Култът към Ким Чен-ир придобива все по-безумни измерения

Асошиейтед прес

Ким Чен-ир с жени от Корейската народна армия. Детайл от картина

Скръбта на Северна Корея по Ким Чен-ир придоби свръхестествени измерения – планини сияеха с кървавочервена светлина, водите на езерата се разпениха, семейство мечки нададе печален рев край севернокорейски път, стотици свраки с пронизителни крясъци обикаляха на ята над местата, на които оплакваха покойния лидер.

Сега, когато севернокорейците празнуват 70-ия рожден ден на Ким Чен-ир, държавната пропагандна машина стигна още по-далеч в култа към личността на лидера, управлявал страната 17 години.

Докато неговият млад наследник Ким Чен-ун поемаше юздите на властта, Северна Корея издигна покойния Ким Чен-ир до ниво, до което се въздържаше да го направи приживе по негово настояване. Това контрастираше с повсеместния култ към личността на баща му, основателят на Северна Корея Ким Ир-сен, наложен дори преди смъртта му през 1994 г.

Ким Чен-ир, както се твърди, обяснил в слово по повод 60-ия му рожден ден, че не е готов да приеме подобно ласкателство, когато неговите обещания да превърне 24-милионния народ на Северна Корея в живеещо в охолство общество, останаха неизпълнени. Откъси от тази реч бяха публикувани от държавната агенция след смъртта му през декември. По време на управлението на Ким страната страдаше от глад и от напрежението заради ядрената програма.

Но сега пощенски марки, нови песни и възпоменателни монети с лика на Ким Чен-ир се произвеждат масово. Лозунги бяха издълбани по склоновете на планини в чест на неговия рожден ден. Златните му медали бяха връчени на висши представители, които са били негови довереници.

А което е по-важно вчера в Пхенян беше открит бронзов паметник на Ким Чен-ир – първият по рода си заради размерите и и значимост му. Откриването му беше част от проявите по повод юбилея му, който наскоро беше наречен Ден на блестящата звезда. Паметникът представя Ким Чен-ир на кон заедно с баща му.

„Обожествяването на дядото и бащата на Ким Чен-ун е важно за режима, основаващ се на предавана по наследство власт“, казва Питър Бек, специалист по Северна Корея и представител на Азиатската фондация в Сеул.
„Легитимността на Ким Чен-ун идва от неговите предци. Бащата на Ким Чен-ун и дядо му може и да са мъртви, но той въплъщава тяхната духовна същност“, допълва експертът.

Но не това бяха планирали политическите лидери в Пхенян за 2012 г.
Години наред севернокорейците се подготвяха за три знакови събития през 2012 г. – 70-ия рожден ден на Ким Чен-ир, 100-годишнината от рождението на Ким Ир-сен и 80-ата годишнина от създаването на Корейската народна армия, гръбнака на управлението на Ким Чен-ир, в което армията стоеше на първо място.

Смъртта на Ким Чен-ир от сърдечен удар в средата на декември обърка тези планове. Животът замря, много магазини, барове и ресторанти в Пхенян затвориха врати през 11-дневния траур.

Но както Ким Чен-ун бързо пое новата си роля, така и севернокорейците се върнаха обратно на работа, като превърнаха плановете за тържества по повод рождения ден на Ким Чен-ир в планове за възпоменателни церемонии. Страната си остава в полуофициален траур заради един човек, който често пъти беше наричан от севернокорейците Нашия бащински настроен генерал. Севернокорейците спазват по традиция 100-дневен траурен период след смъртта на роднина.

Въпреки че популярните заведения покрай река Тедонган са отворени отново, пиянските прояви са табу, а жетоните бяха извадени от машините за караоке в ресторантите из града.

В понеделник работници в Пхенян се възползваха от първото покачване на температурите, останали седмици наред смразяващи, за да украсят улиците на града за рождения ден на Ким. Те разкопаха лехите с измръзналите цветя и направиха място за засаждането на редици изкуствени цветя.

На площад Ким Ир-сен, главният площад на Пхенян, няма да има военни паради, но спортните прояви ще се състоят както е планирано. Това са годишното изложение на бегониите кимченирия, наречени на Ким Чен-ир, и международното състезание по фигурно пързаляне, което обикновено привлича звезди от Русия и Китай.

В студения вторник в Пхенян Северна Корея откри цветарското изложение, посветено на Ким Чен-ир. На откриването висши севернокорейски лидери сведоха глави, докато 30 000 ярки кимченирии красяха топлата изложбена зала.

Ким Чен-ир се наричаше наследник на каузата на баща си. Твърди се, че той е избягвал почитта, която по негово нареждане се отдаваше на Ким Ир-сен, като например изграждането на бронзова статуя на покойния президент, извисяваща се на върха на хълма Мансу, въпреки че той управляваше Северна Корея с железен юмрук.

„Преди известно време Институтът за партийна история ми предложи идеята паметник в моя чест да бъде построен за 60-ия ми рожден ден. След като прочетох документа, аз написах: „Разрешение не се дава“ и го върнах обратно“, призна Ким Чен-ир през 1999 г. пред представители на Корейската трудова партия.

Ерата на Ким включва някои от най-тежките периоди, в това число и гладът през 90-те години, убил стотици хиляди хора, и продължителното напрежение, породено от желанието на страната да разработи ядрено оръжие. Въпреки десетилетия на затопляне на отношенията с Южна Корея по време на управлението на Ким Чен-ир отношенията на Пхенян със Сеул сега достигнаха отново най-ниската си точка от години насам и полуостровът си остава в техническо състояние на война.

„Не мога да позволя да се издигне паметник в моя чест под претекста, че ставам на 60 години, когато аз имам още толкова много важни задачи за вършене като изграждането на икономиката, подобряването на жизнения стандарт на хората и обединението на нашата страна“, казал Ким Чен-ир според откъси, публикувани от в. „Пхенян таймс“ миналия месец. Въпреки това Ким Чен-ир остави въпроса за паметника на партийни представители, за които се твърдеше, че разбират правилно неговите желания и неговата дилема.

Кампанията за превръщането на Ким Чен-ир в легенда започна още в деня, в който държавните медии обявиха новината за смъртта му. Според агенция КЦТА слоеве лед от замръзналото езеро Чхон в подножието на връх Мекту, за което се твърди, че е родното място на Ким, внезапно са се разчупили. Силна снежна буря връхлетяла планината, която е сияела часове наред с кърваво червена светлина сякаш червено знаме се е развявало над нея, за да напомни за живота на Кин Чен-ир. Манджурски жерав летял в кръг над статуя на Ким Ир-сен, преди да кацне близо до мястото, където Ким Чен-ир позирал за снимка преди няколко години.

Севернокорейците обещаха да издигнат кули на безсмъртието на Ким из цялата страна, да балсамират тялото му и да го положат в мемориалния палат Кумсусан, в който са положени и тленните останки на Ким Ир-сен. Рождената дата на Ким Чен-ир и думите „Несравнимият патриот, генерал Ким Чен-ир“, отражение на хвалебствените обръщения на Ким към баща му, бяха издълбани на един от склоновете на планината в провинция Южен Пьонан.

Приживе Ким Чен-ир беше загадка дори за народа си. Той се обърна към него само веднъж преди десетилетия. А в последните години рядко беше виждан без тъмни очила и често пъти сгушен в тежка сива канадка. Но след смъртта му излъчването му е на блажена радост, а не на страдание. Облечен в типичния си костюм в цвят каки, той се усмихва широко върху марките, плакатите и портретите в негова чест.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.