Уолстрийт джърнъл: Европа не може да пренебрегва шистовия газ

в. Уолстрийт джърнъл

Протест в началото на септеври в София срещу проучванията за шистов газ. Снимка: Юлиян Христов

Изгледите за добив на шистов газ в Европа, както изглежда, намаляват. България е втората страна от ЕС след Франция, която забрани хидравличното разбиване за извличането му от недрата. Екодвижението в Европа засилва кампанията си срещу технологията фракинг, биейки тревога навсякъде, където компаниите проявят интерес към шистовия газ.

В Брюксел повечето представители на Европарламента и на комисията започват да смятат, че добивът на шистов газ ще има съдбата на генномодифицираните организми (ГМО) – нещо, което американците правят, а европейците не.

Но потенциалните икономически и геостратегически последици от шистовия газ са по-големи от тези на ГМО. Европа я чака значителна деиндустриализация и загуба на конкурентност, ако не позволи развитието на този енергиен отрасъл. Тя рискува също да се озове в много по-слаба геостратегическа позиция, що се отнася до енергийната сигурност.

Шистовият газ се превръща в значителна енергийна революция на два фронта. Първо, залежите от него на планетата са огромни. Наличието му преобръща изцяло възприетото през последните 20 години съотношение 80:10 – очакването, че 80 процента от въглеводородните горива са в страните от ОПЕК и Русия, а останалите 10 процента в страни от ОИСР и Китай.

Според последни изследвания на американската агенция за енергийна информация съществуват огромни количества добиваем шистов газ в цяла Европа, Китай, Аржентина и САЩ. Този мащаб и разпространение могат да доведат до увеличаване на потреблението на газ на планетата, като газа ще може да се използва вместо петрол където е възможно. Така голяма част от света ще увеличи значително енергийната си сигурност.

Второ, когато шистовият газ се добива в големи количества, може да бъде доставян на много ниски цени. Първоначалният приток на газ при хидравличен фракинг е много по-голям отколкото при конвенционалния кладенец, което позволява капиталовите вложения да бъдат изплатени по-бързо.

Много от световните залежи на шистов газ съдържат по-качествени хидрокарбонни течности. Газът може да стане почти безплатен източник на гориво, когато бъде открит близо до шистови петролни залежи. Междувременно бързото развитие на технологията в комбинация с по-строго производствено планиране сваля разходите.

В САЩ вече извлякоха огромна изгода от мащабите и ниските разходи на шистовия газ. Газовите фючърси в САЩ сега са под 3 долара за 1 милион британски термални единици (British thermal units – BTU – една британска термална единица се равнява на количеството енергия, необходимо за затопляне на половин литър вода – бел. прев.), докато в Европа те варират между 10 и 14 долара за 1 милион BTU.

На фона на растящия добив в САЩ енергийното министерство прогнозира ниски цени на газа през следващото десетилетие. Евтината енергия връща конкурентността обратно в производството, подпомагайки американския индустриален феникс отново да се надигне.

ЕС трябва да държи сметка особено за потенциала на своята химическа индустрия, която е световен лидер и която използва хидрокарбони като суровина и гориво. САЩ сега са с конкурентно преимущество и пред Китай, и пред Европа с ниските като никога досега цени на газа. Може да се спори дали европейската химическа индустрия ще оцелее въобще при сегашните цени.

По-лошото е, че много европейски химически компании използват още по-скъпия петрол от газа като суровина. Загубата на конкурентност на Европа по отношение на САЩ във всички експортни производствени сектори ще се засили, когато други страни започнат да увеличават добива на шистов газ в съпоставими величини. Използвайки по-нова технология, някои страни може да направят цените на газа дори по-ниски от тези в Америка.

Междувременно САЩ вървят в посока на енергийна независимост най-малкото в полукълбото. Шистовият газ, петролните сондажи в морето и достъпът до канадските петролни пясъци и добивания отвъд сушата бразилски петрол може скоро да освободят САЩ от внасяни извън американските континенти въглеводородни горива.

Дори съществуващата енергийна независимост на континенталните американски щати не може да бъде пренебрегвана при следващата енергийна технологична вълна, която вероятно ще е основана на модулни, евтини и бързо изграждани инсталации за втечняване на газ.

Опасността за Европа е, че интересът на американците към поддържане на достъпа им до близкоизточните петролни залежи ще бъде сведен до обществен дълг. Европа трябва да се притеснява, че сега е още по-зависима за енергийната си сигурност от САЩ, отколкото през студената война.

Ако се наложи някога Вашингтон да изтегли Пети американски флот от Персийския залив, Червено море, Арабско море и източноафриканския бряг, Китай най-вероятно ще заеме мястото му като гарант на региона. Единственият друг значим доставчик на Европа е Руската федерация.

Шистовият газ не е като ГМО. Той може да бъде пренебрегнат само при огромни пагубни последици за благосъстоянието и енергийната сигурност на Европа. ЕС трябва да преразгледа своята политика в областта на енергията и опазването на климата чрез бързо намаляване на емисиите на въглероден диоксид, като премине от въглища на газ.

Страните членки трябва да позволят добива на шистов газ, за да се сдобият с евтината енергия, от която се ползва икономиката на САЩ. Ако това не стане, Великобритания и Франция със сигурност ще трябва да преразгледат мащабите на военното си присъствие в източното Средиземноморие и Персийския залив. Европа не може да очаква да разчита постоянно на добрата воля на приятелската свръхсила, колкото и да е доброжелателна, за така необходимата си енергийна сигурност.

БТА

* Алън Райли е професор по право в Сити юнивърсити в Лондон, специализира в областта на либерализацията на газовите пазари в Русия и Европа.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.