„Руският Лондон“ е против Путин

Би Би Си

Протестен митинг срещу Путин в Лондон. Снимка: ридус

Не само руснаците в Русия се вълнуват от възможностите в политиката на родната си страна. В Лондон някои членове на руската имигрантска общност пожелаха да изразят публично опозицията си срещу стремежа на премиера Владимир Путин да се върне в Кремъл след президентските избори в неделя.

Един от тях е Евгений Чичваркин, бизнесмен милионер, който притежаваше една от водещите компании за мобилни телефони в Русия. Той бяга от родината си през 2008 г. след като е обвинен в отвличане и изнудване – случай, който определя като уреждане на бизнес сметки.

През 2010 г. обвиненията срещу него бяха свалени и макар да не смята, че е безопасно да се върне в Русия, реши отново да влезе в политиката, този път непряко. Спонсорира предизборна обиколка в Лондон от „Гражданина Поет“, сатиричен руски театрален проект, който се присмива на Владимир Путин чрез адаптации на класическата руска поезия.

Вече спечели много последователи в Ютюб, който според Чичваркин е „оръжие срещу режима на Путин“. Той похарчи най-малко 20 000 британски лири (32 000 долара) свои пари, за да представи проекта на руската общност в Лондон. Интернет дава възможност на тази общност да следи и дори да оказва влияние на събитията в Русия по начини, които не бяха достъпни за предишни поколения емигранти.

Чичваркин прогнозира, че сегашните политически разделения в Русия ще доведат до кръвопролития по улиците и казва, че родната му страна е разделена между новото интернет поколение и мнозинството руснаци, които нарича „зомбита, които се събуждат след запой с бира и водка и си пускат Първи (контролиран от държавата) канал. Те не искат да мислят, да работят и да учат“, изтъква Чичваркин. Той твърди, че няма политически амбиции, но подкрепя бизнесмена милиардер Михаил Прохоров на изборите на 4 март.

Путин наскоро предложи в Русия да има място като Ъгъла на говорещите в Хайд Парк в Лондон, където руснаците да могат свободно да изразяват политическите си мнения. На Ъгъла на говорещите в Лондон срещнах трима други руски емигранти, които решиха, че е време да бъдат чути.

Константин Пинаев и съпругата му Наталия Бахлина живеят в Лондон през последните шест години. Пинаев, който работи в областта на маркетинга, никога не е обръщал голямо внимание на руската политика до парламентарните избори през декември, когато вижда кадри с хиляди руснаци от средната класа, протестиращи в Москва. Той „усетил, че не може да стои безучастно“ и организирал протест в Лондон, който по неговите думи събрал близо 600 души.

Това е относително малък брой и много руснаци, които живеят в Лондон, продължават открито или мълчаливо да подкрепят Путин. Но протестът е още един пример за аполитични руснаци в началото, които след това се ангажират в политическия процес.

Наталия Бахлина отбелязва, че руската политика я интересува само когато колеги от работата й я закачат за мачовските снимки на руския премиер. Тя казва, че дори намирала на бюрото си снимка на премиера гол до кръста. Сега споделя ангажираността на съпруга си със случващото се в Русия.

Собственикът на хедж фонд Сергей Гречишкин живее в Англия от 14 години, но е много далече от естествен опонент на Путин. „Ако Путин бе напуснал след два мандата в Кремъл, вероятно щеше да бъде възприеман като един от великите заедно с Петър Велики“, каза Гречишкин. „Но той реши да остане и смятам, че именно заради това народът много се разочарова от руската демокрация“, допълни той. Парламентарните избори го убеждават да протестира по улиците на Лондон.

Гречишкин отбелязва, че политиката е глупаво нещо и е от интерес само за възрастните хора и онези, които изпитват финансови затруднения. Но смята, че има фундаментална промяна, след като знаменитости обсъждат политиката. С почти сигурното преизбиране на Путин Гречишкин смята, че малко неща ще се променят скоро и че посланието на премиера към последователите му, че външни сили искат да отслабят Русия, все още действа.

Константин Пинаев и Наталия Бахлина се съгласяват. Наталия казва, че някои от старите им приятели в Русия не ги смятат за патриоти, след като живеят в чужбина, а Константин е ядосан от предизборните предупреждения на Путин за вредното влияние на външния свят. „Това, което наистина ме стъписва, е, че историята е същата като преди 40 години“, казва той. „В началото на 90-те години хората осъзнаха, че са заобиколени от приятели, а не от врагове и че животът не е толкова труден. И сега, 20 години по-късно, реториката и посланията са едни и същи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.