Ходорковски: Истинската промяна в Русия е неизбежна

Михаил Ходорковски*

Михаил Ходорковски в съда. Снимка: от тв екрана

Докато тази година обещава силно оспорвана битка в президентските избори във Франция и САЩ, само в Русия изходът изглежда предрешен. Но въпреки че с основание можем да се сигурни в резултата, не трябва да приемаме, че залогът е малък.

Погледнато от Запад, елегантната смяна на титлата на Владимир Путин от премиер на президент – която умело заобикаля правилото в Русия президентът да не може да заема повече от два последователни мандата – може би дава представа за обичайната практика в затворения свят на Кремълската политика.

Но това не е възглед на мнозина руснаци, обидени от самообявилата се за непоклатима президентска власт, простираща се през следващото десетилетие и отвъд. Бедни, средна класа и заможни хора изпълниха улиците, вбесени от съмненията за фалшифициране на вота и мръсните номера на изборите за Думата през декември. Това движение, подкрепяно даже от руски елити, взриви дълго поддържания мит, че хората искат да подкрепят Путин само в името на стабилността.

Путин отвърна на демонстрациите с подигравки и шовинизъм, заявявайки, че техните бели ленти му приличат на презервативите, които носят активистите в кампаниите за безопасен секс. Но и властите отговориха – тихомълком – с реформа, която разрешава на нови политически партии да се регистрират за следващите парламентарни избори, както и избори, а не назначаване на регионалните губернатори. Тези стъпки са в състояние да променят много в Русия и да бъдат катализатор, навярно неволен, за по-основни трансформации.

Те дават надежда, че семената на модерното могат да бъдат посеяни из Руската федерация, като се появят най-ярките и най-добрите кандидати за публични длъжности. Ще укрепват опозиционните фигури, способни да оспорят съществуващите властови структури, но опозицията ще трябва да се обедини в две или три нови партии с потенциала и силата да предизвикат статуквото, избягвайки кремълския капан на разделението, който осигурява управление сред безброй съперници.

Но ако това е визията за бъдещето, какви са изгледите за президентските избори следващата седмица? Надявам се, че ще има голяма избирателна активност, като моите съграждани се взрат продължително и внимателно в алтернативните четирима “кандидати”, макар че мнозина от избирателите да предпочитат да видят други имена сред тези, на които бе разрешено да се кандидатират. Последният път, когато Путин се яви на президентски избори, той удържа убедителна победа на първия тур.  Ако бъде принуден този път да отиде на балотаж, ситуацията ще бъде съвършено различна.

Вторият тур ще потвърди, че промяната, която искаме всички ние, е в ход: еволюционният, а не революционният подход може да бъде пътят напред. Ние не искаме кръвопролития по нашите улици, каквото виждаме другаде, но ние искаме нещата да бъдат други.  Това трябва да бъде ролята на нашето поколение за промяна на парадигмата в Русия – без гражданска война.

Злоупотребата с власт бе оставена прекалено дълго да процъфтява в руската политика. Трябва да модернизираме нашата икономика, да изградим истинско гражданско общество, да сложим край на нихилизма и да смажем корупцията. Трябва да направим това, за да изградим по-добър живот за нашите деца и децата на нашите деца и за да може страната, която обичаме, да благоденства и да бъде от полза за променения и променящ се свят.

Трябва само да помислим за Арабската пролет, за да разпознаем трансформациите по оста управляващи-управлявани.  Въпреки че със сигурност има много разлики между тези страни и Русия, има и някои фундаментални подобия.

От Кайро до Дамаск и от Москва до Магадан хората искат да бъдат третирани по достойнство и с уважение и Русия не прави изключение!

Арабската пролет ни показа, че никой не може да удържи мощта на съвременните технологии да информират и мобилизират.  Технологиите дадоха сила на хората.

Образованите и замогващи се средни класи в Русия ще станат мнозинство само до 10 години. Те ще продължат да настояват за своето място на масата в система на демокрация и плурализъм и няма да приемат “не” за достатъчен отговор.

Никой не очаква това да се случи за един ден. Но гласуването в неделя представлява възможност за прекратяването на монопола върху президентската власт. Не трябва да се страхуваме. Като предизвикаме втори тур, ще тласнем нашата страна по пътя на положителната промяна. Президентската власт, която преди не отговаряше пред никого, ще трябва да започне да се вслушва в хората, на които служи.

Държавата, която досега възприемаше като даденост монополитната президентска власт, ще стане по-предпазлива в упражняването й и ще възприеме по-умерено поведение. Политиците, които съберат гласовете на опозицията, могат да станат значима сила, да станат глас на мислите и възгледите, които са били пренебрегвани досега. Управляващият елит ще трябва да започне преговори с опозицията и е възможно да започне съдържателен еволюционен преход.

Това ще благоприятства и промяната в позицията на западните страни. Те ще трябва да престанат да играят по газовата свирка.  Те трябва да говорят високо и ясно в един глас за реални демократически реформи, като признаят, че единственият път за дългосрочно гарантиране на нашите взаимни интереси е правителствата да престанат да се крият зад мита на стабилността – мит, който легитимира режим, мамещ собствения си народ, който обаче започва да се пробужда.

Така че ви моля да наблюдавате с интерес резултатите от тазгодишните избори. Във Франция и САЩ президентският вот е за избор между различни политически визии и последствия. В моята страна предизборните сметки са малко по-прости: Путин да бъде избран на първия тур или на втория тур. Но да не се заблуждаваме! Връщането на “президента” Путин в Кремъл – било след манипулации на първия тур, било след принудителен втори тур – несъмнено изпраща сигнал на света, че истинската политическа промяна в Русия е неизбежна. Тя ще бъде добре дошла.

БТА

*Михаил Ходорковски е бивш президент на руската петролна компания ЮКОС. Според класацията на сп. “Форбс” през 2004 г. той е бил най-богатият човек в Русия и 16-и в света. През май 2005 г., когато президент е Владимир Путин, Ходорковски е осъден на девет години затвор по обвинение в укриване на данъци, като държавата национализира голяма част от имуществото му. Докато лежи в затвора, към Ходорковски са предявени нови обвинения за присвояване и пране на пари и през декември 2010 г. той получава нова присъда, която удължава престоя му в затвора до 2017 г. – бел. прев. Виж повече тук: Ходорковски – от олигарх до личен затворник на Путин

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.