Бойко Борисов заедно с олигархията срещу българската природа

Любомир Костадинов*
ГЕРБ причинява на България хронична нормативна криза и нарушава обществения договор с гражданите

Премиерът Борисов и шефът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев в Банско, 19 февруари 2012 г. Цеко е и председател на Федерацията по ски, и банката му седи зад фирмата собственик на курорта Банско и ски пистите и съоръженията на Витоша. Снимка: Булфото

Тази есен в Природен парк “Витоша” един олигарх си позволи да упражни брутална форма на изнудване на властта, която без преувеличение може да се нарече олигархичен бизнес тероризъм. Собственикът на лифтовете и влековете чрез офшорната фирма “Витоша ски” АД, Цеко Минев спря съоръженията за целия сезон и застави столичани да плащат в пъти повече за транспорт, лифтове и храна в големите курорти.

Тези, които искат да се порадват на зимен спорт и планина (и изобщо могат да си го позволят) трябваше отново да дават двойно цени в курорти свързани със същия едър бизнесмен. Обществените и бизнес позиции на този олигарх са пример за изключително остър конфликт на интереси у нас. Освен прикрит собственик на “Витоша ски”, Минев се счита че контролира ски зоната над Банско и в Боровец.  Той главен акционер на Първа инвестиционна банка (банката, кредитор на ски зона “Банско” и един от петте най-големи рекламодатели в българските медии), а жена му е в надзорния й съвет (Да припомним, че поради участието си във фалита на „Агробизнесбанк” през деветдесетте по закон на него му е забранено да заема управленски постове в български банкови институции (виж тук).

Г-н Минев е и председател на Българската федерация по ски (БФСки), която е разследвана за раздаване на пари без обществени поръчки (фирмата бенефициент по тези харчове също се ръководи от жена му и медийни публикации свързват собствеността й с него).

Той лично и чрез неговия заместник и генерален пълномощник в БФСки – Георги Бобев (член на борда на директорите на „Витоша ски”) спря съоръженията на Витоша като излъга медиите и обществеността, че действащият Закон за горите не му позволява да ги стопанисва законово. Целта е да бъде принудена управляващата партия ГЕРБ чрез предварително съгласувана хореография да приеме поправки в Закона за горите, които да позволят свободно изсичане на дървета за строителство и разширяване на писти в ПП “Витоша”, както и да узаконят незаконно разширените писти на ски зона Банско в НП “Пирин”.

Заради допълнителните разходи за любителите на зимния спорт и планината, и изнудването на държавата, действията на Минев могат без преувеличение да се нарекат олигархичен бизнес тероризъм спрямо държавата и обществото. Но, както знаем, луд е не този, който яде баницата… Измененията в Закона за горите минаха без да се спази Законът за нормативните актове, който изисква 14-дневен срок за консултация със заинтересованите страни. Прокараха ги за 6 дни, 3 от които бяха коледни празници.

Въпреки че председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), определи преди като рекет поведението на “Витоша ски”, заради които се внасят измененията, 72 депутати от ГЕРБ и двама независими приеха на първо четене промените на 8 февруари. Приемането на закона е подкрепено от силна пропаганда на олигарсите във водещи медии и омаскаряване на протестиращите срещу тях чрез платен контрапротест, на който бяха докарани с автобуси в София общински служители и хора от провинцията, които нямат представа за какво става въпрос.

В края на миналата седмица главният противник на интересите на олигарха Цеко Минев, директорът на ПП “Витоша” Тома Белев беше отстранен, след като загуби предрешен и нагласен конкурс за поста, правилата за който бяха променени в движение, за да може спечелилата кандидатка да бъде допусната въобще до участие в него. Уволнението на Белев беше предшествано от брутална медийна кампания в изданията притежавани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Предстои НС да гласува промените в Закона за горите на второ четене.


Организираният контрапротест с плакати със зелени октоподи

Ако промените в Закона за горите бъдат приети от НС с мнозинството на управляваща партия ГЕРБ и “независимите” депутати, това ще значи, че олигархичният тероризъм е победил българската общественост и държавност. В момента последната е изправена пред два твърде сериозни проблема, породени от мащабната нормативната криза, която управляващите ѝ подготвят. (По определението на френския изследовател на кризите Кристоф Ру-Дюфор, нормативна криза е промяна на действащите норми при лобиране в защита на конкурентни интереси.)

