Виетнам: комунизъм и репресии преди визитата в САЩ

Генералният секретар на Виетнамската комунистическа партия Нонг Дук Ман на конгрес. През последните месеци правителството увеличи репресиите срещу противниците на комунистическия режим. Снимка от телевизионния екран

Виетнамското комунистическо правителство усилено лъска имиджа си преди посещението на президента на страната Нгуен Мин Чиет на 22 юни в САЩ. Последната “добра” новина е освобождаването на бившият журналист и първият кибер-дисидент на Виетнам Нгуен Лу Бин. През 2003 година той беше осъден на осем години затвор за статия, пусната в интернет.

“Тази новина не трябва да отклонява вниманието от продължаващите репресии към виетнамските дисиденти,” заявиха от организацията “Репортери без граници”. “Освобождаването на Бин в навечерието на визитата на президента Нгуен Мин Триет в САЩ беше наложено повече от желание да се създаде добро впечатление в международната общност, отколкото от истинско намерение да се подобри положението с правата на човека в страната.” В края на януари “Репортери без граници” написаха писмо до президента на Виетнам с молба Бин да бъде включен в списъка със затворниците, които ще получат амнистия за Нова година на 17 февруари. Въпреки влошеното здраве на дисидента, той не беше пуснат от килията. Сега комунистическата партия се опитва да изтрие лошите впечатления от десетките арести, присъди и увеличаващи се репресии срещу недоволните от режима.
[swf] data=“http://www.youtube.com/v/9y9Mzp-61fU“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Суровите действия срещу дисидентите до голяма степен бяха насърчени от международната общност. Преди време Държавният департамент на САЩ извади страната от списъка на “държавите, повод за особено безпокойство” (Countries of Particular Concern), които ограничават правото на изповядване на религия. След като беше приет в Световната търговска организация през 2006 година, Виетнам увеличи броя на арестите, произволните задържания и показни процеси:

На 30 март 2007 година католическият свещеник Нгуен Ван Ли беше осъден на осем години затвор за злоупотреба с демократичните свободи.

На 6 април 2007 година служители на виетнамските служби за сигурност не допуснаха съпругата на правозащитника Пам Хонг Сон да посети американския посланик в дома му.

На 11 май 2007 година адвокат Нгуен Ван Дай от Виетнамския комитет за правата на човека и адвокат Ле Ти Нхан от Виетнамската партия на прогреса, активисти за демократични промени, бяха осъдени на 5 и 4 години затвор за опозоряване на комунистическата държава Виетнам.

Журналистът Хуюн Нгуен Дао от Народната демократична партия беше осъдена на три години затвор.

Лекарят Ле Нгуен Санг от Народната демократична партия беше осъден на пет години затвор.

Адвокат Нгуен Бак Труюен от Народната демократична партия беше осъден на четири години затвор.

На 8 март 2007 година адвокат Ле Чок Куан беше арестуван след като се върна от научна работа към Националния фонд за демокрация в САЩ за това, че свободно е изразявал мнението си.

Още след официалната покана на Белия дом за първото в историята посещение на виетнамски държавен глава в САЩ, заместник-министърът на външните работи на страната заяви, че Ханой ще освободи трима дисиденти преди пътуването на президента. Обещанието можеше и да остане само на думи, но наскоро Джордж Буш изказа “дълбока загриженост” за увеличените арести на борещи се за демокрация активисти и каза, че подобни действия неизбежно ще ограничат развитието на двустранните отношения. Затова правителството на Виетнам предприе спешни действия. Точно две седмици преди посещението си в САЩ лично президентът Нгуен Мин Триет издаде заповед за освобождаване на кибер-дисидента Нгуен Лу Бин.
Бин е виден критик на правителството и преди да се озове зад решетките използваше мрежата, за да разпространява демократичните си идеи. Той беше задържан през септември 2002 година заради статия, която пусна в мрежата и в която критикуваше споразумение между Виетнам и Китай. Месец по-рано той се присъедини към 20 други протестиращи и подписа петиция до правителствените лидери, която настоява за промени в законодателството за защита на човешките права и за установяване на независим орган срещу корупцията. През същата година Бин внесе и декларация в американския конгрес, която критикува положението с правата на човека във Виетнам. През 2001 година напусна работата си в правителственото издание “Дневник на комунизма” и се опита да създаде независима опозиционна партия. Единствената партия в страната – комунистическата – забрани регистрацията й, а в края на 2003 година Бин беше осъден за шпионаж и получи седем години затвор и три години домашен арест. Съдът в Ханой постанови, че той е извършвал шпионска дейност като е събирал антиправителствена информация и документи за задокеански “реакционни организации”. Бин сътрудничил и на известни дисиденти като виетнамския лекар и публицист Пам Хонг Сон, арестуван от полицията през 2002 година за това, че превел на виетнамски и публикувал текстове за западната демокрация.

Въпреки жеста на комунистическото ръководство на Виетнам, осем кибер-дисиденти все още са във виетнамски затвори заради статии, качени в интернет, а правителствените сили продължават с най-суровите мерки срещу дисидентите през последните 20 години.

84-милионен Виетнам постепенно отваря вратите си за чуждите инвестиции. През есента компанията Intel съобщи, че ще вложи в страната един милиард долара. Допитванията до общественото мнение показват, че младите хора се надяват да променят живота си. Но ще го направят само ако освен икономическото развитие страната гарантира и свободата на изразяване, политическите свободи и свободата на изповядване на религия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.