Какви са връзките между Иран и Ал Каида?

Ройтерс

Американски и европейски представители гледат скептично на твърденията, че Иран и Ал Каида в последно време са засилили сътрудничеството си като подготовка за възможни нападения срещу американски и други западни мишени.

Представителите, които са вещи по въпросите на сигурността, и независими експерти, не отдават голямо значение на последните медийни съобщения за възможно ново споразумение между Иран и това, което остана от лидерското ядро на Ал Каида, оглавявана сега от Айман аз Зауахири – дългогодишен заместник на убития Осама бин Ладен.

“Това не трябва да се преекспонира”, каза американски представител, пожелал да запази анономност при обсъждането на чувствителния въпрос.

“Това бяха много странни отношения през последното едно десетилетие и повече”, добави представителят. “Не виждаме някаква промяна в тези отношения и в момента”.

Отдавна има сведения за ту съществуващо, ту прекратено тактическо сътрудничество между лидерите в Техеран и Ал Каида. И едните, и другите са противници на Съединените щати, но все пак те изповядват различни форми на исляма. В Иран се изповядва предимно шиитския ислям, чиито последователи са смятани за еретици от строгите последователи на сунитското направление от Ал Каида.

Няколко скорошни събития привлякоха общественото внимание към въпроса за подобряването на отношенията между Ал Каида и представители или упълномощени лица от иранското правителство.  Този месец американското министерство на финансите обяви, че налага санкции на иранското министерство на разузнаването и сигурността заради нарушения на човешките права и “подкрепата му за терористични групировки”.

В свое изявление министерството на финансите твърди, че Иран е оказвал подкрепа на три, използващи насилие въоръжени групировки: Ал Каида, ливанската шиитска групировка Хизбула и палестинското движение Хамас. Американски и други представители и експерти отдавна твърдят, че съществуват тесни връзки между Иран и Хизбула и в не толкова голяма степен между Иран и Хамас.

Министерството на финансите твърди, че в случая с Ал Каида Иранската разузнавателна служба е “улеснила движението на членове на Ал Каида в Иран и им е осигурявала документи, лични карти и паспорти”. То също така обвинява Ислямската република, че е помагала за финансирането и въоръжаването на филиала на Ал Каида в Ирак, както и да се договори освобождаването на членове на групировката от иракски затвори.

Британският телевизионен канал Скай нюз предаде, че преди две години Иран е сключил споразумение с лидерското ядро на Ал Каида, начело със Зауахири, да осигури модерно обучение на бунтовници по боравене с експлозиви, известно финансиране и убежище. Това от своя страна стана причина за появили се и в други британски и американски медии съобщения, че подобрението в отношенията на Иран с Ал Каида би могло по някакъв начин да засили опасността от възможни нападения по време на олимпийските игри в Лондон това лято.

Американският представител подчерта, че Вашингтон “не се отнася пренебрежително” към възможността за свързани с Иран опасности от нападения или възможността за някакво сътрудничество между Техеран и Ал Каида.

Но американски и европейски правителствени експерти заявиха, че според тяхната най-добра налична информация отношенията между Иран и централното ръководство на Ал Каида в най-добрия случай си остават трудни и незначителни, в най-добрия случай. Макар че по-голямо сътрудничество не може да се изключва, няма големи свидетелства за реално подобрение в отношенията.

“Отношенията между Ал Каида и Иран най-добре могат да се опишат като сложни”, каза американски представител. “Иранците следят действията на членовете на Ал Каида. Понякога иранците възпрепятстват дейността им; друг път не го правят. Да осигуряваш придвижването на бойци на Ал Каида и пари е едно, а планирането на голям терористичен атентат срещу Запада от иранска територия вероятно е нещо, което те няма да позволят”.

“Не е задължително Ал Каида да е приятелски настроена спрямо Иран”, продължи представителят, отбелязвайки, че както се твърди Иран години наред е държал редица високопоставени представители на Ал Каида, включително и роднини на Осама бин Ладен в постоянно променящи се условия – или в затвор, или под домашен арест.

Представителят продължи: “Ал Каида е нещо като неприятен паразит за Иран. Той се храни от възможността си да действа в Иран с или без подкрепата на иранците. Не е ясно дали Иран знае какво точно да прави с Ал Каида; кога да ги оставя да извършват спомагателните си дейности или кога да им пречи. Тази политика е непостоянна, но Иран би трябвало да знае, че паразитът винаги уврежда гостоприемника и затова трябва да се отстрани”.

Европейски представител каза, че има причина да се смята, че иранските власти са действали и действат от време на време като “помагачи” на елементи от Ал Каида, затваряйки си очите за придвижването им от и към племенните райони на Пакистан. Също така от време на време иранците арестуват и залавят наново затворници от Ал Каида.

Но източникът каза, че няма доказателства в последно време Иран да се е сближавал с принуденото да бяга висше ръководство на Ал Каида, нито пък да планират нападения заедно. Висшето ръководство на Ал Каида “не е в позицията да направи това, а Иран не би искал да развива близки отношения със сунитска групировка, която избива шиити”.

Бившият експерт по Близкия изток от ЦРУ Брус Ридъл, който е съветвал президента Барак Обама по въпросите на политиката в Югозападна Азия, каза, че не взема много на сериозно последните съобщения за подобрение в отношенията между Иран и Ал Каида. Историята на техните отношения, каза той, продължава да е “неясна”.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.