Докладът на „Сенчестото ЦРУ“ за България: сигурността е нулева, организираната престъпност – голяма

„Уикилийкс“ започна да публикува доклади на американската частна разузнавателна фирма STRATFOR, наричана още „Сенчестото ЦРУ“. Партньорът на „Уикилийкс“ за България, сайтът „Биволъ„, публикува на български доклада за България от 2008 г., актуализиран последно през юни 2009 г. Докладът описва ужасяваща картина на доминиращо беззаконие и престъпност в страната. Докладите на STRATFOR са предназначени основно за чужди инвеститори в съответната страна, но и за други клиенти, служби и дипломати, които имат работа в България.
Следва пълният текст от „Биволъ“:

Част от бизнеса на американската частна разузнавателна фирма STRATFOR, наричана още „Сенчестото ЦРУ“, е да изготвя проучвания за големи корпоративни клиенти. За да реагира бързо на търсенето, компанията поддържа и периодически обновява типови документи с комплексни критерии за оценка на страните, обект на инвеститорски интерес – така наречените Supplier Relationship Management доклади (SRM).

Такова проучване е изготвено за България през 2008 г, става ясно от кореспонденцията на фирмата, публикувана в Wikileaks.

SRM-докладите на STRATFOR се състоят от 7 части: „Престъпност“, „Терор и Въстания“, „Политическа и регулационна среда“, „Международно напрежение“, „Неправителствени организации“, „Профсъюзи“, „Природни бедствия“.
Всеки документ представлява въпросник с оценки по точкова система. Дадена е и общата тенденция към подобряване или влошаване на ситуацията спрямо предишния период на проучването. Данните са обобщени в отделен документ с цветна скала – червен цвят за негативна ситуация и зелен за позитивна.

Най-шокиращите данни за България са в графата „Престъпност“. От нея потенциалният инвеститор научават следното:

– организираната престъпност е инвазивна и играе голяма роля в правителството и бизнес операциите.

– сигурността в пристанищата е нулева. Мафията владее портовете и ги ползва постоянно за контрабанда и други престъпления, които не се докладват и остават без противодействие.

– сигурността по пътищата и железниците е отчайваща – контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие.

– кражбите на карго са чести, включват насилие и са значителен проблем за прекъсването на веригата на доставките.

– корупцията в правителството и полицията е всеобхватна, фактически безнаказана част от обществото.

– организираната престъпност контролира изцяло веригата за доставки;

– чуждестранните компании са редовна мишена за организираната престъпност. Поне веднъж месечно те са жертва на рекет, негативни пиар кампании, физически нападения срещу компанията и нейните служители.

Факсимиле от доклада с точкова система за оценка.

Политическата и регулаторна рамка се характеризира с относителна политическа стабилност, но и с повсеместна бюрокрация. Наблюдават се внезапни кампании на гласовит икономически национализъм, свободни интерпретации на законите, преференциални принуди за фирмите, слаба централна власт и произвол от страна на местните власти.

Присъединяването към ЕС не е променило картината, отчита обобщаващият документ. Това, че са приети промени в законите не означава, че ще бъдат приложени – смята анализаторът на STRATFOR и дава негативна тенденция в тази част на проучването.

Добри новини за инвеститорите има в графите за тероризма и въстанията. България не е обект на терористични нападения, които могат да повлияят на гладката работа на бизнеса. Умерен е рискът от природни бедствия (наводнения по Дунав и слаб риск от земетресения).

От профсъюзите не могат да се очакват особени проблеми. Влиянието им в бизнеса е умерено, а икономическото и политическо влияние на синдикатите и слабо. Стачките са рядкост и протичат без насилие. Профсъюзите са сговорчиви и предпочитат да се договарят и да лобират. Законите за синдикалната дейност са направени „от правителството и за правителството“. Намалява броят на работниците, които членуват в синдикати.

Неправителствените организации също са беззъби, без влияние върху решенията на правителството и законодателите в областта на корпоративната политика.

Добре е оценена и международната стабилност, липсата на конфликти и военни действия със съседни страни, но инфраструктурата за импорт/експорт и енергийните доставки получава голяма черна точка, заради липсата на независимост и на резервни мощности. Проблем са и лошите комуникации по море, реки, пътища и железопътен транспорт.

Проучването на STRATFOR е изготвено през 2008 г. и е актуализирано за последен път през юни 2009, преди последните парламентарни избори. Към този момент в страната все още имаше приток на чуждестранни инвестиции, преди кризата да пресуши инвеститорския интерес. Вероятно това е и причината документите да не са осъвременени през последните три години.

Цялостното впечатление от този доклад за България е, че става дума за страна с инфраструктура от Третия свят, държавно устройство в полза на бюрократи и корумпирани политици, без гражданско общество, завлядяна от мафията, но и с някои достойнства: не е в състояние на международна или гражданска война и не е огнище на тероризъм и земетресения.

Виж още текстове в сайта „Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.