Плакати с парите на Цеко – как си личат платените протести

Медийните манипулации стигнаха дъното. Такава помия не се е изливала, както върху природозащитниците

Професионално направени плакати на голямоформатни печатни машини – такива носеха на платения протест в подкрепа на поправките в Закона за горите. Снимка: Импакт прес груп

В интернет се разпространяват две снимки с надпис „Как броят медиите”. Едната е от протеста срещу поправките в Закона за горите през януари, другата е от бутафорен контрапротест в подкрепа на поправките (виж снимките по-надолу).
В първия случай спонтанно се събра множество от около 4000 души, със саморъчно нарисувани плакати, което премина през центъра на София и по-голямата част от него отиде пред парламента. Във втория – имаше около 200 души, добре организирани, докарани с автобуси и съоръжени с плакати, отпечатани на голямоформатни печатни машини плакати. Някои от участващите в платения митинг невинно споделиха пред репортери, че не знаят кои са на плакатите.
В първия случай телевизиите обявиха, че се събрали стотици протестиращи, а във втория – около 1000. Много вестници пък премълчаха напълно първия протест и се фокусираха върху втория.
Така медийните манипулации в България стигнаха своеобразно дъно при отразяването на еко-протестите.

Професионално направени плакати на голямоформатни печатни машини – такива носеха на платения протест в подкрепа на поправките в Закона за горите. Снимка: Импакт прес груп

Всеки може да види по снимките какви плакати има на единия и на другия митинг. На протеста в защита на интересите на Цеко (Минев) – шефът на Първа инвестиционна банка, която притежава лифтовете в Банско и на Витоша, плакатите са добре оформени, направени от професионалисти, с голямоформатен печат. Един лидер на зелена организация е представени с портрет като глава на октопод. Като октопод е представен и синът на бившия вицепрезидент Марин, който участва в една от екоорганизациите, но агитките на Цеко са го изтипосали, да намажат в суматохата от негативната кампания срещу бащата. Голяма снимка на Бойко Борисов в цял ръст как реже главата на зелен октопод е друг плакат.
Както е известно, поправките в Закона за горите обслужват главно собствениците на ски писти и лифтове, също така и дърводобивни фирми (виж повече тук) и тук).
Срещу еко-протестите и в защита на поправките на Закона за горите работят всички национални телевизии, както и основните обслужващи властта вестници.

Статия във вестник „Уикенд“ срещу „зеления октопод“, в която има квалификации като „изпечени мошеници”, „най-големите рекетьори”, „нагли екомафиоти”, „прилапват най-хубавите територии” и др.

В най-тиражния всекидневник – „Телеграф” и в най-тиражния седмичник „Уикенд”, които са собственост на Делян Пеевски, излязоха изключително подли клеветнически статии, според които ръководителите на еко-организациите са милионери в евро. Срещу тях в „Уикенд”, например, са употребени квалификации като „изпечени мошеници”, „зеленият октопод”, „най-големите рекетьори”, „нагли екомафиоти”, „нагла далавера”, „прилапват най-хубавите територии”, „тънат в богатство” и т. н.
Квалификациите надминават всякакви граници в журналистиката и попадат в текстовете на Наказателния кодекс.
Толкова открито и агресивно обслужване на интересите на банкери и монополисти, които злоупотребяват с притежаваните от тях курорти, българската журналистика досега не е демонстрирала.
Всички споменати квалификации са по-подходящи за собствениците, които реално притежават курорти и части от планините и морето на България, и искат да разширяват владенията си. Но, по логиката на българските медии, такива квалификации се употребяват към хората, които се опитват да опазят горите и природата.
България има проблем и той не е само във властта и институциите, а в медиите. Те се превръщат в отблъскващи пропагандни машини, които си служат основно с клевети и злепоставяне и обслужват по долен начин частни интереси, а не обществени.

Снимки-сравнение заради манипулациите на телевизиите. Вляво е снимка от януарския протест срещу поправките в Закона за горите, вдясно – от платения протест на 16 февруари. Снимки: Фейсбук

Плакати от протеста срещу поправки в Закона за горите на 11 януари

Снимка: Яна Пункина
Снимки: Михаил Михов и Ива Братанова, „За да остане природа“ – forthenature.org
Снимки: Михаил Михов и Ива Братанова, „За да остане природа“ – forthenature.org

Плакати от втория протест срещу поправките в Закона за горите от 4 февруари

Плакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Някои надписи отразяват и манипулациите на медиите, които не показаха многохилядното шествие отпреди месец. Снимки: e-vestnik

Плакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Някои надписи отразяват и манипулациите на медиите, които не показаха многохилядното шествие отпреди месец. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnikПлакати от протеста в събота, 4 февруари, срещу поправките в Закона за горите. Снимки: e-vestnik
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.