Феноменът „гърци с кеш“ насред кризата

Най-добрите клиенти на посредническите фирми, занимаващи се с продажба на имоти в чужбина, станаха „инвеститорите на кризата“, които плащат в брой и за апартаменти, и за… планински хижи. „Добре дошли… cash Greeks „. Тази фраза използват посредниците и собствениците на имоти в чужбина, които идват да потвърдят сценариите, говорещи за масови покупки на имоти от гърци, които прехвърлят пари в чужбина.

Фразата „cash Greeks“ беше използвана подигравателно за първи път през миналата година от вестник „Гардиан“, който попита откъде намират гърците пари, с които купуват имоти дори и в скъпите райони на Лондон. В последно време явлението придоби по-големи мащаби, след като вече има хора, които търсят имоти дори на стойност 100 – 200 хиляди евро.

До 2011 г. сделките, осъществявани главно във Великобритания, бяха за суми от порядъка на над 500 хиляди евро и повече. Страхът от фалит и нуждата да застраховат спестяванията си насочва все повече хора към чуждите пазари.

„Всекидневно имаме заявки за търсене на имоти в чужбина, дори и от пенсионери, които са получили еднократна помощ и искат да инвестират далече от Гърция“, казва Теологос Боздас от международна компания, разполагаща в 470 офиса в 36 държави.

Според него докато преди интересът е бил насочен към скъпите имоти, в последно време са се появили инвеститори, които искат да купят нещо за суми на стойност 300 хиляди – 500 хиляди евро. Без това да означава, че е намалял интересът за имоти във Великобритания на стойност 1-1,5 милиона лири.

На въпрос кои са тези, които имат пари за купуване на имоти в чужбина, експертите открояват няколко категории. Политици, бизнесмени, собственици на кораби, журналисти, търговци, артисти, които купуват къщи и вилни имоти. Става дума за сделки за 700 хиляди до 1,5 милиона евро, но и за планинска вила в Швейцария на стойност над 2 милиона евро.

Инвеститори, които купуват имоти, за да имат стабилен доход. Те инвестират парите си или в къщи, които веднага отдават под наем, или в големи офис имоти и помещения за смесена употреба. „Инвеститорите на кризата“, които се страхуват от фалит, се интересуват от къщи за суми около 80-100 хиляди евро. Те са главно родители, които купуват, вместо да наемат, жилища на децата си, които учат в чужбина.

Кризата и икономическата несигурност са основните причини за „бягството на гърците“. Както казва Никос Батисатос, работещ в сектора, „днес в Гърция няма здрава инвестиционна среда. Несигурността за утрешния ден, вероятността за фалит на страната и сриването на икономическите показатели не създават подходяща среда за инвестиции“.

След навлизането в периода на споразумения с ЕС за финансово подпомагане, се наблюдава впечатляващ ръст на гражданите, които купуват имоти в чужбина. Официални данни за всички държави няма, тъй като много сделки стават в пълна секретност или чрез учредяване на фирми. Смята се, че от 2009 г. броят на гръцките инвеститори е нараснал три пъти, а капиталите, вложени в пазара, се оценяват най-малко на един милиард евро.

Най-добрата дестинация за капиталите на „cash Greeks“ естествено е Лондон. В последните месеци голям е бумът в търсенето и на имоти в … Германия. Гърците инвестират в чужбина, защото просто следват инстинкта си. Купуването на недвижима собственост, в световен мащаб, е стабилна инвестиция.

Днес в Гърция здрава инвестиционна среда не съществува. А пари има! Но не за Гърция, а за Ситито на Лондон или предградията на Берлин. Сигурността на германската икономика и високата възвращаемост при имотите, достигаща до 8 процента, са основните причини за нарастване на търсенето от страна на гръцките инвеститори. Търсене има и за Франция и Швейцария, а интерес представляват луксозните жилища в Цюрих, Женева, Монако.

Наскоро гръцки бизнесмен е купил имот на 100 години близо до пристанище и е изхарчил милиони евро за ремонта му като е докарал специалисти и материали от Гърция. През миналата година друг грък е купил в Монако най-скъпото таванско помещение в света за сумата от 240 милиона евро.

Повече от 20 години гърци инвестират в британската столица. Политици, собственици на имоти, бизнесмени, дори и … архимандрити вложиха милиони евро в имоти там. Само през 2009 г. се смята, че гърците са инвестирали в Лондон над 295 милиона евро. Подобна е сумата и за 2010 г.

Най-често се купуват жилища за студенти на стойност до 500 хиляди евро. Според слуховете известно гръцко семейство е купило през миналата година къща на стойност 5,5 милиона лири. Смята се, че около 10 хиляди имота в Турция са преминали в ръцете на гърци.

Инвестиции има и в България. Много гърци от северната част на страната са купили къщи в Банско, Боровец и Пампорово, където новопостроените жилища вървят по 400-800 евро на кв.м, а луксозните напълно обзаведени имоти се продават за хиляда евро квадратния метър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.