Ердоган тревожи защитниците на светските принципи

Франс прес

С пожеланието за формиране на „религиозна младеж“ турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предизвика критики и безпокойства у привържениците на светските принципи, които го подозират в желание да ислямизира постепенно турското общество.

„Ние искаме да възпитаме религиозна младеж“, заяви Ердоган, който е получил религиозно образование и ръководи партия с ислямистки корени. Премиерът каза това в изказване пред депутати минилата седмица.

„Да не би да очаквате от консервативната и демократична ПСР управляващата Партия на справедливостта и развитието да формира поколение от атеисти? Това е може би вашата работа, вашата мисия, не нашата. Ние ще формираме едно демократично и консервативно поколение, което възприема ценностите и принципите на нашата нация“, каза Ердоган, визирайки опозицията.

Основната опозиционна партия НРП Народнорепубликанската партия – формация, създадена от Ататюрк и защитаваща светските принципи, незабавно реагира.
„Грях е да се набират гласове с религията“, заяви лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу, определяйки Ердоган като „търговец от храма“.

„Поставям въпрос на премиера: Какво трябва да правя, ако не искам моето дете да бъде възпитавано в религия и консерватизъм?“, писа известният анализатор Хасан Джемал в либералния вестник „Миллиет“.

„Какво означава това да се каже, че държавата ще възпитава религиозна младеж? Първи етап към религиозна държава?“, се питаше миналия вторник друг известен журналист, Мехмет Али Биранд в ежедневника „Хюриет дейли нюз“.

Никаква политическа или религиозна еднаквост не може да бъде наложена на Турция, заявява от своя страна Семих Идиз във в.“Миллиет“, който добавя, че милиони турци са „възприели светски начин на живот“ дори преди провъзгласяването на републиката през 1923 г. ПСР, която е на власт от 1923 г., започна трети законодателен мандат след убедителна победа на изборите през юни.

През последните години военните, които се смятат за пазители на светските устои на републиката, загубиха политическата си тежест. Десетки офицери бяха арестувани по обвинение в участие в заговори срещу режима. Опозицията обвинява управляващите в авторитаризъм и в желание тайно да ислямизират обществото.

Тя отбелязва, че много ресторанти отказват да сервират алкохол по време на рамазана. Бунтува се срещу промяна в законодателството, която позволява на завършилите средни религизони училища да кандидатстват във всички факултети, след като досега трябваше да се ограничат само до богословски науки.
Мехмет Али Биранд се пита докъде ще стигнат тези промени.

Той се опасява, че органът за контрол на радиото и телевизията – Висшият съвет за радио и телевизия, ще санкционира скоро „актьорите, които се целуват“ пред камерата.

„След това ще дойдат религиозните фондации. После ще бъдат общините. Ще процъфтят всякакви видове преподаване на Корана, законни или не“, добавя той.
Някои коментатори обръщат внимание на противоречие между това изказване на Ердоган и изявлението, което направи през септември, по време на посещение в Египет.

„Аз лично съм мюсюлманин и не съм атеист. Но аз съм премиер на една светска държава. И хората имат свободата да избират между това да бъдат религозни или не при едно светско управление“, бе заявил той в интервю за египетска телевизия, публикувано от турския вестник „Ватан“.

„Турската конституция определя лаицизма като факт, че държавата стои на равно разстояние от всички религии“, бе добавил Ердоган, като предизвика неодобрението на ислямистите от Мюсюлмански братя в Кайро и учудване в Турция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.