Големите актьори си отиват – in memoriam за Георги Черкелов

Една от последните снимки на Георги Черкелов – във Вашингтон, на гости на дъщеря си. Снимка: Уикипедия

Актьорът Георги Черкелов си отиде на 81 години.
Неотдавна той получи инсулт и беше в тежко състояние, след което от болницата изтече информация, че има подобрение.
За малко повече от месец починаха няколко от големите български актьори в близкото минало – Коста Цонев, Иван Андонов, също и по-малко популярните, но от висока класа Сава Хашъмов и Ангел Георгиев – Ачо.
Черкелов придобива най-голяма известност с отрицателната роля на полицая Богдан Велински от „На всеки километър“, но се е снимал и в някои от най-популярните сериали в миналото – „Семейство Калинкови“, „Демонът на империята“, „Под игото“ (1990) и др. Има общо над 70 роли в киното и телевизията, участвал е в „Цар и генерал“, „Вълчицата“, „Бялата стая“, „Зарево над Драва“, „С дъх на бадеми“, „Сватбите на Йоан Асен“ и др.
Черкелов е изиграл и над 100 роли в театъра.

Черкелов (вляво) в ролята на висшия полицай Богдан Велински в сериала „На всеки километър“. Прототип на героя му е прочутият полицейски шеф Никола Гешев.

Роден е на 25 юни 1930 г. в Хасково. След като учи три години право в Софийския университет, завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (сега НАТФИЗ) през 1956 г., специалност актьорско майсторство и режисура. Започва като актьор във Врачанския театър. Идва в София и играе на сцената на Младежкия театър, Сатиричния и накрая Народния. През 1985 г. предпочита да стане директор на Плевенския театър и работи там до 1990 г. Като режисьор е поставял в Плевен „Спасителят в ръжта“.
Заселва се в село Ъглен, недалеч от Луковит, и през последните повече от 20 години живее там.

Черкелов при Слави: Вашингтон си прилича със с. Ъглен (10 мин.)

http://www.youtube.com/watch?v=CDIa5YGekms

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.