Тайните заговори на Иран – разкрития в Баку

Асошиейтед прес

Едно по едно, оръжията за убийците, направлявани от Иран (според твърденията на Азербайджан), били внесени контрабандно в държавата, разположена на Каспийско море. Снайперистка пушка със заглушител. Пистолети. Шестнадесет броя пластични експлозиви и детонатори.

Накрая дошло и досие със снимки, имена и педантични подробности (чак до скица на работното място) за израелските мишени в азербайджанската столица.

Според властите в Баку тайните служби на Иран са контролирали всеки етап от подготовката на планираната сензационна атака седмици преди подозираната тайна война между Ерусалим и Техеран да избухне в съседката на Азербайджан – Грузия и в мегаполисите Делхи и Банкок.

Тайната война набира сила с нарастватването на опасенията от предполагаемата ядрена оръжейна програма на Иран с оръжия. Иран отхвърля обвиненията на Запада, че иска да се сдобие с ядрени оръжия, настоявайки, че ядрената му програма е единствено за мирни цели като производство на електроенергия.

Предполагаемият осуетен заговор за атентат в Баку през януари, разкрит в интервюта и полицейски доклади, до голяма степен беше засенчен от арестите след атаките в Индия и Тайланд, тълкувани като иранско отмъщение за убийствата на поне петима ирански учени през последните две години, свързани по някакъв начин с ядрената програма на Техеран.

Но твърденията на Баку дават по-широка представа за предполагаемите нелегални операции на Иран и как са били планирани съобразно различните локации. „Антиизраелските атаки, осъществени в другите страни, и тази, която беше осуетена в Баку, несъмнено са взаимно свързани“, каза Арастун Оруджлу, ръководител на независимия мозъчен тръст „Изток-Запад“ в Баку.

„Иран се опитва да провокира Израел. Иран се нуждае от външен фактор, за да мобилизира и обедини обществото, но осъзнава, че ще загуби една голяма война. Затова се опитва да провокира Израел и да го въвлече в конфронтация от по-малък мащаб“, смята той.

В Банкок тримата арестувани заподозрени иранци се възползвали от приятелски настроената към чужденците тайландска култура, за да се забавляват с момичета в бар, докато в същото време доставили арсенал от взривни устройства, предназначени според полицията за израелски мишени като посолството на Еврейската държава.

В Делхи съпругата на дипломат и още трима души бяха ранени от атентатори с магнитни бомби – същата тактика, използвана миналия месец за убийството на високопоставен ядрен учен в Техеран, за което Техеран твърди, че е било организирано от Израел. В същия ден на взрива в Делхи подобна „залепяща се бомба“ беше намерена на колата на шофьор от израелското посолство в грузинската столица Тбилиси.

Разкритията на Баку предлагат различен сценарий: подозира се, че местни наемници са били наети от известен гангстер с предполагаеми връзки с иранските тайни служби.

„Всеки от предполагаемите заговори има собствен почерк. Всички обаче изглеждат малко аматьорски, сякаш Иран изпробва различни тактики, за да види коя ще ще сработи“, заяви експертът по сигурността от дубайския Институт за военни анализи за Близкия изток и Залива Тиодор Карасик, който е участвал в мисия за установяване на фактите в Баку след арестите през януари в азербайджанската столица.

Но променливата тактика остава трудна за обяснение, признават експерти по сигурността. Някои предполагат, че е индикация за усъвършенстване и предварителна подготовка, за да се адаптират плановете съобразно местните условия и възможности. Също толкова често се астъпва обратното мнение: че става дума за подход на налучкване, издаващ паника и хаос, тъй като международните санкции и покушенията вътре в Иран разклащат иранското ръководство.

Иран отрича всякакви връзки с нападенията извън границите му, но обвинява Израел, че стои зад убийствата на ирански учени, както и зад други нелегални актове като компютърния вирус, която атакува иранските съоръжения за обогатяване на уран.

