към друг оператор.

При условие, че аз дължа нещо, никакво прехвърляне на номер не може да бъде осъществено. На второ място – поисках съдействие да ми се даде подробна разпечатка за разговорите, които МТел твърди, че съм провел, а аз твърдя обратното – че не съм водил никакви разговори в периода на прехвърлянето на номера, най-малкото защото обажданията бяха ограничени.

Но събирачите на неплатени сметки отговориха, че това не е тяхна работа. Казаха ми направо: какво толкова, това не е голяма сума, платете я. В противен случай – съд, всички лихви по сумата и разноски, съдия-изпълнител за принудително вземане и т. н.

Няма смисъл да повтарям историята с хаоса със заплащането на сметките към М-Тел през изминалата година. След прехвърлянето, за цялата 2011 г. не получих нито една фактура или документ за дължими към тях суми, но въпреки това бях заплатил до стотинка всичко, което ми беше казано от оператора. Не получих никакво уведомление от оператора и за последна дължима сума, въпреки моето настояване.

Разказвам това, за да опровергая всички, които имат забележки към М-Тел – това е една много пъргава компания, която работи перфектно. Но само тогава, когато има интерес да вземе каквато и да е сума от своя клиент – настоящ или бивш.

Компанията спира да работи само във случаите, когато клиентът поиска от тях услуга – не приема жалби, не дава подробни разпечатки по фактурите и вдига рамене, когато попиташ как да постъпиш по-нататък.

Остава само удоволствието от ежедневните разговори с анонимни хора от упълномощената друга фирма, които настояват да се заплатят тези пари, защото сумата е толкова дребна. И да повтарят, че нищо не зависи от тях и всъщност какво толкова е станало…

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.