Политици и кметове напълниха гушите от Странджа. Наред са съдиите

Върховният съд ще решава дали Странджа да остане резерват или да пусне строителството по крайбрежието. Искането е на кмета на Царево и на фирма, която вече е построила незаконно комплекс до село Варвара в границите на резервата (тия дни e-vestnik ще пусне снимки със строителството по южното Черноморие, за да се види безобразието в пълния му блясък).
Значи – построен е цял комплекс от 4 хотелчета по на 4 етажа. И има планове за строителството на още десетина комплексчета. И какво прави в това беззаконие държавата?
Първо – вместо да го съборят като незаконен, кметът на Царево и фирмата завеждат дело във Върховния съд. Не били ясни границите (те, между другото са определени и в териториалния устройствен план на общината).
Тоя номер с неясните граници минава за пред Върховния съд. През 2006-а той отмени заповедта за обявяване на защитена територия “Камчийски пясъци”, пак на морето, по искане на инвеститор. Българският Върховен съд тежи толкова, колкото може да сложи от другата страна на везната инвеститорът. При по-голям инвеститор – тежи повече, при по-малък – по-малко.
Второ – през февруари Министерският съвет не включи в Натура 2000 резервата Странджа, а реши да го отложи за “допълнително прецизиране”. Сега се очаква Върховният съд да го “прецизира” – в смисъл там да може да се строи.
Сега някакви известни личности се подписват в защита на резерват Странджа. Горките.
Държавата, правителството, местната власт не пазят защитените територии, съдиите удовлетворяват исковете на инвеститори. А някакви хора събират подписи.
Някой в тая ситуация да твърди, че има върховенство на закона?
Тук има върховенство на рушвета – и за политици, и за върховни съдии, и за цели партии дори (справка – какво стана със Закона за устройство на Черноморието в парламента).
България е наопаки държава. По света хората демонстрират в защита на природата, тук имаше поредица от демонстрации на собственици на земи в защита на строителството и против Натура 2000.
Ако не беше рамката на Европейския съюз, щяхме да станем свидетели на още по-нагъл грабеж. Не че сега е малък и не е нагъл.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.