Експлозивите на очертаващата се нормативната криза, която трябва да обслужи частни олигархични интереси, са заложени в широк спектър от българското законодателство, като промените в Закона за горите са просто най-очевадни от всички. Първият проблем за обществото ни е свързан пряко с промените в Закона за горите – приемането им във вида, в който са предложени ще обрече един от най-печелившите сектори от икономиката ни – туризма – на поредната тлееща криза. Примери за тлеещи кризи със силно негативно въздействащи във времето последици са презастрояването на Черноморието и обръщането на морето в тоалетна и туристическите обиколки на софийския боклук.
Ето какво представляват промените в Закона за горите и последиците от тях за туризма:

1. В новото си съдържание законът дава възможност за застрояване в планините (включително в паркове) без наличие на горски стопански план, част от общ устройствен план (ОУП). Такива планове зимните курорти в България нямат, защото общините имат интерес безразборното строителство в тях да продължава. С променения Закон за горите вече няма да има никакви ограничения за строителството, дори и в защитени територии, и ще се стигне до гола сеч, унищожаване на екосистеми и презастрояване.

2. Промените поощряват частни собственици на гори да променят предназначението на имотите си без общ устройствен план. Това предполага бърза и контролирана само от местната власт нова урбанизация на горски територии без осигурена инфраструктура за електроснабдяване, водоснабдяване и канализация. Така ще се появят нови екологични проблеми пред управлението на горите и влошаване на качеството и целостта на туристическия продукт в планините, което вече се случи из Черноморието.

3. Според съшития като с прежда от изкуствени снежинки закон, всяко едно сечище с дължина до 100 метра ще може да бъде обявявано за ски писта и без ОВОС и планове за съответствие. Така се дава възможност за фиктивно строене на „писти” в държавни гори с цел да се използва само дървения материал. Още повече, дава се право на сеч за писти, без да се прави разлика между лифт и влек, и дали те са законни. Няма ограничение и посочена връзка между лифта и броя на пистите към него, както и за дължината им. Безконтролните голи сечи ще доведат до природни бедствия за населените места – свлачища и наводнения, каквито вече се случиха в Банско.

4. Отпадането на изискването за промяна на предназначението на горските територии преди урбанизирането им като ски центрове крие сериозен риск за важната реформа в сектора на кадастъра и териториално селищното устройство. Това ще доведе до изкривяване на устройствените планове на курортите и невъзможност за получаване на помощи по програми на ЕС.

Предложените промени в Закона за горите няма да даде резултат в тяхната основна цел – развитието на туризма. При ски туризма се получава концентрация на приходи предимно при едрия и свързан с държавата бизнес. Изграждането на нови съоръжения и писти няма да привлече повече туристи за по-дълго време, защото нямаме достатъчно добри климатични условия и нужната надморска височина и като резултат сезонът е кратък.

Така няма да се подобри конкурентоспособността на българския туризъм, защото ще бъдат засегнати най-ценни негови дадености – природата и пейзажа. Ще бъде изкуствено изкривено туристическото ни портфолио и вместо да се продължи с положителната тенденция в развитието на спа туризма, която, заедно с всички възможности за алтернативен туризъм в България (културен, екологичен, селски, планински и др.), могат да осигурят целогодишно масов поток от богати туристи с различни интереси.

Създаването на по-мащабна мрежа от ски-съоръжения, неизползваеми средно 9 месеца в годината и нарушаващи пейзажа и природата през това време ще постави под въпрос развитието на почти всички други туристически продукти.

Имало едно време една гора

Може би почти всеки от нас като турист би понесъл неприятното преживяване да види муха в чашата си, освен ако няма ентомофобия например, но едва ли някой ще продължи да стои в същия хотел, ако намира по муха във всяко поднесено ястие – колкото и да обича по принцип насекомите. Същия ефект би имало едно пътуване из страна, в която през десет километра планините са обръснати като Кийт Флинт от Продиджи, че и по-старателно – изгладени с булдозери, както изглежда в момента Пирин над Банско, колкото и да обича зимния спорт.

Дотук все още говорим само за гледката, не за вкуса на супата с муха или за ефекта от една дисекция на “Белия дроб на София” – в случая на софиянци. Най-платежоспособните туристи в света са тези, които предпочитат алтернативен туризъм и определено държат на гледката и здравата природа.

