Хонконг не се дава на соца от Пекин

Асошиейтед прес

Общежитие в Хонконг. Снимка: мнн

Спорът започва заради на пръв поглед дребно нарушение – ядене в метрото, нещо, което в Хонконг е забранено. Пътник в подземната железница е ядосан, че момиче от туристическа група от континентален Китай, разсипва юфка по пода. На видеоклипа, гледан от огромен брой хора, се вижда как пътникът натиска аварийната спирачка, за да извести служителите на метрото.

„Казах им, че не могат да ядат в метрото“, казва мъжът на отзовалия се на повикването служител. „Но те ми се разкрещяха. Хей! Та това е Хонконг!“ Пътникът иска извинение от майката на момичето. Тя отказва и започва караница, при която всички крещят един на друг.

В скандала между двете групи, говорещи на различни китайски диалекти, които не разбират, не става дума само за обноски. Той е пример и за това как 15 години, след като бившата британска колония беше върната на Китай, жителите на Хонконг повече от всякога се чувстват по-малко китайци и повече отделен остров, изправен пред нашествие от посетители от континенталната част на страната.

Това създава сериозни проблеми на политическите лидери в Пекин, които са разтревожени от плашещото неподчинение на полуавтономния район и които остро негодуват срещу различното самосъзнание на хонконгци.

И други случки насочиха вниманието към разделението между жителите на Хонконг и гостите от континентален Китай, иронично наричани тук „скакалци“ заради ненаситното купуване на всякакви стоки – от апартаменти през луксозни стоки до бебешки храни.

Резултатите от редовно социологическо проучване показаха, че хонконгското самосъзнание става все по-силно. Отношенията се обтегнаха и заради нашествие от бременни жени от континенталната част, идващи в града, само за да родят.

Дори генералният консул на САЩ беше въвлечен в дебатите, след като похвали Хонконг за това, че се придържа към принципа „една страна, две системи“. Известен пекински учен пък повиши градуса на напрежението, след като нарече жителите на Хонконг „кучета“ и „копелета“.

Хонконг, който през 1997 г. премина под китайски контрол след повече от 150 години на британско колониално управление, все още е глобален финансов център. Той е административен район със специален статут, в който има западни права и свободи, липсващи в континентален Китай – най-вече свобода на словото и върховенство на закона.

Местните власти и половината от законодателите се избират от гласоподаватели, а лидерът се избира от прокитайски настроен комитет. Обещано е обаче, че от 2017 г. това ще става с преки избори.

Пекин се опасява, че ако Хонконг продължи активно да поддържа различната си културна идентичност, това може да подтикне гражданите му да поискат по-бърза демократизация и да се стигне до издигането на лидер на града, който да не е прокитайски настроен.

„Това е неприемливо за Китайската комунистическа партия“, каза преподавателят в Китайския университет на Хонконг Уили Лам.
Според него китайските управници са обсебени от идеята за запазване на контрола над Хонконг след събитията от юли 2003 г., когато половин милион души излязоха по улиците (на голям митинг, който завари Пекин неподготвен), за да протестират срещу законопроект срещу подривната дейност.

Китайските представители и прокитайските вестници нападнаха остро дори най-високопоставения американски дипломат в Хонконг. Те обвиниха генералния консул на САЩ Стивън Йънг, че подкрепя групировки, опитващи се да откъснат Хонконг от Китай. Те изтъкнаха, че през 2005 г. той е бил на работа в Киргизстан, когато там избухна продемократично въстание и го обвиниха, че по време на мандата си в Тайван е подкрепил независимостта на острова.

Китайски представител в Хонконг нарече „нелогични“ резултатите от извършено през декември социологическо проучване на Хонконгския университет. От тях стана ясно, че за последните 10 години рекордно се е увеличил броят на хонконгските жители, които се определят като граждани на Хонконг, докато броят на тези, които се самоопределят като китайци, бележи рекорден за последните 12 години спад.

Атаките са знак, че Пекин се опитва да накара жителите на Хонконг да се откажат от културните си, политически и езикови различия, каза Лам. „Пекин е убеден, че след като контролира икономиката на Хонконг – и лоялността на огромната част от бизнесмените в Хонконг – може да си позволи да използва драконовски мерки, за да смаже прекалено силното хонконгско самосъзнание“, каза той.

Тези мерки включват опити за въвеждане на часове по китайски патриотизъм в училищата, недопускане в града на дисиденти и използването на прокитайската преса в Хонконг за нападки срещу хора или организации, смятани за враждебно настроени.

Макар че и жителите на Хонконг, и тези от континенталната част са етнически китайци, хората в намиращия се на южния край на страната град са склонни да гледат презрително на сънародниците си от континенталната част, смятайки ги за недодялани и необразовани.

Новото е, че много от хората от континентален Китай в наши дни са доста по-богати и влиянието им е доста по-голямо, благодарение на това, че страната стана втората по големина икономика в света.

Италианската модна къща „Долче и Габана“ си навлече гнева на местните, като забрани на жителите на Хонконг да правят снимки в един от бутиците й, а в същото време позволи на клиентите от континентален Китай да снимат. След това бе принудена да се извини.

„Нямам проблеми с китайците от континенталната част сами по себе си, но през изминалата година те идваха в Хонконг, за да раждат и после си тръгваха, без да си плащат таксите. Вземат от ресурсите ни, но не плащат на Хонконг“, оплака се 18-годишният студент Сун Уон. „Това ме дразни“.

Миналата година в Хонконг са се родили близо 33 500 деца на родители, живеещи в континенталната част, а през 2001 г. те са били 601. Много от тях се опитват да избегнат ограниченията на китайската политика за само едно дете, но жителите на Хонконг се оплакват, че те заемат болнични легла, които би трябвало да са за местните.

Преподавателят от Пекинския университет Кун Циндун разпали страстите, наричайки жителите на Хонконг „кучета“ и с други обидни думи по време на шестминутна неприлична тирада в интернет токшоу.

„И до ден днешен, въпреки че върнаха Хонконг, неговото сърце все още не се е завърнало напълно и там все още тичат много кучета“, каза Кун, който е 73-то поколение потомък на Конфуций. Той заклейми жителите на Хонконг, които според него са изменници на Китай, хора с нисък морал, и каза, че градът ще има проблеми, ако Китай спре снабдяването с храна и питейна вода. „Къде е английският ви татко?“, подигравателно питаше той.

Участници в популярен интернет форум събраха повече от 100 000 хонконгски долара 12 900 щатски долара за публикуването миналата седмица на обява на цяла страница във вестник, призоваваща властите в Хонконг да променят правилата, така че деца, чиито и двама родители са жители на континентален Китай – наричани „двойни негативи“ – да не получават автоматично право да живеят в Хонконг. На обявата беше изобразен огромен скакалец, наблюдаващ града отвисоко.

Студентът Уон се присъединил към шепа предимно млади хора, включили се неотдавна в протест, организиран в социалните мрежи. Те вървели по скъпа, популярна сред туристите от континентален Китай търговска улица и пеели поп песни, чиито текстове били преправени с препратки към „скакалците“.

Те се наредили като на опашка пред лъскавите бутици на „Гучи“ и „Луи Вюитон“, но клиентите – които говорят характерния за останалата част на мандарински китайски – не им обърнали особено внимание.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.