Бебета стават сензация в Европейския парламент

Франс прес

Датската депутатка Хане Дал първа донесе бебето си в Европейския парламент. Снимка: ЕПА/БТА

Бебета в Европейския парламент?! Няколко европейски депутатки се превърнаха в истинска сензация, като доведоха децата си в пленарната зала на ЕП в Страсбург, припомняйки по този начин колко трудно е за жените да съчетаят кариерата и семейния живот.

„Карат жените да учат, да имат интересна работа. А накрая те трябва да избират между кариерата и личния живот. Жените не трябва да бъдат принуждавани да правят подобен избор“, казва италианската евродепутатка Личия Ронцули.

Член на консервативната Европейската народна партия, тази 36-годишна парламентаристка е приближена на бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Няколко пъти тя доведе в пленарната зала дъщеричката си Витория, която вече е на 18 месеца.

Снимките на момиченцето, сгушено в слинг шал за носене на бебета , играещо си със слушалките за симултанен превод на майка си или рисуващо върху листове на парламентарната банка, обиколиха света.

През септември 2010 г. младата майка Личия прикани колегите си от парламента да призоват европейските институции начело с ЕП да се ангажират повече с въпроса за съчетанието на кариерата и личния живот при младите майки.

И ако Личия Ронцули придава активистко измерение на своя акт, то други депутатки изтъкват практичните страни на воденето на децата в пленарната зала.

Парадоксът в страсбургската институция е, че нейните членове нямат право на отпуска по майчинство или по бащинство за разлика от обикновените чиновници. Онези евродепутатки, които раждат, се водят за отсъстващи от пленарните заседания, ако не са участвали в някое от тях или са пропуснали някой вот. За назидание те не получават и дневната си надница.

„Истински парадокс е, че законите, които приемаме тук, не се прилагат за европейските депутатки“, възмущава се британката Катрин Стихлър.

Тя също дойде на няколко заседания от януарската сесия на парламента в Страсбург с 11-седмичното си бебе, което носеше в кенгуру.

„Притеснявах се, че то ще се събуди и ще трябва да го храня. Но ми се струваше важно да участвам във вота за избор на новия председател на ЕП“, разказва тя.

Седем депутатки от десницата и от левицата написаха неотдавна писмо до предишния председател на ЕС Йежи Бузек, за да поискат от него въвеждането на разпоредби, специално пригодени за младите майки. Те му предложиха идеята младите майки да бъдат временно замествани или да могат да делегират правото си на глас.

Бузек отговори, че ще поиска от главния секретар на парламента да проучи евентуалните решения на този въпрос. Депутатките обещават в най-скоро време да настояват за такива решения и пред новия председател на ЕП Мартин Шулц, казва германската евродепутатка Франциска Братнер.

Каквито и да са мотивите им, действията на шепата жени, които се възползваха от гъвкавия регламент на ЕП, за да доведат отрочетата си в пленарната зала, бяха по-скоро посрещнати добре. Но имаше и няколко изключения, спомня си Личия.

„По-възрастните депутатки казаха, че парламентът не е детска ясла, че воденето на деца вреди на тържествения облик на институцията. Отговорих им, че е жалко, че такива критики се отправят точно от жени“, казва тя.

Според социолога Франсоа дьо Сенгли, преподавател в парижкия университет Декарт любопитството – или неудобството – породено от жеста на тези депутатки, се дължи на това, че като оставим на страна „феминистките искания“ този жест замъглява ясното разграничаване между обществения и личния живот.

„Голяма част от манталитета на Запада се основава на това разделение, което пък преповтаря разделението на мъжки и женски пол, или на разум и чувства. Воденето на малки деца в парламента отразява голяма промяна, поставя под въпрос разделението, но без човек да знае много добре как да преначертае границата“, казва специалистът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.