Декларацията на Саркози

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Рядко се създава такова напрегнато очакване около предрешен въпрос. На 15 февруари Никола Саркози обяви по телевизията, че ще се бори за преизбиране. Съперникът му социалист на президентските избори в два тура през април и май Франсоа Оланд отбеляза шумно рекламираното събитие, като изобщо не му обърна внимание, докато участваше в предизборен митинг в град Руан.

Под мотото „Силна Франция“, с което акцентира върху предполагаемата слабост на опонентите му, Саркози обеща да съхрани силата на страната си чрез още реформи. Той обеща да организира референдуми дори по вътрешнополитически въпроси, „за да възвърне гласа на народа“.

Неговата ключова тема бе връщане към традиционните ценности: работа, отговорност, авторитет. В интервю, което даде неотдавна за едно списание, той защити идеята за по-строги правила при отпускането на социални помощи и подчерта, че е против хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки.

Сега Саркози ще се впусне в кампанията в обичайния си „хиперкинетичен“ стил. Часове преди да обяви официално, че ще се бори за втори мандат, той публикува първите си съобщения в Туитър. Голям митинг беше планиран в Марсилия през уикенда. Саркози има нова централа в Париж. Предизборният му екип включва двама ключови членове на успешния екип от 2007 г.: Еманюел Миньон, която обедини идеите в манифеста му, и Анри Гено – авторът на речите му, превърнал ги в лирична проза.

Умел във воденето на кампании, Саркози е изправен пред тежка битка. В нито едно допитване той не се очертава като водач на първия тур, откакто Оланд спечели вътрешнопартийните избори в Социалистическата партия през октомври. 12 от последните сондажи показват среден рейтинг от 26 процента за Саркози, което го поставя с 5 процентни пункта зад Оланд. На евентуален втори тур сегашният държавен глава би бил сразен с 58 срещу 42 процента от гласовете.

Участници в допитване на института CSA оценяват Оланд като заслужаващ повече доверие кандидат за въвеждане на нови мерки по девет от дванадесет проблема, включително за справяне с безработицата и дори снижаване на бюджетния дефицит. „Има реални опасения, че ние просто не можем да спечелим“, отбелязва със съжаление сенатор от партията на Саркози.

Тези благоприятни анкети обясняват осезаемото въодушевление около Оланд. Неговият офис бъка от опаковащи листовки в кутии млади сътрудници, които нямат живи спомени за победа на президент социалист – последният беше Франсоа Митеран през 1988 г.

Във всекидневието Оланд, който понякога буди смях, се опитва да се преобрази от аутсайдер с незначителни шансове в достолепен претендент за президент. Той успя да спечели необходимото доверие и да свали скованата маска, но и на него ще му се наложи да се заеме с еквилибристика.

Точно както Саркози трябва да привлече избирателите на крайнодесния „Национален фронт“ на Марин Льо Пен с твърда риторика за престъпността и имиграцията, опитвайки се същевременно да не изгуби от центриста Франсоа Байру, така и Оланд трябва да се представи като деен банкоубиец, за да ощастливи лявото крило, като наред с това успокои пазарите, че ще се отнася отговорно към фиска.

Миналата седмица той накара мнозина да изтръпнат, заявявайки, че „истинският му опонент“ е „светът на финансите“. Още тази седмица обаче, преди да замине на посещение в Лондон, Оланд се опита да уталожи страховете, изтъквайки, че няма да наложи „неразумна“ регулация на банките и че във Франция почти не са останали комунисти.

Саркози трябва скоро да промени резултатите от сондажите. Подкрепата за него може да се окаже толкова подценена, колкото и неодобрението сред собствените му избиратели. На същия етап от предизборната надпревара през 1995 г. допитванията продължаваха да показват преднина за кандидата на десноцентристите Едуар Баладюр, а в крайна сметка победата грабна голистът Жак Ширак.

Засега Оланд остава широко предпочитан фаворит. На въпроса към участниците в проучване на CSA не кого ще подкрепят, а кой, според тях, ще спечели изборите, те отговарят недвусмислено: 48 на сто смятат, че това ще е Оланд и само 29 процента – Саркози.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.