Как общината затвори достъпа до Витоша и защо мълчи кметицата – разказано от хижарката на „Офелиите“

Единственият работещ влек на Витоша тази зима е извън монопола на „Витоша ски“ – влек „Мачирски“ на Ветровала. Снимка: авторът

Абсурдна за столица от ЕС ситуация – почти долепеният до нея ски курорт в планината „Витоша” не функционира, за първи път в историята си, през целия зимен сезон.
Собственикът на съоръженията „Витоша ски” се прави на обиден рекетьор и изчаква да бъдат приети на второ четене промените в Закона за горите, чрез които се надява да заобиколи отказа на МОСВ да одобри проекта му за разширяване на ски-зона Алеко. На Витоша сега работят само влекчетата на „Мачирски спорт” на Офелиите и Ветровала като знак, че при добра воля може да се упражнява ски спорт сравнително евтино и природощадящо, а собственикът да реализира печалба без грандомански изцепки. Всеки ден, особено през уикенда, този район жужи като кошер – автобуси изсипват малчуганите, които са в дълга ваканция, а „големите” мъчат колите си нагоре по заледеното шосе – просто няма къде другаде да карат ски на Витоша.
Разговаряме с Мария Вълчева – домакин на частната хижа „Офелиите”, за проблемите с транспорта, държавното безхаберие и предполагаемия сговор между община и инвеститор монополист, посягащ към „Белите дробове” на София.

– Г-жо Вълчева, как се отразява на туристическия поток забраната лични МПС да се качват на Витоша в почивните дни, вече между 11 и 14 часа?

– Още през миналата година полицията се самосезира за знаците, които са поставени долу в Бояна и започна да спира колите в събота, неделя и празничните дни, между 10 и 17 часа. А това накърнява пряко интересите на хижарите, понеже освен маршрутка номер 10, която се качва през уикенда и празничните дни към Златни мостове, друг транспорт от тази страна на планината няма. Тогава се събрахме хотелиери и ресторантьори, заедно с директора на парк „Витоша” Тома Белев (б. а. – сменен преди дни след набързо обявен конкурс, заедно с други непослушни шефове на паркове) и написахме отворено писмо с нашите искания, подадохме го до кметицата, до „Пътища и съоръжения”, до абсолютно всички комисии, за които можете да се досетите.

Празни писти с много сняг… Снимка: авторът

Нашият случай се разгледа в общината и оттам ни отговориха така: „Принципно няма проблем пътят да е отворен в събота и неделя за частни лица, да се качват с колите си, но докато седят тези знаци, ние трябва да се самосезираме и да ги изпълняваме”.
Тогава ние зададохме логичния въпрос: „Толкова години пътят не беше затварян в събота и неделя. Какво стана, какво се промени, за да започнете да спирате движението?” И те ни дръпнаха настрани, няма да споменавам имена, и ни казаха на четири очи: „Тук са набъркани, госпожо, чужди интереси…” Когато се  затвори пътят, той не се затваря само откъм Бояна, той се затваря и от другата страна, към Драгалевци и Алеко и тогава работят само лифтовете и влековете, сещайте се кой печели от всичко това… Попитахме към кои инстанции да се обърнем, за да се разгледа наново тази заповед, понеже е нерентабилна. Посъветваха ни – към общината и ако се наложи, да стигнем и до европейската комисия, понеже парк „Витоша” е защитена територия, нямаш право да изсичаш гори, нямаш право на строеж, какъвто и да било, понеже морените са защитени образувания и за да построиш нещо, трябва да извадиш морени и да съсипеш флората и фауната на парка.

– Поправките в Закона за горите, които предстоят да минат на второ четене в парламента, предвиждат премахването на голяма част от тези забрани?

– Точно така е и понеже аз не бях сама, бяхме с още много колеги от планината, заедно с мен беше и управителят на „Момина скала” Жулиет Желев, с мен имаше още хора, които бяха свидетели на случилото се,  задействахме се, писахме до инстанции, но всичко увисна във въздуха, нямаше обратна кореспонденция. Дори тази зима, когато разговаряхме с госпожа Фандъкова и й изложихме проблемите, които имаме тука на планината – за затварянето на пътя, за лошата му поддръжка и за затварянето на пистите, нейният отговор беше уклончив:„Да, ще видим, ще разискваме.” И точка. Срещата ни се състоя на улицата, понеже от БТВ правеха репортаж с нея и явно ги прекъсвахме. Отдели ни 3 минути и нищо повече. Нищо повече, разбирате ли. И лека полека хижарите и хотелиерите, които сме в планината, се отказахме, защото не знаем вече как и с какви средства да се борим. Може би и ние сме си виновни, че не раздухахме въпроса и не стигнахме до медиите…
Тук в разговора се намесва съпругът на Мария – млад мъж, очевидно насъбрал доста гняв. Той казва, че „Витоша ски”, освен разширяването на комплекса на Алеко, планира изграждането на още две ски зони на Витоша. Едната от тях включва огромна писта от Черни връх до Конярника (от който сега са останали само стълбовете) и по-надолу чак до село Кладница. Около тази мегаписта ще изникне гигантски комплекс със спа център, който ще работи целогодишно. Това, че пистата ще пресича резервата Торфено бранище, е само част от проблема. „Откъде  комплексът ще черпи вода, къде ще излива отходните си води – към нас, и край на чистата витошка вода в тази част на планината,” не крие раздразнението си Вълчев. „А тук има 45 хижи, около Алеко са само две. Хак им е на софиянци, колко от тях се вдигнаха да протестират, ще пият не след дълго кафе за 6 лева, както е на Банско. Ако този проект стартира, аз се махам от Витоша и повече няма да стъпя тук.”

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.