1 м лед в Черно море – мразът е сковавал Европа по-силно в миналото

Сняг в Сахара, във Франция е замръзвало виното в бъчвите

Генерал Мраз. „Пти журнал“ от 16 януари 1916 г.

Когато по телевизора ви кажат, че сегашната зима е толкова студена, че бие всички рекорди, вие вярвате почти на 100%, че това е така. И даже ви се ще да се възгордеете, че сте преживели най-студената зима. Но истината е съвсем друга…

763-764 г.

Черно море замръзва на 100 мили навътре край северните си брегове. Единадесетгодишно момче от Византия, бъдещият историк Теофан Изповедник, е оставило описание на това събитие. Момчето спокойно се е разхождало по леда от Европа към Азия и обратно. Когато ледът с дебелина 1 м започнал да се топи, ледени блокове с височина над 4 човешки ръста задръстили Босфора и сериозно повредили крепостните стени на Константинопол, смятащи се за непристъпни.

860-861 г.

В търговското пристанище на Венеция за пръв път пристигали не кораби, а шейни. Снегът валял в продължение на месец. На континента загинали всички лозя. Хората пътували на шейни с конски впряг по дебелия лед. Където и да се погледнело се виждало само сняг. И това се повтаряло нееднократно. Най-суровите студове във Венеция са се случили през 1708 и 1788 години, както и сравнително скоро през 1985 и 2002 г., когато гондолите били сковани от леда.

1217-1218 г.

Владетелят на почти цялата Средна Азия тогава Ал ад-Дин Мохамед II се отправил на поход към Багдат. Когато до целта оставали не повече от пет прехода ударил такъв сняг, които достигнал до височината на един конник. Мохамед II загубил 1/3 от войската си и походът забуксувал. След 40 г. Багдат все пак е бил превзет от монголците, които не се страхували нито от снега, нито от студа.

1010-1011 г.

Най-студената зима в обозримата история на Европа. Замръзнало Егейско море и значителна част от Средиземно. Работата стигнала до там, че била скована дори делтата на р. Нил. В Европа тогавашните учени-монаси казвали, че това е Божие наказание за халифа Хаким, който узаконил в Египет робството за християни, а също и затова, че разрушил знаменития храм „Гроб Господен“ в Йерусалим.

1329-1330 г.

Пътешественикът Гуо Тянсян от провинция Цзянсу бил принуден да прекъсне своята експедиция. Той написал в дневника си – „Силен лед скова Големия канал, който съединява Янцзъ и Хуанхъ. Говори се още, че до дъно е замръзнало езерото Тайху, разположено в близост до Шанхай.” Между другото – това е субтропична зона и лястовичките през пролетта пристигнали тогава в Китай с цял месец закъснение.

1468-1469 г.

Във Франция и Бургундия са се установили такива студове, че виното е замръзнало дори в избите. Виненият лед се е продавал на парче, а не на литър. През 1477 г. В битката при Нанси загива бургунтския херцог Карл Смелият, загубвайки сражението заради мощния студ и силните виелици. Той бил зарязан на бойното поле, а трупа му бил изяден от вълците. След това събитие започнали да се разказват приказки от типа на „Червената шапчица”.

1495-1496 г.

Не е изнедващо, че през тези години Балтика изцяло замръзва. Войската на московския император Иван Великий щурмува Виборг, Северозападна Русия по заледения залив. Историкът Алберт Кранциус, живеещ в Любек, в своя труд „Вандалия” отбелязва: „Морето замръзна толкова силно, че можеш да отидеш пеша в Дания и Прусия. На някои места по този път даже са построени страноприемници за удобство на пътешествениците.”

XVI век

„Заради това, че търговците са имали обичай да се отправят с товар в края на октомври, понякога ги е застигал снеговалеж и на сутринта всички кервани са били погребани под снега и никой не е оставал жив.” За какво става дума? За Чукотка? Не! За Сахара! Тази информация имаме от географа на 16 век Йоан Лев Африканский. Скептиците могат да се уверят, че нещо подобно се е случвало и относително скоро – 18 февруари 1979 г в Сахара е валяло сняг. Тази година в пустинята Сахара също падна сняг – нещо изключителна рядко за горещия климат в района.

1601 г.

По време на празника „Яблочний Спас” през август с лед се е покрила Москва река. Снегът през тази година се е стопил в края на май и цялото лято било много студено. Подобно нещо се повторило и на следващата година. В Русия настъпил глад и условия за благоприятното издигане на Лъжедимитрий. Смятало се, че ранните ледове са лошо предзнаменование за цар Борис Годунов. Така и станало.

1783-1784 г.

Във Франция през зимата на 1783-1784 с точност се повторило знамението, предвещаващо гибел на царуващата династия. Но този път не на Годунови, а на Бурбоните. От самото начало на декември до края на април Париж се намирал под снежен и леден покрив, а температурата постоянно била минус 10 градуса. На Сена се устройвали пазари и хората се придвижвали с холандски кънки.

1814 г.

През тази година замръзва Темза при Лондон. От 1142 г. Темза е замръзвала 40 пъти. През 1536 г. Хенри VIII се забавлявал като се пързалял с шейна по реката. А в годината на руския триумф при превземането на Париж са се шегували, че Генерал Мраз е прогонил Наполеон от Русия и се явил при тях в Париж.

От сайта на Антон Митов Котка с цигулка

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.