Румънският президент действа по „схемата на Путин“

Ройтерс

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Президентът на бивша комунистическа страна по време на икономическа криза назначава шеф на службата за сигурност за свой наследник. Звучи ли ви познато?

Румънският президент Траян Бъсеску посочи стария си съюзник Михай Ръзван Унгуряну за премиер и сега той е вероятният партиен кандидат за президентския пост, когато изтече мандатът на Бъсеску през 2014 г., заявиха високопоставени партийни членове. Това е един ход, който напомня за издигането на Владимир Путин от Борис Елцин в Русия преди повече от десетилетие.

След като спечели парламентарно одобрение по-рано този месец, 43-годишният бивш външен министър и шеф на разузнаването Унгуряну подобри настроението в непопулярната центристка Демократично-либерална партия преди парламентарните избори през ноември във втората по бедност страна в ЕС.

Неговият предшественик Емил Бок върна икономиката обратно в релсите като приложи мерки за икономии, но рухването на популярността му в резултат на това го остави с малко шансове да постигне приличен изборен резултат след като антиправителствени протести заляха страната.

Той (Унгуряну) е виждан като човекът, който може да съживи партията с оглед на опита му и възрастта му, заяви депутат от Демократично-либералната партия, който участва в разговорите, които доведоха до смяната на премиера и който не пожела да бъде назован, тъй като Бок е все още партиен лидер, засега.
Той има голям шанс да спечели президентските избори в Румъния след две години, каза депутатът.

Издигането на шеф на службите за сигурност да управлява страна, която все още е травматизирана от всяващата страх служба Секуритате на комунистическия режим, разтревожи някои хора, но паралелите с Путин са ограничени.

Докато Путин е работил в КГБ и помогна за започването на нова война срещу чеченските сепаратисти по време на издигането си на власт, Унгуряну е твърде млад, за да е работил в Секуритате и надали ще се разправи с малцинствата, етническите унгарци, които са основен коалиционен партньор.

Тъй като е учил в Оксфорд, Унгуряну има прозападни възгледи. Като външен министър той сътрудничеше със САЩ по въпроса за Ирак, а като шеф на разузнаването той работеше с други членки на НАТО. Румъния дори имаше конфликт с Русия през 2010 г. във връзка с шпионаж, който доведе до експулсиране на дипломати.

Бъсеску, предан член на Демократично-либералната партия докато подаде оставка за да поеме президентството през 2004 г., е много по-малко влиятелен отколкото бе Елцин.

Но той използва своята теоретично церемониална длъжност, за да прокарва пропазарни реформи в поделения парламент и тъй като той не може отново да се кандидатира на изборите през 2014 г., изглежда вижда в Унгуряну човека, който ще осигури неговото наследство и успеха на партията.

Ролята на Путин е поета сега от Унгуряну, главен шпионин, предопределен за президентска кариера. Може да кажем, че назначаването на Унгуряну маркира навлизането на Бъсеску в президентската кампания за изборите през 2014 г., заяви политическият експерт Кристиян Първулеску.

Унгуряну събра коалицията, за да формира ново правителство само за три дни, променяйки настроението от отчаяние към набъбваща надежда, че партията може да се завърне на сцената.

Владеещ четири езика и познат като компетентен администратор, Унгуряну обеща да продължи програмата на Бок, включваща приватизации, строеж на пътища, правенето на бизнеса по-лесен и работа с МВФ. Той спомена възможност за ограничено повишаване на пенсии и заплати преди изборите и членовете на Демократично-либералната партия бяха в празнично настроение, след като парламентът подкрепи неговия кабинет, макар той да има по-малко от 20 процента одобрение според социологическите проучвания.

Доходът на глава от населението в Румъния е по-малък от половината от средния за ЕС и пет години след като страната се присъедини към съюза в някои села и градски райони няма течаща вода или електричество. Дълбока рецесия спря напредъка и бе удължена от мерките за икономии от спасителния план на МВФ.

Емиграцията е такава, че населението е намаляло с 12 процента за едно десетилетие и дори някои професионалисти едва свързват двата края. Бок постоянно приемаше трудни закони, като намаляване с декрет на заплати и пенсии, заобикаляйки парламента с техника, която можеше да бъде оспорена само с вот на недоверие. Това създаваше постоянен, макар и малък, риск от рухване на правителството и разгневи опозицията, коалиционните партньори, бизнеса и много избиратели.

Унгуряну, който в момента не е член на Демократично-либералната партия, но се очаква да поеме нейното ръководство на конгрес в предстоящите месеци, намекна, че ще скъса с предишната рискована политика и ще потърси консенсус. Моят опит в дипломацията ме научи, че няма по-могъщо оръжие от диалога, каза той пред парламента.

Виктор Понта, който ръководи левия Социал-либерален съюз, радващ се на висока подкрепа от 50 процента и повече, изнесе помирителна реч, в която намекна, че може би ще има смекчаване в конфронтационния подход на румънските политици.

Унгуряну има подкрепа от Демократично-либералната партия и анализаторите казват, че той е в силна позиция, независимо от положението на партията. Той е професионалист, добър дипломат и интелектуалец, който има впечатляваща сила да обединява хората около себе си, заяви заместник-председателят на Демократично-либералната партия Георге Флутур.

Широкоразпространеното виждане, че Унгуряну в момента преследва „мисия невъзможна“ е всъщност голямо политическо предимство за него, защото всеки малък успех ще донесе позитивни точки, докато всеки провал ще бъде обяснен с обстоятелствата, написа коментаторът Александру Гуши в седмичника „Ревиста 22“.

Често откровеният и предизвикателен бивш морски капитан Бъсеску е в тесен съюз с историка Унгуряну от времето, когато последният бе външен министър.

През 2007 г. Унгуряну подаде оставка, след като каза на Бъсеску, но не и на премиера, който се противопоставяше на президента, че двама румънски работници са държани в коалиционна база в Ирак по подозрение в шпионаж. Той също подкрепи оставането на войските в Ирак, подкрепяйки Бъсеску и заставайки против желанията на премиера.

През месец март ще бъде първият му голям тест, когато правителството ще се опита да осъществи наново приватизационен план – амбициозен, но потенциално непопулярен, заради загубата на работни места. То цели да продаде дял в компанията „Транселектрика“ и се нуждае от успешна продажба, за да покаже, че сериозно иска да реформира неефективните и затънали в дългове държавни компании, които все още бавят страната повече от 20 години след падането на комунизма.

Местните избори са насрочени за юни и ще дадат първия ясен знак за шансовете на Унгуряну на парламентарните избори. Бъсеску номинира премиера, затова ако Социал-либералният съюз не може да осигури мнозинство или да задържи крехкия си съюз, президентът ще може да посочи Унгуряну отново, дори и Демократично-либералната партия да не е водещата партия.

Той е чист и неговият профил го препоръчва за президент, заяви трети депутат от Демократично-либералната партия. Сигурен съм, че той ще успее в преследването на своите предизвикателни задачи като премиер, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.