Операция „Цитадела“ – шпионско-монашеските игри на ДС на Атон

В началото на 1970-те години агентите на българските тайни служби „Държавна сигурност“ (ДС) полагат максимални усилия да се внедрят в българския манастир на Атон „Зограф“, пише във в. „Фигаро“ Александър Леви.

Целта на сложната операция е не само да се установи контрол над „душите“ на обитателите му, но също така и да се сложи ръка върху богатството на Атон – редки книги, икони и други религиозни и исторически реликви. Според изданието информацията за тайната операция „Цитадела“ все още е засекретена, а някои учени се опасяват, че тя може да бъде унищожена.

Въпреки това, все пак съществуват някои доказателства: през януари бяха отворени досиетата на йерарсите от Българската православна църква, сътрудничили на ДС. „За „Цитадела“ имахме нужда от висококвалифицирани агенти, които да могат да живеят там дълго време, без да се издадат“, цитира вестникът досието на Варненския митрополит Кирил, известен в ДС като „Агент Ковачев“.

Заедно с друг монах – Натанаил – той е сред избраните монаси, завербувани още като младежи. Отначало те преминават инструктаж по основите на разузнавателните дейности и конспирацията, а след това са изпратени да учат богословие в Атина.

През 1976 г. на Ковачев е връчен специален фотоапарат и е изпратен на първата си мисия, като му е поставена двойна задача: да изучи внимателно материалното наследство на манастирите и да направи оценка на настроенията в религиозната общност.

Постъпилият в Зограф Ковачев описва подробно манастирските интриги, фотографира ценни предмети, се казва в статията. От София идва указание да се проучи по-обстойно съдържанието на манастирските библиотеки и Ковачев успява да разузнае съкровищата на руския манастир „Св. Пантелеймон“. „Архимандрит Авел е изпратен от Москва да ограби манастира, пише той в доклада си. Говори се, че руснаците дори са предизвикали пожар, за да се улесни обирът. Московският патриарх Пимен заминал с 300 куфара с ценни предмети, същото се говори за митрополит Никодим.“

Освен това, агент Ковачев представя на ДС подробен анализ за влиянието на гръцката църква върху полицията, армията и разузнавателните служби на Гърция. Заради прекалено активната дейност на монаха на гръцкото контраразузнаване е наредено да удвои бдителността при наблюдението на чуждестранните „монаси с пагони“. През пролетта на 1979 г. гръцките власти нареждат на Ковачев да напусне страната поради „превишаване на пълномощията“.

Но твърде унизителните обстоятелства на експулсирането му от Атон – влачат монаха за косите, лишават го от сан и го завързват на муле – насочват към мисълта, че истинската природа на дейността му не е останала скрита от вниманието на домакините, отбелязва вестникът. Няколко месеца след завръщането си в София агент Ковачев е изпратен да представлява българската църква при Московската патриаршия.

Междувременно полковникът от ДС Христо Маринчев изпраща на Атон втори агент – монах Натанаил или „агент Благоев“. При четенето на докладите му става ясно, че най-малко двама други монаси  от Зограф са вербувани от ДС, но не знаят за съществуването на „колегите“, което им позволява да доносничат един за друг, пише вестникът. Въпреки това Натанаил се радва на най-голямото доверие на ДС благодарение на лингвистичните си способности и умението да установява добри отношения с гърците.

Той става по-добър шпионин и дипломат от Кирил. Най-малко два пъти се оказва полезен за специалните служби: при откриването на недвижими имоти, притежавани от монасите на континента, и при доказването на славяно-българския произход на Зографския манастир, който Атина редовно се опитва да върне под крилото си. Когато Натанаил се завръща у дома, по настояване на спецслужбите е издигнат в сан архимандрит, после е изпратен в Регенсбург и Лондон, а през 1994 г. става Неврокопски митрополит.

Очевидно, продължава Леви, ДС се е готвила за най-важната си и дръзка операция – извършената през 1988 г. кражба на оригиналния ръкопис на „Славяно-българската история“ – основополагащ текст за българската национална идентичност, написана през 17 век от Паисий Хилендарски.

По признание на бившия офицер от ДС Бончо Асенов, тази кражба си остава „най-добрата им операция“. ДС успява да замени оригиналния ръкопис с почти перфектно копие, направено по шпионски микрофилми. След кратък престой в Националния исторически музей на България, в началото на 1998 г. ръкописът е върнат на атонските монаси от демократично избрания президент Петър Стоянов.

Полковник Маринчев през 2000 г. отнася всички тайни в гроба, опява го лично Варненският митрополит, който след работата си за ДС на Атон се е превърнал в един от най-могъщите йерарси на БПЦ, пише в заключение в. „Фигаро“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.