В Русия ловят американския враг преди изборите

в. Вашингтон пост

Отвратителният порой от антиамерикански изказвания, чието начало постави Владимир Путин, се превърна във вълна от атаки, насочени срещу американския посланик и руските опозиционни лидери, повдигайки въпроси около бъдещето на американско-руските отношения.

Атаките започнаха точно преди парламентарните избори през декември и се засилиха с наближаването на президентските на 4 март. Въпреки че те са предимно за местна консумация, те станаха по-невъздържани и по-агресивни, провокирайки дебата за това дали игнорирането от страна на Русия на усилията на президента Обама за насърчаване на по-продуктивни отношения не е преднамерено.

Основната мишена на атаките е новият посланик Майкъл Макфол, дългогодишен застъпник на демокрацията и експерт по Русия, който в качеството си на водещ съветник на Обама беше архитектът на това, което Белият дом нарича „рестарт“ в отношенията с Москва.

Антиамериканската кампания носи отличителните белези на съветското и кагебисткото мислене, отразяващо възгледите на много от назначените от Путин високопоставени представители, както и техните усилия да защитят властта и привилегиите си от надигащата се опозиция.

Американски представители твърдят, че разбират, че зад кампанията стоят вътрешнополитически цели, но въздействието й продължава да предизвиква тревога, засилвайки опасенията дали Русия осъзнава мащаба на евентуалните вреди, просто не я интересува или всичко това е знак за промяна във външната политика.

„Нещата вече почти са стигнали до момента, в който ще станат трудно поправими“, каза представител на администрацията във Вашингтон, който говори при условие, че запазим анонимността му, тъй като не беше упълномощен да обсъжда въпроса публично.

Сред последните инциденти беше този пред американското посолство, малко след като Макфол пристигна в Москва на 14 януари. Опозиционни лидери, които посетиха посолството за необявена среща с него и пристигналия на посещение заместник-държавен секретар Уилям Бърнс бяха заговорени от група млади хора, представили се за телевизионни репортери, искайки да узнаят целта на визитата.

Разговорът беше показан по най-големия телевизионен канал и по интернет, като се намекна, че руската опозиция получава своите заповеди от американците. Опозиционните лидери заявиха, че инцидентът е бил постановка, режисирана под надзора на руското правителство.

Излъчени съвсем наскоро руски телевизионни предавания включваха атаки, описващи Макфол като организатор на революции. Кампанията достигна нов връх в агресивността си, когато в интернет беше публикуван видеоклип, в който се показват прилики между снимките на посланика и тези на известен педофил.

„Путин избира лошите отношения със Запада, за да остане на власт“, казва Дмитрий Орешкин, политически анализатор и писател, който казва, че Путин използва краткосрочни тактики вместо дългосрочна стратегия. „Разбира се това е кагебистки манталитет“.

Путин даде начало на атаката в своето телевизионно обръщение от 27 ноември, когато прие президентската номинация, допускайки, че независимата организация за честни избори „Голос“, която се финансира от САЩ и Европа, е американски инструмент, чиято цел е да повлияе на изборите в Русия.

Оттогава „Голос“ беше изгонена от московския й офис, а срещу филиала й в Самара започна данъчно разследване. Депутатите в Думата обмислят забраната на всякакви чуждестранни дарения за руски организации.

След това Путин обвини държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, че е дала сигнал на демонстрантите да започнат да протестират срещу честността на проведените на 4 декември парламентарни избори.

В четвъртък телевизията „Дожд“ – телевизионен интернет канал, който стана популярен източник на новини – получи писмо от московски прокурор, в което се иска информация за това как организацията е платила за отразяването на големите декемврийски протести. Разследването е започнало по искане на депутат от Думата, който се питал дали тук не става дума за американско финансиране.

Макфол избягваше даването на публични изявления, но отговори, използвайки Туитър и блога си, за да се обърне директно към руския народ. След като водещ на рубрика в правителствения англоезичен телевизионен канал „Ер Те“ обяви на своята интернет страница, че Хилари Клинтън и Мадлин Олбрайт са наредили на Макфол да подготви революционери в Русия – и че Макфол е изпратил известния блогър Алексей Навални да учи в Йейл като част от този проект – дипломатът написа в Туитър, че това е лъжа.

След това той намекна, че в частни разговори руски представители се отнасяли добре с него. „Продуктивни срещи тази седмица с руски правителствени представители имаше, въпреки факта, че сме на различни мнения относно Сирия. Доста различно е отношението в сравнение с публичните антиамерикански изявления“, написа той в Туитър на 8 февруари.

Говорителят на Путин не се отзова на покана да коментира антиамериканизма, но в интервю за вестник „Ню Йорк таймс“ от този месец, той подкрепи предположенията на Путин, че за подклаждането на протестите са използвани американски пари. „Не го вярвам“, заяви в интервюто Дмитрий Песков, „аз го знам“.

Атаките срещу американските усилия за насърчаване на демокрацията имат някои прилики с тези в Египет, където се преследват финансираните от САЩ организации за изграждане на демокрация. Но руската версия е по-двойнствена; в Москва опашките в Макдоналдс винаги са дълги, а айфоните са скъпоценна придобивка.

Социологът и експерт по антимаериканизма Пол Холандър описа тактиките като старовремска съветска пропаганда, която все още среща подкрепа, защото е лесно да негодуваш срещу единствената останала суперсила. „Самият Путин вероятно не го вярва“, каза той, „но вероятно много руснаци го вярват“.

Яростните антиамерикански атаки направиха трудно поддържането на каквато и да е стабилност в отношенията между двете страни, заяви Файона Хил, директор на Центъра за Съединените щати и Европа към института „Брукингс“. „В известен смисъл това прилича на евтина възможност да се разиграе антиамериканската карта“, каза тя.

„Вероятно си правят сметката, че ако Обама бъде преизбран те ще могат да изгладят противоречията, а ако републиканците се върнат в Белия дом, то сегашното състояние на отношенията няма да има никакво значение. Въпреки че според мен това е спорно“.

Преди да стане съветник на Обама, Макфол е бил учен, който е пишел за насърчаването на демокрацията. През 1995 г. започва работа в университета „Станфорд“, а две години преди това работи в московския филиал на фондацията „Карнеги за световен мир“. „Той е идеалната мишена заради трудовете му“, каза Хил.

Американските пачки помагат на Путин да обясни на широката общественост в Русия защо неговите опоненти изпълват улиците, каза Виктор Кременюк, заместник-директор на Института за изследвания на САЩ и Канада към Руската академия на науките.

„Това е мнението на Путин“, каза той, „и то се прокарва от цял хор от медии, които обикновено са доста близки до Кремъл и на които само им се задава тон и те после го превръщат в мелодия. Това е разбираемо. По-малко разбираемо е това, което ще последва“.

Тази тактика може и да не е толкова успешна тази пролет, когато и Г-8, и НАТО се събират в Чикаго, а Путин в качеството си на президент ще трябва да се среща с Обама. „Какво ще каже той на Обама през май?“, каза Кременюк. „Това е случай, в който непосредствената цел надделява за сметка на дългосрочните перспективи“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.