Енрике Каприлес – Чавес най-сетне има противник

Ройтерс

„Има път“ е девизът на Енрике Каприлес. Снимка: личен сайт

Венецуелският опозиционен лидер Енрике Каприлес може да се окаже най-сериозният изборен съперник в кариерата на президента Уго Чавес, въпреки че харизмата и силният финансов гръб на социалистическия водач му дават огромно предимство в стремежа му към преизбиране през октомври.

Усмихнатият и енергичен 39-годишен Каприлес планира да обиколи Венецуела, за да мотивира своите поддръжници и да се опита да спечели колебаещите се привърженици на Чавес.

Натрупалите се проблеми през 13-те години на самозваната социалистическа революция на Чавес – като престъпност, безработица и инфлация – правят 2012 г. най-подходящия момент досега за отправяне на предизвикателство към бившия войник.

Все пак Чавес запазва предимството си благодарение на неизчерпаемата му на пръв поглед популярност сред бедните хора и значителните държавни разходи, финансирани с огромните петролни приходи на страната, която е член на ОПЕК.

Това означава, че левоцентристът Каприлес, който е щатски губернатор, ще трябва да използва импулса от победата на първичните избори за единен кандидат на опозицията в края на миналата седмица, за да спечели все още колебаещите се венецуелски избиратели, които са приблизително една трета.

Неговите сътрудници знаят, че той има нужда от енергична кампания, представяща модерно политическо виждане, за разлика от милитаристичните конфронтации на Чавес, своенравните му на пръв поглед национализации и замесването му в сериозни дипломатически спорове.

„Не искам да бъда лидерът на света, искам да бъда лидерът на Венецуела“, каза Каприлес пред въодушевената публика на митинг, след като спечели първичните избори за кандидат-президент на опозицията, явно в опит да покаже, че се различава от Чавес и не споделя неговите бурни антиамерикански глобални амбиции.

Приоритет за Каприлес ще бъде да запази единството в традиционно недисциплинираната опозиция, която не успява да отстрани от власт Чавес чрез избори или улични протести. Силните публични прегръдки с кандидатите, които той победи през уикенда, бяха добро начало.

Опозицията обхваща различни групи – от господстващото отскоро младо крило, представлявано от Каприлес, който се стреми да спечели избиратели в крепостите на Чавес, до висшата аристокрация, която предпочита открито да се противопостави на президента като диктатор.

Силата на Каприлес се крие в обещанието за смяна на правителство, позволило Венецуела да се превърне в по-опасно място дори от някои военни зони, допринесло за това страната да има едно от най-високите нива на инфлация в света и допуснало тя да страда от недостиг на основни продукти като олио и мляко.

Чавес изглежда се възстановява от претърпяната миналата година операция от рак, но ако здравето му внезапно отново се влоши, това вероятно също ще облагодетелства Каприлес.

Последни социологически проучвания показваха, че 57-годишният Чавес би победил Каприлес с повече от 20 процентни пункта, но тази преднина вероятно ще намалее, след като Каприлес започне кандидат-президентската си кампания и четиримата загубили кандидати на опозицията застанат зад него.

Каприлес внимателно избягва пряко да напада Чавес, зарича се, че ще остави в действие социалните „мисии“, започнати от президента след 2003 г., и обещава, че ще избягва бързо премахване на регулации като валутния контрол.

„Той показва голямо управленско умение“, каза негов поддръжник – 32-годишният адвокат Карлос Луис Меса – във връзка с широко възхваляваното губернаторство на Каприлес в щата Миранда.

Засега кампанията на Каприлес разчита на неясни обещания за подобряване на сигурността и създаване на работни места – двете главни тревоги на венецуелците.

Ако той спечели, правителството му вероятно ще се състои от съчетание от съюзнически опозиционни лидери и технократи, които бавно биха започнали да осъществяват мерките, за които икономистите призовават от десет години.

Но тези мерки са точно същите, които са най-непопулярни сред избирателите, и затова едва ли ще съставляват ясно формулирана част от програмата на Каприлес. Всъщност неговата кампания, изградена около лозунга „Има път“, повече показва какво няма да включва програмата му, отколкото какво ще включва.

Това контрастира с ясно определения националистически дневен ред на Чавес, който се опира на традиционното възмущение на венецуелците от влиянието на САЩ и преобладаващото недоверие към свободните пазари. „Те представляват буржоазията, янките“, каза Чавес в неотдавнашна реч, имайки предвид опозицията. „Аз съм родината“, заяви той.

Откакто Чавес дойде на власт през 1999 г., той и неговите поддръжници спечелиха повече от 10 избори главно благодарение на подкрепяна от държавата машина за мобилизиране на избирателите, способна да заведе до урните поддръжници от бедните планински райони и селските общини.

Коментатори от държавните медии веднага нападнаха Каприлес, като казаха, че той е кандидат на богатия елит и не представлява венецуелците. Сътрудниците на Каприлес очакват мръсна кампания срещу него, като има вероятност отново да се появят стари обвинения, че той е разпалил бунт пред кубинското посолство през 2002 г.

„Без съмнение Каприлес има хора зад гърба си“, каза твърдият поддръжник на Чавес Ериберто Уртадо в беден квартал на Каракас. „Но той има минало и ние ще покажем кирливите му ризи“, заяви Уртадо.

Чавес, чийто рейтинг на одобрение според неотдавнашни социологически проучвания е близо 60 процента, вече води кампания от месеци. Той използва почти всяка публична изява – от церемонии за прерязване на ленти в нови жилищни комплекси до рекордно дълга реч от 9 часа и половина в Конгреса,- за да напомни на избирателите за правителствените програми, предлагащи жилища, пенсии и работни места.

„Ние продължаваме да сме на мнение, че Чавес е фаворит в надпреварата, тъй като подкрепата за него нараства благодарение на възстановяването на икономиката, тласкано от големи бюджетни разходи“, заяви изследващата политическия риск консултантска фирма „Юрейша груп“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.