Когато и на масовия турист му писне да се налива из баровете на бетонирания плаж и се усети, че май се намира в страна с история, планини и зеленина, просто ще се натресе на поредната супа с муха – съсипани планини и гори. Така туризмът в България ще си догаря от едната тлееща криза в другата и всички без най-големите риби ще събираме стотинки като просяци от гостите два пъти по два месеца в годината.

Целият този стахановски устрем към развитието на ски туризма, освен че се прави по най-безогледния е и доста неадекватно и като избор на момент.  Странно е, че именно когато ГЕРБ изпада в най-острата си управленска криза започва обслужване на близки и далечни икономически кръгове и червени барони.

Когато на правителството му липсва каквито и да било инициатива за реформи, влиза от скандал в друг, единствената мантра на премиера-държавостроител остана именно развитието на ски спорта.  Интереси в него имат близките му приятели Цветелина Бориславова, Симеон Пашов, Цеко Минев.
Вторият проблем на нормативната криза на ГЕРБ е фундаментален за съществуването на демократичната правова държава. Той е свързан с поредица готвени промени и в други закони, паралелно с тези в Закона за горите, които също обслужват конкретни частни интереси. Изнудването от олигарси-терористи, които успяват да пречупят властта да приема закони за тяхна лична изгода, поставя проблема за съществуването изобщо на правова държава на базата на обществен договор и за пълното незачитане на другата страна в този договор – българското (което е и европейско по силата на общата нормативна уредба на ЕС) гражданско общество.

С промените в Закона за горите за пореден път управляващите създават и помагат на монополисти в бизнеса, като пренебрегват свободната конкуренция – държавата се отказва от такси и търгове за застрояване на публични нейни (наши – на гражданите!) територии.

Заради вездесъщия олигарх Цеко Минев, олигарха-депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Емо Ротманса, участниците в заменките на Тройната коалиция Валентин Златев, Гриша Ганчев, Тодор Батков и още шепа тарикати, ловджии и дървени мафиоти, партията на Борисов се готви да приеме в парламента поправки още в Закона за спорта, в Закона за туризма, в Закона за публично-частното партньорство, в Закона за концесиите, в Закона за устройство на територията, в Закона за лова и опазване на дивеча (при последния оставането на втората част от заглавието след изменянето му би било просто гавра с труповете на и без това намаляващия дивеч у нас) все в интерес на „едрия национално отговорен бизнес”. Така ГЕРБ не просто осребрява действията на предишното правителство, но създава и нов термин – „Заменките на ГЕРБ”

Върховната наглост на властта обаче се разкрива, като погледнем към случващото се около Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. В края на миналата седмица председателят й –  Тодор Коларов подаде оставка заради липса на политическа воля и дори упражняван противозаконен натиск върху комисията от страна на Министерски съвет. Тук също имаме нов законопроект, предложен и вече гласуван на първо четене от ГЕРБ.

В понеделник Иванка Иванова от Институт Отворено общество и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, в участие в сутрешния блок на БНТ, изразиха възмущението си от най-вероятно нарочно изпуснатите цял кръг престъпления, които правят законопроекта неефективен за борбата с корупцията и незаконното обогатяване именно по високите етажи на властта.

Изпуснати са общостопанските престъпления, престъпленията против горския фонд (което е в пряка връзка с промените в Закона за горите), интелектуалната собственост и дори търговията с гласове. С този законопроект управляващите от ГЕРБ се застраховат от легално преследване за безобразията и престъпленията, които възнамеряват да извършат с подготвените промени в другите закони!

Предвид всичко изброено дотук, единствената възможност на гражданското общество в България да се спаси от мащабната нормативна криза в държавата и следващите я каскадни кризи на заграбване и съсипване на национално богатство, е да се противопостави на терора чрез колективно гражданско неподчинение (обяснено за първи път от американския писател Хенри Дейвид Торо през 1849 г. в есето “Съпротива на гражданското правителство”). Днес на националния празник 3 март ще се проведе национален протест под наслов Да спасим гората – да спасим държавата.

*Петър Кърджилов e докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, специалност Кризисна комуникация, активен планинар, скиор и застъпник на зелени политики.
Любомир Костадинов е юрист, завършил СУ, работил в международни правни кантори, в областта на енергетиката и инфраструктурни проекти. Трето поколение витошки скиор с дългогодишен интерес към развитието на планината и нейното териториално устройство и връзката й със София. Активно се занимава с проблематиката по развитието на ски курортите в България.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.