Симеон Радев е бъдещ писател. Остави ни десетки ръкописи

Симеон Радев е бъдещ писател. Късмет е, че синът му Траян Радев почина в апартамент собственост на Държавните архиви. И Архивите прибраха архивите му по най-удобния начин.

Чудовищно количество: 54 кашона и куфари с ръкописи и документи и 36 кашона и куфари с книги. Синът минаваше за демона на бащиното си наследство сред издателите. Но трябва да му се признае грижовността.

Един ден ще четем Симеон Радев за Левски, за Вазов, за Освобождението, за Никола Пиколо, за Стефан Богориди, за дипломатическата история, за Македонските борби…

Тук са материалите по доработката на „Строителите на съвременна България”, обявени от сина за Четвърти том, оригинални документи на Стефан Стамболов, Петко Каравелов, Екзарх Йосиф I и т.н…

От тези материали идва „История и личности” на Симеон Радев, която излиза за първи път и е уникално за нашата литература четиво (изд. „Синева”).

През 1941 той написва портретите на 10 европейски политици с увод и заключение, книгата остава в ръкопис: Лойд Джордж, Джозеф, Остин и Невил Чембърлейн, Пол Думер, Аристид Бриан, Едуард Ерио, Жозеф Кайо, Франческо Нити, Густав Щреземан. Съставителят Цочо Билярски допълнил съчинението с 224 писма и други документи, повечето виждат бял свят едва сега.

Четивото е уникално по няколко белега. Вижте имената и вижте годината. Мъжете са от двете страни на фронтовата линия. Радев пише есетата си за тях с преклонение и патос – заради патриотизма им, заради европеизма им и за политическия им талант.

Ще речете: Кой си спомня за един Нити? – но си заслужава спомнянето. И още. Дипломатът Радев спестил примерно на един Лойд Джордж прегрешенията към България, за които не го жали в приложените тук писма. И показва какво не е провинциализъм.

Днес тези есета са невъзможни. Няма ги и авторитетите, но и авторитетността. Авторитетът е отношение. То се възпитава. Авторитети няма, защото земното население не ги иска. То иска друг типаж идоли.

Колкото за авторитетите, земното население ще ги поиска и те ще се върнат като чудовища, според законите на историята.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.