Пападимос – банкерът, който засрами политиците

Веднага след като прие най-малко желаната работа в Гърция преди повече от три месеца, Лукас Пападимос многозначително отбеляза, че не е политик. Но екс-банкерът, посочен за временен премиер с Херкулесова задача да предотврати банкрута и да задържи Гърция в групата държави, използващи общата европейска валута, в която именно той помогна на страната да влезе през 2001 г., разви умение да слага в малкия си джоб пословично капризните политически лидери в страната.

Оттогава, като поддържа една необичайна правителствена коалиция, 64-годишният Пападимос успя в спечелването на две-трети от депутатите в гръцкия парламент за налагането на изключително непопулярни мерки, спечелвайки един от най-важните вотове в модерната история на страната на 13 февруари.

В ранните часове на вторник той изпълни основната мисия на своя кратък временен мандат – да осигури 130 милиарда евро в спасителни заеми от проявяващите неохота европейски партньори и Международния валутен фонд и отписване на 107 милиарда евро от стойността на гръцките облигации, които са притежание на частни кредитори. Това ще помогне страната да избегне възможен катастрофален фалит заради плащанията по облигациите през следващия месец.

“Не е преувеличение да се каже, че днес е исторически ден за гръцката икономика”, каза Пападимос след сключването на споразумението рано във вторник сутринта. Провалът в осигуряването на спасителния план би бил катастрофа с предупреждението на Пападимос за възможен “неконтролируем икономически хаос и социални бунтове”. Гърция щеше да фалира заради своите дългове през следващия месец и вероятно щеше да бъде принудена да се върне към сериозно обезценена форма на предишната си валута – драхмата.

Сделката все пак си има цена. Страната се съгласи да промени конституцията и да даде приоритет на обслужването на плащанията по дълга, които ще бъдат превеждани директно на всеки четири месеца в специална сметка. Гръцкият парламент прие серия от строги мерки и лидерите на политическите партии в страната дадоха гаранции, че ще продължат прилагането на съкращенията, ако дойдат на власт.

Според условията на своя мандат Пападимос може скоро да се оттегли предвид парламентарните избори, които бяха определени за този месец и преместени за края на април заради отлагането на кредитното споразумение.

Икономистът с диплома от Масачузетския технологичен институт е в особена позиция. В момента той е по-популярен от избраните политици, които гърците обвиняват в поддържането на раздут, неефективен, скъп и корумпиран публичен сектор, който партиите изградиха през последните четири десетилетия.  Критиците на Пападимос в Атина го виждат като вестоносец на кредиторите на страната.

Пападимос вижда също така как популярността му намалява, докато Гърция навлиза в пета година на дълбока рецесия с един милион, или повече от една пета от работната сила, безработни.  Социологическо проучване за частната телевизия Скай и в.  “Катимерини” показва, че хората с позитивно мнение за Пападимос са намалели от 55 до 46 процента през последните три месеца, а тези с негативно са се увеличили от 18 на 48 процента.

Изборът на Пападимос за премиер през ноември стана след 10 дни на политически хаос заради изненадващото съобщение на неговия предшественик – социалиста Георгиос Папандреу, че иска да подложи на референдум сделката с ЕС. Опасенията, че допитването може да “потопи” споразумението, създаде хаос на международните пазари, разгневи европейските лидери и предизвика бунт сред депутатите на Папандреу, което доведе до неговото оттегляне.

Временната коалиция, водена от Пападимос, е исторически “брак” между социалистите и консервативната партия Нова Демокрация – заклети политически врагове, управлявали Гърция последователно през последните 37 години на демократично управление след падането на военната диктатура, властвала в периода 1967 – 1974 г.

Представители на някои от останалите 16 държави, които използват еврото, в частни разговори изразяват разочарованието си от постигнатото от Пападимос, правейки неблагоприятно сравнение с италианския премиер Марио Монти – бивш европейски комисар, който пое властта в Италия по същото време след период на политически проблеми в страната.

Двете държави се борят с рецесия макар и в различна степен.  Брутният вътрешен продукт на Италия от 1,91 трилиона евро се е свил с 0,5 процента през последните три месеца на миналата година в сравнение със същия период през 2010 г. В същия период гръцката икономика, чийто БВП възлиза на 225 милиарда евро, е отбелязала спад от 7 процента.

Монти положи усилия за отслабване на натиска на пазарите върху Италия с бързо прокарване на реформи през парламента и създаване на добро име на държавата след нелепото поведение на неговия предшественик Силвио Берлускони.

Но за разлика от Пападимос, Монти можеше да посочи външни експерти – банкери, дипломати и бизнесмени, а не политици в своя 18-членен кабинет. Това е разлика, отбелязана в Брюксел.  45-членното правителство на Пападимос е съставено от министри, останали от предишното социалистическо правителство, които са прекалено заети с въпроса за лидерството в партията си или със заяждане с консерваторите, отколкото с това да си вършат работата.

Асошиейтед прес

Лукас Пападимос. Снимка: от тв екрана

По време на безредиците в нощта, когато парламентът одобри новите строги мерки, полицията беше неспособна да спре вандалите от подпалване, трошене и ограбване на повече от 100 сгради в Атина. Нелегалната имиграция остава неконтролируема, а престъпността висока.

“Правителството на Пападимос не е експертен екип”, каза говорителят на европейски комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен Амадеу Алтафаж на журналист, обвинил ЕС с налагането на технократски режим в Гърция. “Приканвам Ви да се вгледате внимателно в състава на правителството”.

Роден в Атина през октомври 1947 г. в разгара на Гражданската война, първоначално Пападимос учи физика преди да започне да следва инженерство и икономика в Масачузетския технологичен институт. Негов ръководител на дисертация и ментор е покойният Франко Модиляни, получил Нобелова награда за икономика през 1985 г. за негови изследвания за спестяванията на домакинствата и динамиката на финансовите пазари.

Пападимос преподава в Колумбийския университет от 1975 до 1984 г. като лектор, асистент и асоцииран професор преди да се върне в Гърция и да стане главен икономист в централната банка от 1985 до 1993 г. Той е вкусил и от централното банкиране като старши икономист във Федералния резерв на САЩ в Бостън през 1980 г.

През 1993 г. новоизбраното социалистическото правителство посочва Пападимос за подуправител на централната банка (Bank of Greece). Той се издига начело на институцията година по-късно след като помага за предотвратяването на спекулативна атака срещу драхмата.

Като управител от 1994 г. до 2002 г. контролира режима на сваляне на лихвените проценти и увеличаване на независимостта от правителствена намеса, което беше от изключително значение за това Гърция да си осигури членство в еврозоната. Постигнатото на тази позиция му помага да стане заместник президент на Европейската централна банка през 2002 г, където остана до 2010 г. Пападимос работеше без заплащане като съветник на Папандреу.

В първата си реч след посочването му за премиер Пападимос каза как би искал да бъде запомнен неговият престой във властта: “Надявам се, че това правителство няма да е интервал, а по-скоро мост, който ще облекчи преминаването на страната към фискален баланс и стабилно развитие”.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.