Името на Македония или в очакване на Нимиц

в. Утрински весник

В Македония и малките деца знаят кой е Матю Нимиц. Не вярвам, че в Ню Йорк, в сградата, в която живее този авторитетен адвокат, за него са чували поне половината от жителите и близките му съседи. Господин Нимиц работи по един случай, който се изучава в юридическите факултети по света като единствен, нерешим, а някои го наричат и най-глупав в най-новата история на междудържавните отношения.

Вероятно има и по-странни спорове, които са довеждали до войни между държавите, но по-срамен случай за международната общност, за ООН и за международното право и правосъдие, няма. Сигурен съм, че г-н Матю Нимиц като изключително образован човек и опитен юрист, добре знае това. Но като човек, на когото е поверена задачата на посредник на ООН, има съвсем друга роля, много по-различна от това, което сам си представя.

След цели две години днес той пак пристига в Скопие, ще разговаря един ден с нашето държавно ръководство, а след това ще замине за Атина да поговори с гърците. Носи ли ни Нимиц нещо ново, което поражда надежди, или прави последна обиколка, за да се увери окончателно и той, и светът, че мисията му е невъзможна.

Той би се чувствал най-добре, а вярвам, че и голям брой граждани на Македония, когато бихме могли да му благодарим, както и на г-н Расмусен и на г-н Барозу и на всички, които работеха досега за европеизирането на Македония, за големите усилия, които положиха за интегрирането ни.
Хубаво, по европейски, с пълно уважение и респект да им съобщим, че като суверенна страна, в която се спазват законите и конституцията, зачитат се волята и достойнството на гражданите, е неприемливо каквото и да е членство в съюзи, които подкрепят незачитането на решение на Международния съд в Хага, които подкрепят ултиматуми, шантаж и заплахи.

Македония няма мандат от своя народ да отстъпва част от своя суверенитет, тъй като е способна сама да поддържа своята стабилност и сигурност и с големите си природни и човешки ресурси може да си осигури бързо и динамично собствено развитие, което гарантира по-висок стандарт и по-качествен живот на гражданите.

Поради това решихме да отложим евроатлантическите си интеграции за по-късен етап, когато се създадат условия за това. Като демократична страна с високи норми и специална чувстителност за защита на човешките права и свободи и със строго прилагане и зачитане на международното право и законите на правовата държава, Македония оставя вратата отворена, докогато ЕС и НАТО решат проблемите си и нерешените въпроси с някои свои членки, докато започнат да спазват решенията на своите съдилища, да започне преговорите с Брюксел. Ох, колко хубаво би било това!

Тъй като на всички ни е ясно, или поне на една част от нас, че това не е възможно, че Македония е тази, която иска членство в ЕС и НАТО, а не обратно, и че с дългогодишното забавяне на евроатлантическите интеграции се нанася огромна щета на развитието и стабилността на държавата, и тъй като никой не предлага друга алтернатива, имаме ли друг избор, освен да изберем по-малкото зло, или да се правим на малоумни заедно с гърците, че сме подготвени за активно и конструктивно участие в преговорите за преодоляване на проблема.

При такъв един подем на отношенията какво е това, което може да ни предложи г-н Нимиц? Досега всичко, което е приемливо за Македония, автоматично е неприемливо за Гърция. И обратно. Няма никаква промяна в климата на отношенията между двете съседни държави. Обратно, недоверието се увеличи. Гърция е заета с икономическата и политическата си криза.

Южната ни съседка изобщо не показва никаква готовност за какъвто и да е компромис, освен ултиматума – име с географско определение за цялостна употреба. А и това не е сигурно. Македония още не е представила свое предложение. Има само раздвижване и маневри на държавното ръководство за конструктивен подход към проблема.

Нимиц ще дойде в Скопие, ще чуе, че сме готови за конструктивност, след това ще замине за Атина и ще чуе ултиматума за географско определение. По предложение на Нимиц двете страни ще се „прекръстят“. Само в това няма разлика. След това Нимиц ще си замине за Ню Йорк така, както и преди две години. Още няма да е слязъл от самолета, и двете страни ще обявят, че другата страна е тази, която не иска решение. Лошото в това, е че ще е в ущърб само на Македония.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.