Владивосток не иска Путин въпреки милиардите от Кремъл

Франс прес

Денят на гнева събра хиляди демонстранти във Владивосток. Снимка: восток-медиа

Избирателите от град Владивосток на тихоокеанското крайбрежие нямат особено желание да гласуват за Владимир Путин в президентските избори на 4 март. Там, в другия край на страната, те се чувстват изоставени от Москва независимо от милиардите, инвестирани наскоро за фараонски проекти в региона.

„Тукашните хора никога не са разчитали на федералното правителство (в Москва), а само на себе си“, обяснява Валерия Лойко, служителка в регионалния клон на левоцентристката опозиционна партия „Справедлива Русия“, твърде критична към днешния премиер – силния човек в страната.

„Нищо не се мени в Русия. Тук сме далеч от Москва“, подхваща трийсетгодишният Родион Дмитриев, мениджър. Той също няма да гласува за Путин, който разчита да се върне в Кремъл след два мандата, продължили от 2000 до 2008 г.

Държавата обаче е изразходвала над 15 милиарда евро за подготвителни дейности в навечерието на септемврийската годишна среща на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Форумът ще събере тук лидерите на 21 държави, сред които САЩ, Китай и Япония.

В разгара на строителството градът е на път да се сдобие с два гигантски висящи моста и заприличва на Сан Франциско със своите хълмове и стръмни улици. Край тях обаче се редят овехтели сгради от съветската епоха.
Единият мост се планира да свърже бивше местно военно градче с остров Руски, където ще се състои срещата на АТИС.

Предвидено е също изграждането на ново летище, автомагистрала и пречиствателни станции. От многото новооткрити работни места обаче се възползват най-вече узбекистански и таджикистански имигранти, работещи срещу ниско заплащане по строежите, оплакват се местни граждани.

Партията на Путин „Единна Русия“, спечелила на изборите през декември абсолютно мнозинство в Държавната дума (долната камара на парламента), получи във Владивосток и региона доста по-малко гласове от средния резултат за страната, който бе 49,32 на сто.

На изборите, опетнени с фалшификации според наблюдатели и руската опозиция, партията на бившия агент на КГБ събра едва малко над 20 процента в 4 от петте района на Владивосток и зае второ, дори трето място след комунистите и левоцентристката „Справедлива Русия“. „Почти никой от познатите ми не е гласувал за „Единна Русия“ на парламентарните избори“, отбелязва Валерия Лойко.

Според Константин Межонов, регионалния лидер на „Справедлива Русия“, Путин е непопулярен във Владивосток заради „обещанията, неизпълнени вече 10 години“ – тук спадат например цените на комуналните услуги и общото поскъпване в региона, където повечето стоки са от внос.

Мнението му споделя и пенсионерът Николай, който отказва да спомене фамилното си име и твърди, че макар и член на „Единна Русия“, ще гласува за Генадий Зюганов – кандидата на комунистите. „Уморени сме от Путин след всичките тези години“, казва Андрей Лукянов, барман, 42-годишен.

Въпреки нарастващото недоволство мнозина местни хора са убедени, че Владимир Путин ще спечели президентските избори – например Анатолий Яковлев, 64-годишен учител, гласувал за него през 2000 и 2004 г.

Според него обаче Путин си е изживял времето и би трябвало да се оттегли. На 4 март учителят смята вече да не гласува за Путин, а за друг кандидат – милиардера Михаил Прохоров, който засега се очаква да събере между 2 и 3 процента от гласовете.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.