Милиарди се крадат в провалената държава Сомалия

Ройтерс

Сомалийски ислямисти. Снимка: панафрикан

Животът станал по-лесен за търговеца Сиад Хюсеин, след като сомалийските ислямистки бунтовници се изтеглят от столицата. Той вече не трябва да плаща джихадистка такса, нито пък трябва да гледа как снаряди избиват клиентите му.

Малка благодат, каза Хюсеин на оживения пазар „Бакара“ в столицата Могадишу, която е под контрола на правителството, откакто групировката Аш Шабаб изтегли бойците си от града през август под натиска на африканските войници, слагайки край на почти ежедневния артилерийски обстрел.

Но последните успехи в сферата на сигурността в сомалийската столица, където от взривените къщи пълзят лози и под някога величествените колониални фасади стоят жертвите на глада, не бяха съпътствани и от политически напредък – главоболие за чуждите сили и регионалните съюзници.

По-рано този месец при посещението си в крайбрежния град британският външен министър Уилям Хейг описа Сомалия като „най-провалената държава в света“, привличайки вниманието преди утрешната конференция в Лондон за справяне с дългогодишния хаос в Сомалия.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще участват в срещата в британската столица, за която Великобритания се надява, че ще привлече вниманието и ще координира по-добре реакцията на международната общност по отношение на Сомалия.

Една от причините за липсата на политически прогрес е, че войната и нестабилността носят ползи. Сомалийските властимащи, пиратските главатари и бизнес магнатите не са склонни да се откажат от статуквото.

Дипломати казват, че много от играчите в сомалийския хаос смятат, че проваляйки реформите, могат да продължават да си поделят плячката от войната.

Разговорите за мир и реформи нарушават спокойствието на подкупните политици, на търговците, внасящи нелегално оръжия и контрабандни стоки, на бунтовниците, сключващи сделки с пиратите, и на доставчиците на хуманитарна помощ, които ще понесат загуби.

Възмущението на Хюсеин сега се излива върху прогнилата политическа система на Сомалия, където корупцията се е загнездила дълбоко и егоистичните интереси на властимащите доста често вземат превес над националните.

„Пари, които отиват в джобовете на лидерите, не са пари за Сомалия“, каза Хюсеин, който продава сладкиши и сапун в лабиринта от претъпкани с хора алеи на пазара „Бакара“. „Не знам защо светът си затваря очите пред ставащото тук.“

Трудно е да се изчисли колко точно пари са откраднати или предадени директно на политици. За някои арабски страни се знае, че вкарват в Сомалия пълни с пари куфарчета, казват дипломатически източници, затова е трудно да се проследят парите.

Сомалийското правителство изтъква създаването на нова антикорупционна комисия като доказателство, че се бори срещу ендемичната подкупност, заради която през последните пет години страната неизменно е определяна като най-корумпираната в света от „Трансперънси интернешънъл“.

„Обикновените сомалийци смятат правителството за толкова корумпирано, че то няма никаква легитимност“, каза Джей Питър Фам от американския аналитичен център „Атлантически съвет“.

„Но това ще са хората, към които международната общност „ще поеме ангажимент“ – същите онези министри и парламентаристи, за които държавите дарители знаят, че са откраднали по-голямата част от предоставената им през последните години двустранна помощ.“

ЗАПЛАХА ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Вследствие на хаоса в Сомалия пиратството около бреговете й процъфтява като международен престъпен бизнес, който според фондацията „Уан Ърт“ струва на света 7 милиарда долара годишно. Пиратските банди, техните инвеститори и финансисти са натрупали печалби в размер на поне 155 милиона долара от откупи през 2011 г.

Макар че патрулиращите оборудвани с високотехнологични оръжия бойни кораби и частната въоръжена охрана намалиха броя на атаките, липсата на ефективно правителство и алтернативни начини за прехрана означава, че пиратството все още разполага с постоянен приток от нови попълнения.

