Софиянци са овце, блеещи благодарно след ваклата Фандъкова

Вече трети месец Витоша е затрупана с най-дебелия сняг в последните 20 години и нито един лифт там не работи, няма скиори, само отделни ентусиасти качват пеш Черни връх и се пускат надолу.

Няколко сравнително скромни протеста на природозащитници отчетоха този скандален факт. Но огромната маса от стадото софиянци блее и овчедушно гледа водача си Фандъкова. Която пък се усмихва загадъчно като Мона Лиза и не дава никакъв отговор по въпроса с това безобразие.

Цеко Минев, шефът на Първа инвестиционна банка, която притежава ски съоръженията на Витоша, нагло отказва да ги пусне. Няма законови пречки, както твърди той. Специална комисия се събра по този случай и обясниха, че не му пречи Законът за горите. Но наглият банкер, който е и шеф на Федерацията по ски, държи спрени съоръженията. Това му идва добре – губещите хотели в Банско, които са вързани за банката му, ще се понапълнят от хора, които не могат да карат ски на Витоша. Впрочем, той седи и зад фирмата, стопанисваща ски пистите на Банско.

Но повечето скиори софиянци не могат да си позволят Банско дори с намалените цени. И овчедушно, без протести посрещат безобразието, което са му спретнали Цеко с благосклонното съдействие на Фандъкова.
Кметицата и общинският съвет, с мнозинство от ГЕРБ, имат власт да преразгледат договора за приватизация на ски съоръженията на Витоша.
Вместо това правителството на същия ГЕРБ даде близо 4 млн. лева на същия Цеко Минев да организира на Банско състезания на световната купа по ски.

И софиянци продължават да блеят и да са благодарни на общината, ГЕРБ, Фандъкова и лично на любимия премиер Борисов. Те, като компенсация за затворената снежна Витоша, са им оставили да се пързалят и прескачат в преспи сняг по самите улици на града.

И куп други поводи има за недоволство на софиянци. Например затворените седма година лятна къпалня „Мария Луиза” и Летния театър в парка, които общината е подарила на мафиота Георги Илиев, а сега са собственост на Румен Гайтански-Вълка. Пък за разбити улици, тротоари, шахти, релси, застрояване на зелени площи и т. н. по-добре дума да не става. Това се възприема като своеобразен чар на София.

Софиянци кротко хрупат под благия поглед на овчаря, който им строи магистрали, спортни зали и ги стриже до кожа.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.