50 000 души на фестивал на извънземните в Розуел

Изложение на самолети и хеликоптери, концерт на Алън Парсънс проджект и състезание по преследване на марсианци са част от програмата

Фестивалът по случай 60-тата годишнина от падането на летящата чиния в Розуел ще привлече 50 000 души. Очаква се в града да пристигнат както вярващи в извънземни, така и много скептици. Снимка: roswellufofestival.com

Грандиозен фестивал на извънземните ще отбележи 60-тата годишнина от прочутия “инцидент в Розуел” от 1947 година, за който се твърди, че катастрофирала летяща чиния с извънземни паднала недалеч от града (виж историята по-долу). Управата на града в Ню Мексико (САЩ) очаква за събитието от 5 до 8 юли да пристигнат 50 000 души. Те ще слушат лекции, ще разменят и купуват книги, ще правят опознавателни обиколки, ще се забавляват и може би ще бъдат отвлечени от извънземни.

“Разкрийте мистерията и помогнете да открием истината на удивителния Фестивал на НЛО в Розуел,” се казва в официалната покана за събитието. “Розуел кани НЛО-ентусиасти и скептици да се присъединят към тържествата на един от най-спорните инциденти в историята.”

Кметът на града Сам Лагрон и организационният комитет са подготвили десетки прояви. Основна част от програмата са лекциите на видни учени, които ще продължат три дни в розуелския Международен музей на НЛО и в центъра на изкуствата. По-интересните заглавия от представените доклади са “Тайната на Розуел и смъртта на Мерилин Монро”, “НЛО, почивай в мир – защо ерата на НЛО приключи и започна нова”, “Мистериозната смърт на уфолозите и потулването на информацията за НЛО от правителствата на САЩ и на Великобритания”. Ще бъдат предоставени данни за извънземни и летящи чинии от последните 30 години от цял свят, като специален акцент е поставен върху информацията, която се очаква от Франция, Турция и Великобритания. Особено внимание заслужават лекциите “Крадците на трупове в пустинята: ужасната истина за инцидента в Розуел” и “Защо американското правителство трябва и ще каже на американските хора истината за НЛО”.

Парадът на извънземните е едно от най-значимите събития на фестивала. Той се провежда на тъмно, за да се виждат по-добре летящите чинии. Снимка: roswellufofestival.com

На 7 юли ще се проведе едно от най-значимите събития на фестивала – парадът на извънземните. Той ще премине по централната улица на Розуел и отличеният като най-добър извънземен ще вземе награда от 250 долара. Както всяка година, парадът ще започне по тъмно, а уличното осветление ще бъде изгасено, за да се виждат по-добре чуждоземците и техните летящи чинии. Въпреки че парадът няма специална тема, участниците са призовани да бъдат извънземни, придвижващи се на групи или единично, с коли, велосипеди или други непознати на земята средства. Те трябва да спазват списък с правила които постановяват, че “никой няма право да отлита от парада или да го напуска по друг начин, докато не измине целия му маршрут” или “заради сигурността на децата участниците нямат право да хвърлят нищо на зрителите, а бонбони и малки подаръци може да дават само на ръка.”

В програмата има десетки събития за развлечение на посетителите. “Въздушното шоу Розуел 2007” включва демонстрация на авиаторски умения и предоставя възможност за едночасов приключенски полет над района. Ще има и изложение на самолети War bird, военни самолети, хеликоптери Black hawk. По време на фестивала посетителите ще могат да посетят огромен лунапарк, както и концерти на десетки групи. Сред тях е и Alan Parsons Live Project със зрелищно лазерно шоу.

За семействата на фестивала са предвидени групови прояви като състезания по фрисби, турнир по футбол по тройки, танц с пяна, народна топка за възрастни извънземни и “кален” волейбол. Желаещите могат да се състезават и по аутопсия на извънземни и по голф за извънземни, а ако се разгорещят много, могат да разчитат на шофьорите на камиони, които ще ги разхлаждат с водни струи.

Домакините очакват в Розуел да пристигнат най-добрите скейтъри и велосипедисти БМХ, които всеки ден ще изнасят представления в местния Wool Bowl Complex.

В планетариума на Розуел децата ще гледат филма “Приключенията на котарака Лари в космоса”, а възрастните ще видят доказателства за съществуването на извънземните от древността до Ренесанса. Снимка: roswellufofestival.com

Планетариумът в Розуел също предлага богата програма. Децата могат да гледат “Приключенията на котарака Лари в космоса”, който описва как Лари пътува от земята до луната и се учи да живее там. За възрастните е шоуто “Извънземните: къде са те?”, което ще покаже как учените търсят извънземни, какви методи използват, какво намират и как зрителите могат да помогнат в търсенето им. Филмът “Древните НЛО” ще представи древни рисунки на летящи чинии и исторически обекти от ранните цивилизации до Ренесанса.

За любителите на високите скорости е предвиден мотосъбор и фестивал на фолксвагените-костенурки. 13-тото състезание по преследване на извънземни пък включва две дисциплини – пет километра тичане и три километра ходене и 10 км тичане и 10 км ходене. Награди има за най-добре костюмирания участник, както и за най-бързо изминалите дистанцията. На 7 и 8 юли Малкият театър на Розуел ще представи постановката “Рандеву над Розуел.”

Състезанието по преследване на извънземни включва две дисциплини и предвижда награда както за най-бързия, така и за най-красивия извънземен. Снимка: roswellufofestival.com

Основните спонсори на фестивала са 20th Century Fox Home Entertainment, производителят на сосовете Табаско и кабелният и интернет-провайдър Cable ONE. Сред спонсорите са и всекидневникът Roswell Daily Record, който пръв публикува през 1947 година новината за разбитата летяща чиния, Макдоналдс и компанията за самолети Чесна.

60-ят фестивал на извънземните в Розуел ще отбележи инцидента от нощта на 4 юли 1947 година, когато мистериозен обект се разбил в ранчо на 30 мили северно от града. Няколко дни преди това местни жители съобщили, че са видели НЛО. На 4 юли собственикът на ранчото Уилям „Мак“ Брейзъл открил разбила се в имота му летяща чиния. До нея лежали телата на четирима от пътниците, трима от които мъртви – ниски, със сива кожа, големи глави и огромни черни очи.

Няколко дни по-късно Брейзъл информирал за находката местния шериф, който се обадил в близката военна база. На 8 юли оттам направили изявление, че са открили катастрофирала “летяща чиния” и че “спекулациите за летящи чинии се оказаха истина”. Новината била публикувана на първа страница на всекидневника Roswell Daily Record. След това обаче от военновъздушните сили променили становището си и казали, че обектът бил метерологичен балон, пуснат от армията, а телата – тестови кукли. Хората били заплашени да мълчат за случилото се. Мълчанието продължило повече от 40 години. През 1995 година обаче анонимен офицер показал филм, който бил заснел през 1947. Кадрите били запечатали аутопсията на един от извънземните. След появата на филма историята от Розуел отново се превърнала в сензация.

За да се възползва в пълна степен от “извънземната си популярност” градската управа на Розуел предвижда да изгради огромен развлекателен НЛО-комплекс. В него ще има увеселителен космически кораб, който ще симулира отвличане от извънземни, и десетки други атракции, свързани с извънземния живот. Очакванията са той да привлече много туристи, както се случи след създаването на Международния музей на НЛО през 1991 година и на Изследователския център за НЛО през 1992 година.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.