Путин залага на мълчаливото мнозинство и страха от промени

Инструкции за „Тихите борци за Путин“. Снимка: ридус

Митингите в Русия отразяват в известен смисъл световната тенденция – реалната политика се измества в уличното пространство. Така коментират експерти на „Независимая газета“ масовите съботни прояви из страната в подкрепа на премиера Владимир Путин – кандидат-президент в изборите на 4 март.

„Стратегията на Кремъл спечели победа“, обобщава политологът Юлия Латинина в анализ на „междинния резултат от акциите на опозицията и на „антиоранжевия” лагер“. Тя сравнява състезанието с футболен мач, където най-важен е броят на „вкараните голове“ и „само окончателната цифра“ има значение, посочва вестникът.

Предизборният щаб на Путин имаше свръхзадача – да изкара на улиците „мълчаливото мнозинство“, които за разлика от малцинството няма поводи за активен протест. Сиреч да обясни на тази част от електората, че политическата стабилност в Русия е застрашена. Задача, несравнимо по-тежка от тази на опозицията – акциите „против“ винаги имат малка, но трайна подкрепа сред известна част от обществото, обяснява Латинина.

Ролята на мълчаливото мнозинство обаче пада и на преден план в световен мащаб излизат активните малцинства, отбелязва нейният колега Алексей Чадаев. Аналитикът Олег Матвейчев изтъква „склонността към пряка демокрация, проявена в стремежа на хората да излизат на улиците“, като дава за пример „Гърция, Испания, Великобритания и много други страни“.

Експертът Павел Данилин оприличава масовите акции в Русия на „оранжевите революции в Украйна, Грузия и арабски страни“. Те всъщност бяха начин тълпата да свали управляващия режим, добавя той, но прави уговорка, че нищо подобно не заплашва Русия: „Нямаме водеща сила – масово недоволство от режима. У нас липсва масова младежка класа, недоволна от материалното си и финансово положение“.

Засега в руските митинги „печели властта, нейните привърженици имат повече драйв. Драйвът за стабилност е по-силен от драйва за промени. Чувството на страх, че може да изгубиш нещо, което имаш, е по-силно от желанието да придобиеш нещо“, допълва Данилин.

Руската опозиция доминираше на улицата веднага след парламентарните избори през декември, но изпусна времето и възможността да получи реално политическо влияние. В краткосрочна перспектива – до президентските избори и веднага след тях, на улицата ще побеждава провластовото, пропутинско мнозинство, заключава наблюдателят Дмитрий Орлов.

Централният печат в Русия коментира провалените вчера преговори между кандидатите за президентския пост с цел подписване на „обществен договор по условията за легитимност на демократичните процедури за формиране на властта в Русия“. От петимата кандидати се яви само Сергей Миронов, лидер на партията „Справедлива Русия“, пояснява „Комерсант“.

Водачът на руските комунисти Генадий Зюганов и бизнесменът Михаил Прохоров – участници в надпреварата, се възмутили от избраното място. „Защо трябва едно споразумение за честни избори да се подписва в Министерството на извънредните ситуации? Нима положението с честността на предстоящите избори е тъй катастрофално?“ – цитира изданието думи на Прохоров.

Шефът на щаба на Владимир Жириновски – лидер на либералдемократите, нарече проекта за обществен договор „непотребна хартийка“, целяща да бъде отслабена опозицията. Според Зюганов и Прохоров, ако изобщо се подписва такъв договор, това трябва да стане в Кремъл с участието на Владимир Путин. Представителят на Путин Станислав Говорухин, „възмутен от кандидатския демарш“, напусна проявата, информира „Комерсант“.

Общественият договор е необходим на властта, за да подпише опозицията текста на документ, съдържащ „антиоранжеви“ формулировки. И по този начин да изгуби част от своите симпатизанти. В противен случай властта пак няма да е на загуба – ще заяви, че опозицията не е конструктивна, коментира в „Независимая газета“ политологът Алексей Макаркин.

Всекидневниците коментират постъпката на Максим Мишченко – лидер на прокремълското младежко движение „Млада Русия“. Той подаде вчера в московското кметство заявка за следизборен митинг на 5 март на Лубянския площад и мина през задния вход, за да изпревари хора с подобни заявки от опозицията, напомнят изданията.

„Според закона при съгласуване на масови прояви в Москва имат предимство лицата и организациите, подали заявка първи. За да бъдат първи, хората се бяха наредили на опашка от вечерта на предния ден и дежуриха цяла нощ“, пише „Новие известия“.

Политическите дебати между опозицията и прокремълската младеж бързо прераснаха в ругатни и дребни спречквания. Към три през нощта пред кметството бе извикана полицията, разказва „Комерсант“.

Различни прокремълски младежки движения са подали за 5 март заявки за „всички основни площади в Москва“. Пресслужбата на едно от тях – „Нашите“, е заявила пред вестника, че е готова на 5 март да изведе на улицата „десетки хиляди души“. Кметът Сергей Собянин разпореди служебно разследване на инцидента, добавя „Комерсант“.

„Важното е да не допуснем опозиционерите до Кремъл, защото е символично място и дава отлична телевизионна картинка“, обяснява за „РБК дейли“ неназован политтехнолог, работещ за сегашните власти в Русия. „По сходни причини в Ню Йорк активистите на „Окупирай Уолстрийт” не бяха допускани в Сентръл парк“, добавя той.

Владимир Путин ще спечели президентските избори още в първия тур, сочат данни от последната анкета на центъра ВЦИОМ, цитирани в „Российская газета“.

Ако изборите бяха тази неделя, за днешния премиер щяха да гласуват 58,6 на сто от избирателите, за комунистическия лидер Зюганов – 14,8 на сто, за либералдемократа Жириновски – 9,4 процента, за милиардера Прохоров – 8,7 процента, за водача на „Справедлива Русия“ Миронов – 7,7 на сто, показва допитването.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.