Избори в Гърция на 29 април, ако…

Йоргос Папахристос, Дионисис Насопулос

Гърция вече се е ориентирала към избори на 29 април след договорка между двете големи партии. Датата е „резервирана“, според правителствени източници, от няколко дни и още не е оповестена официално, защото правителството чака първо да види какво ще стане с кредитното споразумение и сделката за отписване на част от гръцкия дълг на заседанието на Еврогрупата в понеделник – 20 февруари.

Изборите ще са на тази дата само при условие, че срещата на финансовите министри на страните-членки от еврозоната се развие нормално. В сянката на изборите основна тема на продължилите часове наред отделни срещи на премиера Лукас Пападимос с лидерите на двете големи партии в страната – Георгиос Папандреу и Андонис Самарас, е бил развоят на събитията в еврозоната по отношение на Атина.

Както става ясно от съдържанието на разговорите, според същите източници, Атина гледа да не си създава големи надежди за положителен изход от преговорите с ЕС, въпреки че снощи всички информации от Брюксел сочеха, че в понеделник Еврогрупата ще даде зелена светлина за втория спасителен пакет за Гърция и за отписване на гръцкия дълг.

Премиерът, който вчера разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, е информирал Папандреу и Самарас, че група от икономически силни държави от еврозоната предявяват претенции, постоянно поставяйки нови въпроси. Според информацията той е предупредил политическите лидери, че ако има ново отлагане на решението за Гърция, това ще постави за размяната на гръцки облигации срокове, които ще бъдат непостижими по отношение на предстоящия падеж на старите облигации, който е в средата на март.

Смята се, че до понеделник гръцкият премиер трябва да предприеме действия, с които да увеличи подкрепата за страната. Очаква се Пападимос да разговаря с президента на Франция Никола Саркози, с председателя на групата на финансовите министри на страните от еврозоната (Еврогрупата) Жан-Клод Юнкер и с еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

Политическите лидери са поискали от премиера да предаде на европейските представители, с които ще разговаря, че двете големи партии в страната са поели ангажиментите за прилагане на мерките, заложени в новото кредитно споразумение и че Гърция ще изпълни всичките си задължения, наложени от кредиторите.

Правителственият говорител Панделис Капсис изрази оптимизъм, че в понеделник Еврогрупата ще даде зелена светлина за кредитното споразумение и сделката за дълга. „Няма никакви други претенции, не са поискали (да поемем) никакъв друг ангажимент, не е поставян подобен въпрос“, отбеляза той. „Кога ще се произведат изборите е напълно наше решение“, добави Капсис.

Това уточнение вероятно е във връзка с информацията, че по време на телеконферентната връзка в сряда финансовите министри от страните с отличен кредитен рейтинг, наред с всичко друго, са поискали от Евангелос Венизелос обяснения за… сриването на подкрепата за ПАСОК според социологически проучвания, настояли са да осигури гаранции от всички политически сили (дори и от Гръцката комунистическата партия), че мерките ще бъдат приложени след изборите и да поеме ангажимент, че реформите ще бъдат подкрепени от… гръцките медии!

След края на срещата с Пападимос лидерът на ПАСОК Георгиос Папандреу излезе угрижен. Председателят на Нова демокрация Андонис Самарас от друга страна се показа като „умерен оптимист“ по отношение на резултатите от заседанието в понеделник. Той отбеляза, че за финализирането на споразумението за изясняване остава въпросът с техническия надзор – създаването на специалната сметка, в която ще се прехвърли заемът за Гърция в размер на 130 милиарда евро, и постоянният контрол от страна на тройката инспектори на Европейския съюз и Международния валутен фонд върху изпълнението на програмата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.