Чеченски чудеса – Кадиров обещава 150 процента гласове за Путин

Осерваторио Балкани е Кауказо

Кадиров и Путин. Снимка: официален сайт

На руските парламентарни избори през декември партията на Владимир Путин „Единна Русия“ спечели в Чечения 99,48% от гласовете на избирателите. Но чеченските аритметически чудеса не свършват дотук – за руските президентски избори на 4 март чеченският президент Рамзан Кадиров обещава на Путин 150% от гласовете на избирателите!?

Чечения е земя на големите цифри и на сложните математически изчисления. Твърди се, че в Чечения избирателната активност лесно може да достигне 105%, а гласувалите за определена партия да скочат дори до 150%. В действителност никой не знае какви са истинските данни. Но чеченското ръководство си остава традиционно щедро, когато борави с числа и данни.

Главен автор и поддръжник на изборни обещания, които от гледната точка на аритметиката изглеждат напълно необясними, е самият чеченски президент Рамзан Кадиров. Преди парламентарните избори през декември той изрази увереност, че избирателната активност в Чечения ще бъде 100-процентна. След вота с обичайната си дързост младият лидер увери, че чеченският народ е изпълнил гражданския си дълг, като е гласувал масово на изборите през декември. Тогава избирателната активност беше 100-процентова, а може би дори и по-голяма, заяви Кадиров след този вот.

От тогава чеченското ръководство както изглежда смята, че ще е проява на лоши обноски, ако започне да обещава на предстоящите президентски избори избирателна активност по-ниска от 100%.

През есента на 2010 г. на пресконференция на Съвета на Руската Федерация говорителят на чеченския парламент Дукваха Абдурахманов заяви: „Ако „Единна Русия“ трябва да получи 115-120% от гласовете на избирателите, то ние ще бъдем в състояние да осигурим този процент“. И парламентарните избори през декември показаха, че чеченското правителство знае какво говори. Въпреки че познатите аритметични методи не позволиха на „Единна Русия“ да стигне до прага на 115-120-те процента в Чечения, резултатът там беше все пак рекорден за цяла Русия. Според официалните данни 99,48% от гласувалите подкрепиха партията на Путин при избирателна активност от 98,6% от имащите право на глас.

Но чеченското правителство си е поставило още по-амбициозна цел. Потвърждава го интервю на Рамзан Кадиров, появило се в московския в. „Комсомолская правда“ по-рано този месец. В него Кадиров отново говори за политическата ситуация в Русия и за бъдещите президентски избори. Повтаряйки фанатичното си възхищение от премиера Путин, Кадиров подчертава, че той заслужава да бъде президент за най-малко още два мандата, още повече че това е позволено по конституция.

А що се отнася до избирателната активност и процентът на гласувалите, Кадиров прогнозира, че на 4 март за Путин ще гласуват 150% от чеченците. Вярно, този път чеченският президент призна, че това е шега.

Но все пак, както гласи една руска поговорка, във всяка шега има доза истина. За да няма човек съмнения относно резултатите от предстоящите избори в Чечения, достатъчно е да хвърли едно око на подготовката за тях. Местен журналист, който от съображения за сигурност се представя само с името Аслан, от много години следи парламентарните и президентските избори в Чечения и разказва за какво всъщност става дума. Във всички институции в Чечения се разпространява устното разпореждане, че избирателната активност трябва да е 100-процентна и че всички трябва да гласуват за един и същи кандидат. Лесно може да се отгатне за кого става дума.

Депутатите от местния парламент, духовниците и дори синдикалистите обикалят населените места, за да инструктират жителите какво да правят на предстоящия президентски вот. Съгласно инструкциите никой не трябва да гласува за другите кандидати. Всички трябва да гласуват за Путин.

А същевременно разпръснати из цяла Чечения групи от предприемчиви граждани изразяват желанията си към бъдещия президент. В Надтеречни, например, лекари и учители поискаха от бъдещия държавен глава да им увеличи заплатите. В Шали, Гудермес и Грозни местни активисти вече решиха да не губят време с искания към бъдещия държавен глава. Там на държавните служители беше предложено да подпишат на доброволно-задължителна база раболепни документи, в които да заявят, че искат да видят само и единствено Владимир Путин на президентския пост.

„Тези хора просто нямат право на избор. Те са принудени да се подчиняват на тази практика, навяваща спомени за най-лошото от СССР, за да не привлекат вниманието на властите и да не изложат на риск себе си и семействата си заради своята „невярност“. Освен това всеки, който дръзне да се противопостави, рискува да загуби работното си място“, казва Аслан.

„По принцип всички тези подписи и призиви към бъдещия руски президент нямат никакъв смисъл. Всички знаят, че и този път Путин ще триумфира с огромна преднина в Чечения“, подчертава Аслан. Но местните политици са до такава степен свикнали да ласкаят Путин и да бъдат ласкани на свой ред, че не могат да се откажат от подобни инициативи, въпреки че те са напълно безполезни.

Не е изненадващо, следователно, че чеченският лидер Кадиров е толкова сигурен в победата на Путин с 150% от гласовете на избирателите. Нали той твърди, че е доктор по икономически науки, следователно аритметиката и магическите свойства на числата нямат тайни за него.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.