„Няма как другояче да се тълкува иранското войнствено поведение на насилие, влизащо в разрез с всякаква оперативна и дипломатическа логика, освен като признак, че лидерите в Техеран действат не с разум, а от страх“, написа Йоав Лимор, виден военен кореспондент на израелската национална телевизия.
Случаят в Баку обединява и двата елемента: намек за някакво методично планиране, но и опасно разчитане на местния подземен свят в този град с история на вражда между Иран и Израел.

Бившата съветска република, богата на петрол от Каспийско море и приятелски настроена към Запада, опира до западната граница на Иран и има дълбоки връзки с Ислямската република чрез етническата общност на иранските азери – една от най-големите в страната, един от чиито представители е върховният лидер аятолах Али Хаменей. Политиката на Баку на откритост към света е част от международна пиар кампания, с която страната се опитва да спечели домакинството на Олимпийските игри през 2020 г.

През 2007 г. Азербайджан осъди 15 души във връзка с предполагаема шпионска мрежа, свързана с Иран, обвинени, че са предавали разузнавателна информация за западни и изралески дейности. Следващата година азербайджански представители заявиха, че са осуетили опит за взривяване на коли бомби в близост до израелското посолство в отговор на убийството в Сирия на висш командир от подкрепяната от Иран въоръжена групировка Хизбула. Двама ливанци в Баку бяха осъдени по-късно за опета за атентат.

Сега, когато ядрената конфронтация със Запада се задълбочава, Иран вижда в границата с Азербайджан слабо място. По-рано този месец иранското външно министерство обвини Азербайджан, че позволява на израелската разузнавателна служба Мосад да действа на негова територия и че осигурява коридор на „терористи“, за да убиват представители на иранската научна общност.

Говорителят на азербайджанското външно министерство Елман Абдулаев отхвърли твърденията на Иран като „клеветнически лъжи“, целящи да отклонят вниманието от предполагаемия заговор за убийство, разкрит миналия месец.
Представители на азарбайджанското министерство на националната сигурност твърдят, че оръжията и експлозивите са били внесени нелегално в страната на части, започвайки през октомври. Арсеналът включвал три пистолета и военна снайперска пушка със заглушител.

Предполагаемият главатар на групата бил местен бандит – Балагардаш Дадашев, в чието досие имало отвличания и грабежи. Азербайджанските власти смятат, че Дадашев в даден момент е разширил бизнеса си, влизайки е ирански агенти, вероятно свързани с могъщия Корпус на гвардейците на ислямската революция – главния защитник на управляващата система в Иран. После от убежище в Иран Дадашев се свързал с две личности от азербайджанския подземен свят, за да извършат убийствата на израелските граждани.

Според полицията той първо разговарял със зет си Расим Алиев, който отначало отказал. После обаче той и негов съсед от Баку се върнали с искане за 200 000 долара. Дадашев направил контрапредложение за 150 000 долара и дал на Алиев 9300 долара в аванс, както и план на еврейско училище в Баку и снимки на двама израелски учители в него. Дадашев им казал, че могат да нападнат когото и да е от двамата по свой избор.

Съседът на Алиев, Али Гусеинов, използвал част от парите, за да купи кола на старо. После поискал снайперистка пушка, след като видял охранителните камери на училището, което обслужва малката еврейска общност в Азербайджан. В арсенала на заговорниците имало също пистолети, експлозиви и детонатори.

Заговорът би осуетен при серия обиски и арести, за които беше съобщено на 19 януари. Смятало се, че Дадашев е в Иран, извън обсега на властите в Баку. Според самопризнание на Алиев, излъчено по азербайджанската национална телевизия, Дадашев му казал, че това е отмъщение за израелските убийства в Иран. Според някои израелски информации, които не са официално потвърдени, посланикът на страната също е бил мишена.

Представители на израелските сили за сигурност отказват да разкрият повече подробности за тяхното разследване или координацията с властите в Баку. Миналата седмица обаче израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече разкрития заговор в Азербайджан част от усилията на Израел да работи съвместно със силите за сигурност по целия свят.

„През последните месеци станахме свидетели на няколко опита за нападение срещу израелски граждани в няколко страни, включително в Азербайджан, Тайланд и другаде. При всеки отделен случай ние успяхме да осуетим атаките в сътрудничество с местните власти“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.