Откакто през 1991 г. военните главатари свалиха от власт диктатора Сиад Баре, потапяйки тази страна от Африканския рог в гражданска война, Западът е съсредоточил усилията си в създаването на силна централна власт. Това е удобно за западните демокрации, казват анализатори, но то противоречи на клановата обществена структура на Сомалия.

Великобритания казва, че политическият процес трябва да е по-широкообхватен и по-представителен, за да успее. Лондон също така иска да направи по-трудно за бунтовниците да действат под прикритието на сомалийския хаос.

Сред чуждестранните бойци на Аш Шабаб има и британски граждани, а това представлява сериозна заплаха за британската сигурност – тревожна реалност с оглед на предстоящите олимпийски игри в Лондон това лято. „Нашият ангажимент в Сомалия не е някаква прищявка, а е необходимост“, заяви Хейг по-рано този месец пред аудиторията в британския аналитичен център „Чатъм хаус“.

Изтеглянето на Аш Шабаб от Могадишу и паралелно извършените офанзиви на кенийските и етиопските войски в южната част на страната, както и плановете за нова конституция и свикване на избори през август, дават възможност да се преодолее кризата, заяви Хейг.

Все пак бунтовниците все още имат потенциал – факт, който беше потвърден този месец от официалното им присъединяване към Ал Каида. „Никой не ги отписва“, каза Брус Хофман от американския университет Джорджтаун.

ПОВЕЧЕ НАКАЗАНИЯ, ПО-МАЛКО НАГРАДИ?

Съветът за сигурност на ООН се очаква да приеме резолюция за увеличаване на мироопазващата мисия на Африканския съюз, АМИСОМ, която е в Сомалия от 2007 г. Увеличаването броя на войниците до 18 000 души би позволило на кенийските сили в Сомалия да преминат под командването на АМИСОМ и мироопазващите сили ще могат да започнат да действат далеч от Могадишу за първи път.

Макар че сред страните от региона и западните дипломати има широк консенсус за увеличаване на силите на АМИСОМ, остава въпросът кой ще плати сметката. Великобритания иска споразумение за постоянно финансиране на АМИСОМ. Европейският съюз, който плаща заплатите на войниците от АМИСОМ и вече е похарчил 307 милиона евро за силите, иска гаранции от сомалийското правителство, преди да предложи повече.

„От политическия апарат трябва да докажат, че са искрени и сериозни, когато говорят за мир, за край на прехода“, каза дипломат от ЕС за Ройтерс, допълвайки, че част от финансовия товар ще трябва да бъде снет от Съюза.
Великобритания признава, че е постигнат скромен политически напредък от поредицата подкрепяни от Запада правителства след 2004 г.

Бъдещата сомалийска политическа структура до голяма степен остава неясна. Великобритания и други страни заявиха ясно, че сегашните преходни институции трябва да си отидат.

„Ние приветстваме Лондонската конференция“, каза за Ройтерс говорителят на сомалийското правителство Абдирахман Осман. „Но на нас ни е необходима помощ по отношение на ресурсите. Трябва да се свърши огромна работа, а времето е малко“.

В западните посолства нараства разочарованието от неуспеха на сомалийските политически лидери да вървят в крак с трудно извоюваните успехи в сферата на сигурността. Неофициално все повече се говори за наказания за умишленото възпрепятстване на политическия процес, вероятно чрез санкции като забрани за пътуване и замразяване на авоари.

Водата се мъти и от нарастващото политическо влияние в Сомалия на Турция и страните от Залива, включително Обединените арабски емирства и Катар.
„За Сомалия държавите от Залива вероятно значат лесни пари без много възражения“, каза западен дипломат в Найроби.

Очакванията за постигане на промени на конференцията в Лондон са малки.
„Великобритания разиграва добър политически театър. Играят за равен резултат, за да избегнат неловкото положение“, каза дипломатически наблюдател.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.