Моралът на жълтурчетата

Румен Белчев

Каква е разликата между издател и журналист?

Издателят  е човекът с парите – той налива някакви мангизи в газетата си и очаква да си ги върне с поне мъничко отгоре.

Журналистът е човекът, който според някои би трябвало да бъде глас и съвест на епохата, но при така стеклите се обстоятелства в последно време се е превърнал в придатък към издателя – каквото му рекат, това пише. Каквото му кажат – това снима.

Може би затова през миналата седмица газетите се изпълниха със снимки на трупове – когато свършат нашите жертви на бедствия, на помощ идват интернетаджийски – трупове по света дал Господ!

Защо ви занимаваме с тия волни разсъждения в това почти пролетно време? Ами – защото миналата седмица се пръкна на бял свят новият съюз на издателите на вестници (или както там се нарича), противопоставил се на стария съюз на издателите на вестници с гордото намерение да не приема в стройните си редици никакви жълти издания.

След тази тържествена декларация с треперещи ръце разгръщаме нежълтия „ТЕЛЕГРАФ“, за да прочетем, че „Харалампи трепе Харалампи на Св. Харалампий“. Още по-нежълтият „ВСЕКИ ДЕН“ забива пореден пирон в ковчега на авторитета на бившия вицепрезидент – „Синът на Ангел Марин мори лебеди“. Има си и снимка – човек (предполага се – въпросният генералски син) е гепил лебед за гръцмуля и аха – да му увие врата на бурма…

На тоя фон къде-къде по-жълто изглежда „ТРУД“ – „Къде е душата на баба ми?“ – пита измамена от СМС-гадателка невинна душа. Още по-смайваща е информацията, че „Стара Загора става Център на Вселената“. Ние си знаехме, че София е, братче, център на просветата, но – доживяхме – вече знаем и къде й е на вселената центърът, средата!
Екстравагантната идея на местен депутат е на мястото на центъра дори да се издигне монумент, пред който да се снимат туристите, които ще шурнат като река да видят новото световно чудо. Дано само не е по времето, когато неидентифицирани типове обгазяват града, че ще изтровим чужденците! Нашите вече са си свикнали – нищо им няма!

„ТЕЛЕГРАФ“ достойно защитава името си на нежълто издание, членуващо в съюз, творец на бъдещия Морален кодекс на журналистиката – „Циците на Радина и Галена най-гледани“. Сериозното издание съвсем сериозно е претарашило фейсбуци и гугъли, за да ни поднесе снимки не само на млечните жлези на красавиците, ами и на безсмислено висящите органи на знаменитостите.

Моралният кодекс си е морален кодекс – насред страницата, закривайки оная работа на гол мъжкар, се мъдри червено кръгче с цифричката „18“ – в смисъл – ние сме почтени и предупреждаваме децата да не гледат.

А съвсем по нежълт начин „ВСЕКИ ДЕН“ ни стряска с пророчеството на Ванга: „Черно море ке светне!“ Като оставим настрани традиционно неясното предсказание, газетата е успяла да се добере до изследванията на американски феномен, който „прогнозира, че България и Румъния ще бъдат залети от Черно море в близко бъдеще“.

Ние обаче сме патриоти, затова предпочитаме казаното според газетата от Петър Дънов – че „Един ден България ще граничи с Бяло море“. Което, разбира се, не е предвиждане за завладяване на Южна Тракия, напротив – „Гърция няма да я има, тя ще е потънала под вода“…

Съвсем справедливо газетата коментира, че така им се пада на гърците „заради лошите мисли и лъжовното живеене“…

Като четем газетите, самообявили се за блюстители на морала и нравствеността, току виж и ние сме го отнесли заради същото!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.